Policijos šunys tapo į kvaišalus įnikusių Šiaulių moksleivių siaubu

Dėl kvaišalų prieinamumo ir paplitimo mokyklose pavojaus varpais skambinti ėmę Šiaulių policijos pareigūnai prevencinėms priemonėms pasitelkė ir tarnybinius šunis.

Kartu su savo augintiniu Volfu Šiaulių profesiniame centre apsilankęs kinologas R.Sutkus demaskavo kvaišalų turėjusį mokinį.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kartu su savo augintiniu Volfu Šiaulių profesiniame centre apsilankęs kinologas R.Sutkus demaskavo kvaišalų turėjusį mokinį.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2016, 6:51 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:09 PM

Narkotinių bei psichotropinių medžiagų ieškoti išmokyti keturkojai Šiauliuose jau spėjo tapti į kvaišalus įnikusių mokinių siaubu.

Per metus prevencinėms priemonėms pasitelkti keturkojai demaskavo tris narkotikų turėjusius mokinius.

Sulaukė ir įtarimų dėl nužudymo

Pernai gruodį per prevencinę priemonę „Be narkotikų – saugiau“ tarnybinis policijos šuo demaskavo kitą į kvaišalus įnikusį Šiaulių profesinio rengimo centro mokinį.

Į klasę, kur vyko prevencinis renginys, įleistas keturkojis nedelsiant atsigulė prie aštuoniolikmečio mokinio kuprinės ir taip parodė, kad joje gali būti kvaišalų.

Patikrinus kuprinę joje buvo rastas paketėlis su psichotropinės medžiagos likučiais.

Vaikino atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl disponavimo kvaišalais. Šis įvykis aštuoniolikmečiui netapo pamoka – nepraėjus nė mėnesiui jis vėl įkliuvo policijai – šįkart jau dėl nužudymo.

Per ikiteisminį tyrimą mokinys prisipažino, kad apsvaigęs nuo kvaišalų Kalėdų naktį užmušė Šiaulių profesinio rengimo centro bendrabutyje budėjusią moterį.

Užuodė kuprinėje slėptus narkotikus

Ikiteisminiu tyrimu dėl disponavimo narkotinėmis priemonėmis pasibaigė ir šiemet balandžio 20-ąją surengtas kinologo bei jo augintinės – septynerių metų keturkojės Lolos – vizitas į Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnaziją. Apšniukštinėjęs gimnazijos rūbinę bei dvi klases ir užsukęs į trečią klasę, tarnybinis šuo atsigulė prie vieno jaunuolio kuprinės.

Taip keturkojis parodė, kad užuodė kuprinėje slepiamus kvaišalus.

Kartu su socialine darbuotoja patikrinę kuprinę pareigūnai rado plastikinį maišelį su biria augalinės kilmės narkotine medžiaga.

Kuprinės savininkas, septyniolikmetis šios gimnazijos mokinys, buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už disponavimą kvaišalais ir uždarytas į areštinę.

Bandė atsikratyti kvaišalais

Pastarąjį kartą apgauti puikią uoslę turinčio keturkojo nepavyko kvaišalų su savimi turėjusiam septyniolikmečiui Šiaulių profesinio rengimo centro mokiniui.

Surengti prevencinę priemonę „Gyvenu be narkotikų“ pareigūnų Šiaulių profesinio centro vadovai paprašė įtarę, kad kai kurie čia besimokantys jaunuoliai gali svaigintis kvaišalais.

Gruodžio 5-ąją į profesinį rengimo centrą su kvaišalų ieškoti išmokytu vokiečių aviganių veislės šunimi atvykęs kinologas Ričardas Sutkus pirmiausia apžiūrėjo bendrabučio kambarius.

Nieko įtartino neradus buvo nutarta pereiti ir per gamybines patalpas.

Koridoriuje kinologas susitiko su iš kabineto išeinančių mokinių grupe.

Vienas mokinys išvydęs pareigūną ir tarnybinį šunį staiga puolė atgal į kabinetą.

Paskui įtarimą sukėlusį vaikiną į kabinetą įbėgęs policininkas pamatė, kaip jaunuolis pro langą išmetė baltos spalvos paketėlį, kuriame narkotinė augalinės kilmės medžiaga.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis pradėję septyniolikmetį mokinį sulaikė ir uždarė į areštinę.

Kvaišalui radusiam šuniui – žaislas

Kvaišalus surasti padėjęs septynerių metų vokiečių aviganis Volfas už tai gavo galimybę pažaisti su savo mėgstamu žaislu.

Pėdsekystės bei daiktų ir kvaišalų paieškos apmokytas Volfas per savo tarnystės metus jau yra spėjęs pasižymėti ne kartą.

Šiemet šis šuo aptiko automobilio į automobilio rėmą įgrūstą ir gudriai užmaskuotą didelį kiekį kvaišalų. Pareigūnė dėkojo pedagogams

Prevencines priemones prieš narkotikų vartojimą vykdanti Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Danutė Jakubkienė pasidžiaugė, kad pavyko rasti bendrą kalbą su mokymo įstaigų vadovais.

Policininkus su tarnybiniu šunimi prevencinėms priemonėms pedagogai ėmė kviesti įtarę, kad jų mokiniai gali turėti narkotikų.

„Mes tokiems mokymo įstaigų vadovams galime padėkoti, nes kova su kvaišalais yra bendras visų mūsų reikalas“, – sakė D.Jakubkienė.

Kvaišalus apipurškia žiurkių nuodais

Pasak pareigūnės, kvaišalų paplitimo mastai tarp moksleivių yra tiesiog gąsdinantys.

„Kartą per tokią prevencinę priemonę paklausiau, gal jie žino kiek kainuoja dozė kanapių. Aš net krūptelėjau, kai mokiniai vos ne choru man atsakė, kad paketėlis kanapių kainuoja šešis eurus.

Pasak D.Jakubkienės, jauni žmonės kartais nepamąsto, kaip kvaišalų vartojimas gali atsiliepti jų sveikatai, jau nekalbant apie riziką tapti priklausomais nuo narkotikų.

„Lietuvoje kvaišalų platintojai, kanapes dar apipurškia amfetaminu arba žiurkių nuodais.

Nuo amfetaminu apipurkštų kanapių juos vartojantys jauni žmonės gali greičiai įnikti į kvaišalus, o žiurkių nuodais apipurkštos kanapės jas vartojantį žmogų gali suluošinti ar net nužudyti“, – sakė pareigūnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.