Į laisvę grįžtantiems nuteistiesiems – nemokami viešojo transporto bilietai

Dažnai pasitaiko, kad iš įkalinimo įstaigų į laisvę grįžę nuteistieji susiduria su nemenkais sunkumais, bandydami grįžti į normalų gyvenimą. Viena iš tų problemų gali būti paprasčiausia kelionė viešuoju transportu.

„Kurk Lietuvai“ dalyvės Sandra Galdikaitė ir Anita Kiričenko inicijavo Kalėjimų departamento ir Vilniaus miesto savivaldybės bendradarbiavimą.<br>lrytas.lt montažas.
„Kurk Lietuvai“ dalyvės Sandra Galdikaitė ir Anita Kiričenko inicijavo Kalėjimų departamento ir Vilniaus miesto savivaldybės bendradarbiavimą.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2017, 10:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:43 PM

Tam, kad atlikę bausmę žmonės galėtų drąsiai keliauti po Vilnių ir vykti tvarkytis reikalingų dokumentų ar ieškoti darbo, Vilniaus miesto savivaldybė kartu su Kalėjimų departamentu ir projektu „Kurk Lietuvai“ jiems pasiūlė ypatingą dovaną – nemokamus mėnesinius viešojo transporto bilietus.

„Tai yra tik vienas didesnės, iš įkalinimo įstaigų grįžtančių asmenų, integracijos programos fragmentas. Kaip žinia, laikyti juos įkalinimo įstaigose yra labai brangu ir visuomenė turi padaryti viską, kas įmanoma, kad jie ten negrįžtų“, – sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Jis pasakojo, kad dažnai tokie maži dalykai, kaip baudos už važiavimą be bilieto ar laiku negaunamos socialinės išmokos, pajamų neturėjimas pirmąjį mėnesį grįžus į laisvę ir pan. gali lemti, kad toks asmuo vėl nusikals ir bus išsiųstas ten, iš kur ką tik grįžo.

„Čia yra viena iš paprasčiausių, lengviausių priemonių, kuo mes galime padėti, tai yra sudaryti sąlygas tiems žmonėms, kurie grįžta iš įkalinimo įstaigų galų gale bent jau pradėti atlikinėti tuos reikalingus veiksmus, kaip važiuoti į Darbo biržą, ieškoti darbo ir nerizikuoti, kad bus pagauti be bilieto, gaus baudą, bus atiduoti antstoliams, prasidės išieškojimai.

Tada žmogus nenorės ir negalės pradėti dirbti, nes praktiškai su visais antstolio mokėjimais ir kitais dalykais tie išieškojimai gali siekti beveik minimalios algos dydį“, – sakė G.Paluckas.

Mėnesio turėtų pakakti

Vilniaus vicemeras sakė, kad vieno mėnesio nuolatinio viešojo transporto bilieto turėtų užtekti, nes kritinės būna pirmosios savaitės grįžus iš įkalinimo vietos. Jei visgi tokiam asmeniui nepavyktų per 30 dienų susirasti darbo, įsijungtų kiti paramos mechanizmai.

„Tai yra kelios kritinės savaitės, nes tada paramos centre yra susitvarkomi dokumentai ir jie gauna papildomas socialines išmokas. Tada žiūrima ar jie turi darbą, kokios yra jų pajamos, įsijungia dar kiti paramos mechanizmai“, – kalbėjo G.Paluckas.

Išbandyta praktika

Politikas pasakojo, kad panaši sistema buvo išbandyta su nakvynės namuose gyvenusiais žmonėmis ir rezultatai buvo teigiami.

„Tie kurie neturi darbo, neteko namų ir pateko į nakvynės namus, iš esmės turi panašią problemą – jie kažkaip turi grįžti į gyvenimą, integruotis į darbo rinką ir t.t.

  Mes jau kokius tris mėnesius nuperkame jiems tą mėnesinį bilietą, nes jie lygiai taip pat turi važiuoti į Darbo biržą, tvarkytis dokumentus. Bet būna, kad jie sėda į troleibusą ar autobusą, juos pagauna be bilieto, jie gauna baudą ir nebenori ieškotis to darbo už minimalią algą, nes antstoliai ją atima.

Tai mes padarėme tą eksperimentą ir, jei neklystu, įsidarbinimas, tų nakvynės namų gyventojų, padidėjo apie 50 proc. Efektas yra ir mes jį matome“, – sakė Vilniaus vicemeras.

Per metus – 10 tūkst. eurų

Asmenų, kasmet paliekančių įkalinimo įstaigas, per metus, pasak G.Palucko, būna apie 500, iš jų į Vilnių atvažiuoja apie tris ar keturis šimtus.

  „Tai finansuos savivaldybė iš socialinėms reikmėms skirtų lėšų. Būtent šiam programos fragmentui reikės apie 10 tūkst. eurų. Tai nėra kažkokia milijoninė suma, bet efektas tikrai gali būti milijoninis, nes jeigu grįžta į įkalinimo įstaigas, tai tikrai kainuoja daugiau“, – sakė Vilniaus vicemeras G.Paluckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.