Prabilo statybas prie smegduobės vykdžiusi bendrovė: „Labai skaudu“

Po nelaimės statybvietėje Vilniuje, kur iš atsivėrusios smegduobės į sostinės Nerį plūstelėjo srutos, prabilo statybas vykdžiusios bendrovės.

Prabilo statybas prie smegduobės vykdžiusios bendrovės.<br>T.Bauro nuotr.
Prabilo statybas prie smegduobės vykdžiusios bendrovės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-27 10:15, atnaujinta 2018-02-09 20:40

„Pirmiausia, avarija įvyko „Vilniaus vandenų“ magistralinėje trasoje šalia mūsų sklypo ir vykdomų statybos darbų. Apie priežastis ir pasekmės nenorėtume eskaluoti, kol vykdomas tyrimas. Turime savo prielaidas, tam tikras versijas ir matymą.

Man asmeniškai labai skaudu, kai toks vaizdas buvo“, – spaudos konferencijoje sakė UAB „Urban Inventors“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys.

Koncerno SBA valdomai įmonei „Urban Inventors“ priklauso bendrovė „Upės projektai“, kuriai išduotas leidimas greta avarijos vietos statomai požeminei automobilių stovėjimo aikštelei. Aikštelė turėjo būti baigta statyti pavasario pabaigoje, tačiau jos statybos bus nukeltos. „Tikrai bus nukeltos, ir mes žiūrime dalykiškai, tai tikrai neišvengiama“, – sakė jis.

Galutinis tikslas – pastatyti dar vieną „Green Hall“ dalį.

Ar nurodymas, kad avarija įvyko šalia sklypo, reiškia, kad jūs nekalti? „Dabar neturėtų būti kalbos apie kaltę ar nekaltę. Mes jaučiame atsakomybę, kaip visi vilniečiai, taip ir mes. Ypatingai, kad tai įvyko šalia mūsų, tai mes jaučiame atsakomybę.

Visokeriopai prisidėsime prie tyrimo, objektyvaus tyrimo, kad būtų nustatytos visos priežastys, kas įvyko, dėl ko įvyko, kas atsakingas“, – sakė direktorius.

Statytojai vykdys savo tyrimą

Statytojai buria savo nepriklausomą ekspertų komandą, kuri planuoja tirti avarijos aplinkybes. Tyrimą vykdo ir Aplinkos ministerijos speciali komisija.

Kas jų tarpe atliks tyrimą, dar neaišku. Plėtotojai pareiškė, kad kalbasi su „aukščiausio lygio profesionalais“.

„Girdėjome įvairių kalbų ir iš tų pačių „Vilniaus vandenų“, įvairių versijų apie hidraulinius smūgius ir taip toliau, tačiau mes nenorime eskaluoti šios temos. Jei kažkas iki šiol yra pasisakę apie tai, jog kažkas ten yra įvykę ir priežastis aiški, aš manau, tai yra nerimta. Dar kol duobėje dar yra vandens ir iškart sakyti apie priežastis, man yra keista“, – teigė direktorius.

Dėl ko trūko vamzdžiai ir įvyko avarija, plėtotojai kol kas nekalba. Rangovui jie neturi jokių priekaištų.

„Kaip bebūtų vertinama šita situacija ir kokios nustatytos priežastys, koks poveikis buvo padarytas gamtai, mes pareiškiame labai atsakingai, kad prisidėsime prie iniciatyvų. Pareiškiame labai atsakingai, kad prisidėsime prie iniciatyvų, kurios padės spręsti ekologinę situaciją, jei yra tokia Neries upėje. […] Prisidėsime tiek pinigais, tiek savo iniciatyva, tiek darbais“, – kalbėjo direktorius.

UAB „Upės projektai“ direktorius Erikas Agurkis papildė, kad tik nustačius priežastis, jų dydį ir mąstą, bus toliau priimami sprendimai, kaip šalinti pasekmes ir toliau vystyti kitus darbus.

Nuotekos tekėjo į Nerį

Nors nutraukti magistraliniai nuotekų vamzdžiai sostinės Upės gatvėje sutvarkyti šeštadienį ir nuotekos į Nerį nebeplūsta, ekstremali situacija kol kas nebus atšaukiama.

Antradienį komisija aiškinsis, kaip buvo laikomasi statybos dokumentų ir kitų reikalavimų, bus vertinama, kokia padaryta žala gamtai. Kas atsakingas už įvykusią nelaimę, tikimasi nustatyti išnagrinėjus visus dokumentus.

Penktadienį Upės gatvėje, prie „Barclays“ informacinių technologijų centro pastato, požeminės automobilių aikštelės statybvietėje trūkus dviem magistraliniams nuotekų vamzdžiams atsivėrė didelė įgriuva.

Šiais vamzdžiais tekėjo nuotekos iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Keletą valandų nuotekos buvo kaupiamos tarpinėje nuotekų stotyje, tačiau persipildžius rezervuarams nuotekos pradėtos leisti į Neries upę.

Avarijos likvidavimo metu įgriuvos vietoje pirmiausiai teko išsiurbti subėgusias nuotekas, vėliau suvežti kelis tūkstančiai kubinių metrų grunto, jis sutvirtintas. Avarijos likvidavimo darbus vykdė apie 100 įvairių tarnybų specialistų.

Leidimas statyti verslo centro „Green Hall 3“ požeminę automobilių stovėjimo aikštelę išduotas šių metų gruodžio 13-ąją. Leidimą Vilniaus miesto savivaldybė išdavė bendrovei „Upės projektai“, priklausančiai verslininko Arūno Martinkevičiaus koncerno SBA valdomai įmonei „Urban Inventors“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.