Remigijus Šimašius apie padėtį Vilniaus mokyklose: „Yra labai rimtų bėdų“

Po to, kai vienoje sostinės mokyklų mokiniai surengė streiką dėl iš darbo atleisto mokytojo, o kitos ugdymo įstaigos darbuotojai prabilo apie tai, kad už darbo vietą mokyklos vadovė reikalavusi „vokelių“, sostinės valdžia ėmėsi situacija domėtis detaliau.

Remigijus Šimašius šią savaitę lankėsi „Laisvės“ gimnazijoje.
Remigijus Šimašius šią savaitę lankėsi „Laisvės“ gimnazijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 11:29 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:27 PM

Sostinės meras Remigijus Šimašius po susitikimo su Vilniaus mokyklų vadovų asociacijos ir mokytojų asociacijų atstovais žurnalistams sakė: „Pasikalbėjome ir mano, ir mokyklų vadovų iniciatyva. Po visos „Laisvės“ gimnazijos situacijos reikia įvertinti, kodėl viskas taip susiklostė, kodėl vaikai išėjo į karą ginti savo mokytojo ir kaip padaryti, kad vaikams niekada nereikėtų eiti į karą. Reikia, kad būtų išklausytos visos pusės, išvengiama konfliktų ir priimami logiški sprendimai.“

Meras teigė, kad kai kuriose mokyklose paprasčiausiai prisiderinta prie tarnybinės etikos taisyklių.

„Akivaizdu, jog ne kartą kartota rekomendacija, kad kai kolektyve dirba kas nors iš artimų giminių, natūralu, kad toks mišinys net esant geriausiems santykiams gali sprogti, kaip kad nutiko ir šiuo atveju“, – kalbėjo R.Šimašius ir pridūrė, kad bus siekiama glaudesnio bendradarbiavimo tarp mokyklų ir savivaldybės.

Gimnazijos vadovė traukiasi

„Kalbėtis reikia laiku, o ne po laiko, kaip kad nutiko „Laisvės“ gimnazijos atveju. Šiandien yra dvi mokyklos, kuriose matome, kad yra bėdų. Mano supratimu, labai rimtų bėdų. Tai būtent Antano Vienuolio ir Petro Vileišio progimnazijos. Su A.Vienuolio mokyklos direktore pasirašėme susitarimą, kad ji paliks šias pareigas“, – teigė meras, pranešdamas apie Donatos Klimkevičienės sprendimą nebedirbti mokykloje.

Mero teigimu, vis dar įtempta situacija dėl P. Viliešio mokyklos, mat mokyklos direktorė mano, kad yra teisi ir prieš ją rezgamas sąmokslas.

„Tokia yra mokyklos vadovės nuomonė, bendruomenės nuomonė yra kita, ten toli gražu ne viskas gerai tiek mažose detalėse, tiek didesniuose dalykuose“, – kalbėjo meras ir pridūrė, kad didžioji dalis mokyklų vadovų savo darbą atlieka puikiai ir nesinori, kad jie jaustųsi nesaugiai. Paklaustas, ar būta daugiau skundų dėl situacijos sostinės mokyklose, R.Šimašius teigė: „Daug kas sako, kad dabar lyg atidaryta Pandoros skrynia. Gal tam tikra prasme ji ir atidaryta. Pats esu nustebęs, žinojau, kad yra problemų mokyklose, bet kad bus toks masinis susitapatinimas su atleistu mokytoju, tikrai nesitikėjau. Kalbant apie Vilnių, nepastebėjome, kad būtų naujų atvejų kėlimo ar rodymo suaktyvėjimas, tad situaciją vertinu kaip ramią, nuoseklią ir dalykišką. Tokių signalų gaudavome ir anksčiau, o mano tikslas, kad šie atvejai būtų išgirsti, ištirti ir padarytos nuoseklios išvados. Ir ne tada, kai moksleiviai išeina į karą, o tada, kai dar yra laiko dalykiškai kalbai.“

Atleisto mokytojo likimas neaiškus

Meras negalėjo atsakyti į klausimą, ar Laisvės gimnazijos buvusios vadovės atleistas  mokytojas Marius Janulevičius sugrįš į darbo vietą: „Mokytojas jau yra atleistas, tad formalaus atstatymo būdo nėra, bet jis kreipėsi į teismą dėl atleidimo. Dėl to spręs laikinas vadovas. Teismas visuomet suteikia galimybę šalims susitarti. Bus atsižvelgta ir į paskirtas nuobaudas. Gal jos formaliai ir teisingos, bet, mano asmenine nuomone, kai tą pačią dieną skiriamos dvi nuobaudos dėl dalykų, kurie, sutikime, dažnai pasitaiko ir kur nors kitur, panašu į labai kryptingą veikimą šio mokytojo atžvilgiu. Manau, susitarimas bus pasiektas“, – sakė jis. R. Šimašius teigė siekiantis, kad dėl mokytojo atleidimo kovoję moksleiviai kuo greičiau vėl kibtų į mokslus, mat jų laukia abitūros egzaminai.

Žirmūnų gimnazijos vadovas Edmundas Grigaliūnas teigė situaciją vertinantis palankiai: „Dabar tai atrodo normaliai, bet prieš keletą dienų ji tikrai nebuvo normali, buvo įtampų ir tėvų, mokytojų bei mokinių tarp. Priimti sprendimai yra teisingi. Kad ateityje galėtume kuo objektyviau vertinti situaciją, mero prašėme, kad į tyrimo grupes būtų įtraukti ir vadovų asociacijos žmonės, kurie žinotų problemą iš vidaus. Tai visai kas kitą nei formuotis nuomonę iš spaudos. Šiuo atveju matėme, kad nuomonės iš mokyklų vadovų pusės nebuvo labai daug, nes jie neturėjo informacijos.“

E. Grigaliūnas teigė, kad ateityje jokių mokinių revoliucijos nesibaiminama, o kalbėtis ir bendrauti reikia visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.