Po to, kas vyko prie Vilniaus eglės, skaudės galvą ne tik lietuviams

„Už Naujus metus!“ – sukliko dailiai apsirengusi mergina ir čia pat užsivertė ką tik iš draugo rankų išluptą degtinės butelį. Džiugiai nusiteikusi kompanija tokią „drąsą“ palydėjo šūksniais.

Naujųjų sutiktuvės sostinės centre.<br>T. Bauro nuotr.
Naujųjų sutiktuvės sostinės centre.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2017, 2:19 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:58 PM

Vilnius 2017-tuosius pasitiko griausmingai. Nors Seimas ir tvirtai nusprendė didinti akcizus alkoholiui, o į valdžią atėję „valstiečiai“ pasisako už blaivias šventes, nei lietuviams, nei sutikti Naujųjų į Vilnių atvykusiems užsieniečiams tai nei motais.

Girtus italus tramdė įkaušę lietuviai

Vos ant kojų pastovintys italai, lenkai, rusai ir svečiai iš kitų šalių kalbinami sutartinai gyrė Lietuvą ir čia pat traukė iš krepšių butelius su alkoholiniais gėrimais.

„Mes čia pirmą kartą, mus labai patiko Vilnius ir Lietuva, ir švęsti čia pigu“, – neslėpė su grupe turistų iš Italijos atvykęs Marijanas. Jis teigė, kad žmonės Vilniuje jam pasirodė draugiški, tad būtinai čia sugrįšiąs vasarą, kai orai bus gražesni.

Po Arkikatedros skliautais sustojusiam užsieniečių būriui, buvo nė motais, kad linksminasi sakralinėje vietoje – iš kuprinių buvo traukiamas alus, per rankas keliavo viskio butelis, o nuotaiką kėlė šokiai ir dainos bent keliomis kalbomis vienu metu. Nors naktis buvo darganota ir vėsi, viešnios avėjo ekstravagantiškus atvirus aukštakulnius, o figūrų privalumus paryškino itin trumpos suknutės.

Toks užsieniečių šventimas užkliuvo šalia buvusiems tautiečiams ir šie nusprendė paaiškinti svečiams, kad jie elgiasi nederamai – tam pasitelkė rusiškus keiksmažodžius. Bet italai į lietuvių siunčiamus keiksmus reagavo tik šypsena, mat akivaizdu, kad jų turinio nesuprato.

Lenkus drausmino policija

Policijos pareigūnams rūpesčių sukėlė ir lenkų jaunuolių kompanija viešai girtavusi prie pat Arkikatedros bokšto.

Jaunuoliai ne tik vieną po kito čia pat ant laiptų prie varpinės maišė svaigius kokteilius, bet ir nuolat skandavo įvairius šūkius lenkiškai, o galiausiai įžiebė kelis fakelus čia pat minioje. Juos net kelis kartus drausmino policijos pareigūnai.

Sutikti 2017-ųjų į Lietuvą su šeima iš Rusijos atvykęs Nikolajus pasakojo, kad Naujųjų sutikimas Lietuvoje ir Rusijoje šiek tiek skiriasi: „Žinote, čia tik mano nuomonė, bet manau, kad lietuviai atsipalaiduoja, kai laikrodžiai jau išmuša vidurnaktį, o štai pas mus dažnas šių dūžių nesulaukia – prisigeria daug anksčiau. Man patinka Baltijos šalys dėl to, kad čia gyvena kultūringi žmonės. Pernai sutikome naujuosius Rygoje, šiemet atvykome į Vilnių“.

Svečias iš Rusijos teigė, kad truputį nustebo išvydęs gatvėse tiek įkaušusio jaunimo, mat buvo girdėjęs, kad pasirodymas neblaiviam ar alkoholio vartojimas viešoje vietoje gali užtraukti nemažą baudą. Atsisveikindamas pašnekovas linkėjo sveikatos ir taikos.

Nuo užsieniečių neatsiliko ir lietuviai

Ugninio gaidžio metus pasitikdami lietuviai taip pat nesikuklino. Kildami nuo šventinių stalų į miesto centrą pasiėmė svaigiųjų gėrimų. Kol vieni šampano butelį į vienkartines stiklinaites pilstė gausiai kompanijai, kiti šventė iš širdies ir stiprūs gėrimai liejosi laisvai, o po kojomis mėtėsi butelių duženos.

Sutikti Naujųjų iš Šiaulių į Vilnių atvykęs Deividas P. tikino, kad alkoholio net ir švenčių metu reiktų ragauti su saiku: „Esu pilietiškas ir manau, kad viešumoje nereikėtų piktnaudžiauti alkoholiu. Žinoma, visai drausti nereiktų, bet reikia būti atsargiems, kad neįvyktų jokių nelaimių.“

Paklaustas, ką pasakytų lietuviams, kurie mano, kad Lietuvoje nėra ką veikti ir vyksta švęsti Naujųjų metų į užsienį, sakė: „Jie tikrai klysta, Lietuvoje tikrai yra ką veikti, apsidairykite“, – kalbėjo jaunuolis ir pridūrė visiems linkintis, kad ugninio gaidžio metai nebūtų tokie tragiški kaip beždžionės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.