Generalinėje prokuratūroje – liberalo Šarūno Gustainio apklausa

BNS turimais duomenimis, Generalinėje prokuratūroje penktadienį apklaustas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys liberalas Šarūnas Gustainis.

Š.Gustainis apklausiamas Generalinėje prokuratūroje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Š.Gustainis apklausiamas Generalinėje prokuratūroje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 1:08 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:15 PM

Tyrėjai buvusį parlamentarą Š.Gustainį į apklausą iškvietė tirdami politinės korupcijos bylą, kurioje kyšininkavimu ir papirkimu įtariami buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis ir koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis.

Generalinė prokuratūra oficialiai šios informacijos nekomentuoja, taip pat nepateikia informacijos, ar apklausa jau baigta.

„Negaliu to paneigti“, – BNS penktadienį sakė tyrimą vykdantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius, paklaustas, ar Š.Gustainis penktadienį buvo apklausiamas.

Su Š.Gustainiu BNS penktadienį nepavyko susisiekti, jo mobilusis telefonas yra išjungtas. Š.Gustainis iki praėjusios savaitės buvo Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus vicepirmininkas.

Greitieji ir vartojimo kreditai

Vienas tiriamų epizodų E.Masiulio byloje susijęs su greitaisiais kreditais ir Seime svarstytomis Vartojimo kredito įstatymo pataisomis, kurios turėjo užkirsti kelią griežtesnėms kreditų taisyklėms.

Minėtą pataisą praėjusios kadencijos Seime inicijavo būtent Š.Gustainis.

Savo „Facebook“ paskyroje šių metų rugsėjį jis teigė, kad pataisą, susijusią su vartojimo kredito gavėjo kreditingumo įvertinimu, pateikė atsižvelgęs į Europos Komisijos direktyvą, ES ir Lietuvos institucijų pozicijas.

Jo pateiktu siūlymu, kreditingumas galėjo būti vertinamas tiek remiantis informacija, gauta iš kredito gavėjo, ją patikrinus registruose ir informacinėse sistemose, tiek pagrindžiant kreditingumą kitais duomenimis, dokumentais ir įrodymais. Pasak Š.Gustainio, jo pataisai Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetai nepritarė, nes buvo pritarta išsamesnei Seimo nario Povilo Gylio siūlytai pataisai.

Š.Gustainio iniciatyvą tuomet palaikė ir tuometinis Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys, kuriam šiame tyrime taip pat yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

Apklausiamas ir G.Steponavičius

Praėjusią ir šią savaitę ne kartą Generalinėje prokuratūroje lankėsi ir buvo apklausiamas liberalas Gintaras Steponavičius. Prokurorų kabinetuose jis užtrukdavo itin ilgai – net po septynias valandas.

Seimo narys po apklausų tikino pas prokurorą atvykęs savo iniciatyva ir siekiantis padėti teisėsaugai. Komentuodamas neaiškumus dėl savo statuso jis sakė turintis dokumentus, įrodančius, kad jam byloje suteiktas liudytojo statusas, – prokurorui leidus jis juos paviešins.

Nors Generalinė prokuratūra patvirtino, kad jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas, pats G.Steponavičius vis dar tikina turintis liudytojo statusą.

„Aš teigiu, kad esu šitoje byloje nuo pat pirmos apklausos ir dabar liudytojas, sutikęs duoti parodymus dėl savo veiklos, dėl to esu pasirašęs, toks yra mano statusas. Specialusis liudytojas – nėra tokio teisinio termino, kuris būtų įrašytas kokiuose nors įstatymuose, aš jums sakau tai, kas yra juodu ant balto parašyta ir ką esu pasirašęs“, – teigė Seimo narys.

Teisininkai sako, kad supainioti ar nesuprasti, kokį statusą turėdamas esi apklausiamas, – neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.