Į Šiaulių valdžios viršūnę įsisuko interpeliacijos buldozeris

Perversmas Šiaulių miesto savivaldybėje vis dėlto įvyko. Naujai susiformavusi miesto tarybos dauguma išvertė iš postų vicemerą socialdemokratą Domą Griškevičių ir nepartinį administracijos direktorių Eduardą Bivainį.

Vicemeras D.Griškevičius (kairėje) ir administracijos direktorius E.Bivainis atstatydinti trečiuoju bandymu, bet iškilo klausimas, ar vėl nenusižengta įstatymams.<br>G.Šiupario nuotr.
Vicemeras D.Griškevičius (kairėje) ir administracijos direktorius E.Bivainis atstatydinti trečiuoju bandymu, bet iškilo klausimas, ar vėl nenusižengta įstatymams.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 4:04 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:45 PM

Už vicemero D.Griškevičiaus atstatydinimą slaptai balsavo 17 politikų, o 8 buvo prieš. Šiaulių miesto tarybą sudaro 31 narys, o posėdyje dalyvavo 27. Atstatydinti vicemerą reikėjo mažiausiai 16 balsų.

Administracijos direktorius E.Bivainis atstatydintas paprasta balsų dauguma. Už jo atstatydinimą balsavo 15, prieš – 12 politikų.

Postą numatė perbėgėlei

Prieš pusantrų metų susiformavusi valdančioji dauguma su gausybe politikos naujokų subyrėjo, kai koaliciją paliko partneriams priekaištų papylę liberalai. Tiesa, ir jie patys suskilo – prie naujosios daugumos prisijungė 3 iš 4 tarybos narių liberalų.

Nušalinus D.Griškevičių, Šiaulių meras Artūras Visockas liko be pavaduotojų. Mat kitas vicemeras Stasys Tumėnas buvo išrinktas į Seimą. Todėl miestas vadovas liko smarkiai suvaržytas – nebegali išvažiuoti net į sostinę.

Klaustukų kyla ir dėl administracijos direktorių pavaduosiančio asmens. Mat abu pavaduotojai liberalė Giedrė Mendoza Herrera ir konservatorius Martynas Šiurkus yra padavę prašymus atleisti. Jie bus svarstomi gruodžio 29-ąją.

Perversmininkų lyderis Alfredas Lankauskas pasakė, kad G.Mendoza Herrera „nori tik pasitikrinti jėgas, ar turi naujosios daugumos paramą“. Todėl ir E.Bivainį nuspręsta atleisti nuo kitų metų sausio 2-osios.

Koją kišo įstatymų neišmanymas

Nušalinti D.Griškevičių ir E.Bivainį pavyko tik trečiuoju bandymu, nes nuo gruodžio 1-osios pasikeitė Vietos savivaldos įstatymo nuostatos.

Naujojoje įstatymo redakcijoje pakeisti terminai, kurių privalu laikytis reiškiant nepasitikėjimą. Dėl šios priežasties pirmi du bandymai atstatydinti vicemerą D.Griškevičių ir administracijos direktorių E.Bivainį neįvyko.

Ties klaustuku pakibo ir trečiasis bandymas, nes šį posėdį sušaukė ne meras Artūras Visockas, o tarybos narių grupė. Nepartinis meras A.Visockas sakė, kad jam nebuvo suteikta galimybės šaukti posėdį, o Savivaldybės teisininkė konstatavo, kad dėl šios priežasties priimti sprendimai gali būti pripažinti neteisėtais.

„Ar čia paskutiniai asilai susirinkę?“ – pratrūko tarybos narys Gedeminas Vyšniauskas. Jam antrino ir Andrius Šedžius: „Ar neteisėtas dėl to, kad prieš posėdį nesugiedojome Tautiškos giesmės?“

Dar vienas klaustukas kilo, kai administracijos direktorių E.Bivainį nuvertę politikai tvirtino šį balsavimo rezultatus. Vėl liko teisinis klaustukas, nes perversmininkai sumaišė mygtukus – daugumos surinkti nepavyko.  

Atrėmė mestus kaltinimus

Galiausiai nuspręsta posėdį vis dėlto surengti. Buvo iškilę abejonių, ar naujoji dauguma turės pakankamai balsų interpeliacijai surengti. Mat konservatorių frakcijos seniūnas Tomas Petreikis pareiškė, jog konservatoriai šiame žaidime nedalyvaus.

Netruko paaiškėjo, kad konservatoriai nebuvo vieningi. Tarybos nariai konservatoriai Jonas Bartkus ir Vladas Artūras Balsys nubalsavo už darbotvarkę. Šiais dviem balsais buvo užtikrinta pakankama 16 narių dauguma, todėl procedūra dėl nepasitikėjimo galėjo prasidėti.

Naujai susiformavusi valdančioji dauguma išsakė labai daug priekaištų ir vicemerui D.Griškevičiui, ir administracijos direktoriui E.Bivainiui. Pastarieji atšovė, kad kaltinimai – primestiniai.

Tai patvirtino ir į tribūną atėjęs perversmininkų lyderis buvęs meras „tvarkietis“ A.Lankauskas: „Abu šie vaikinai galėjo dirbti, bet neišnaudojo savo potencialo. Tačiau politinė realybė yra tokia, ir su tai reikia susitaikyti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.