Vytautas Landsbergis: „Dar turime užbaigti desovietizaciją“

Prieš 26-erius metus kruvinos aukos

Prieš 26-erius metus kruvinos aukos žymi Lietuvos stiprybę atsispiriant bandymams ją susovietinti, tačiau šią kovą tęsti būtina ir šiandien, sako pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Prieš 26-erius metus kruvinos aukos žymi Lietuvos stiprybę atsispiriant bandymams ją susovietinti, tačiau šią kovą tęsti būtina ir šiandien, sako pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2017, 6:56 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 7:56 AM

Kalbėdamas memorialo Sausio 13-osios aukoms renginyje jis priminė, jog Sovietų okupacijos metu karinės vadovybės pirmasis tikslas buvo susovietinti užimtą Lietuvos žmones.

„Tai reiškė atimti jų tapatybę, atimti jų galvoseną, primesti jiems kitas pažiūras, kitą ideologiją. Pavergimas buvo paskelbtas ir buvo vykdomas. Tai yra nuo ko mes turėjome išsivaduoti ir tartum išsivadavome. Giname tai, gynėme kraujo kaina, įvairių problemų kaina. Bet ar tikrai esame išsivadavę? Kiekvienas pažiūrėkime į save, į savo aplinkinių galvoseną, kuri taip pat yra nuolat atakuojama melagingos žinios, agresyvios propagandos. Ar giname mes tą nepriklausomą mintį ir nepriklausomą laikyseną“, – kalbėjo Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

V.Landsbergis kalboje pažymėjo, kad prieš 26-eris metus šalia Lietuvos radijo ir televizijos „vyko didžioji kova dėl žinojimo laisvės, dėl žiniasklaidos laisvės“. Agresijos vykdytojus jis vadino „žudikais“, kurie tuomet atėjo „išlaisvinti mūsų nuo laisvės“.

Anot jo, būtinybė kovoti su siekiu iškraipyti, suvaržyti informaciją išlieka ir šiandien. Jis atkreipė dėmesį į iššūkius dėl Kremliaus žiniasklaidos paveikios Rytų Lietuvos, kur, jo teigimu „žmonių sąmonė, t.y. dar pusė jų yra okupuoti ir okupuoti iš naujo, naujos agresijos“. Atkuriamojo Seimo vadovas ragino visus telktis steigiant „pasipriešinimo štabą“ šiai agresijai.

„Jeigu tada mums primetė sovietizaciją – ar mes jau įvykdėme desovietizaciją, visai, iki galo, savo pačių protuose, politikoje ir laikysenoje? (...) Siūlau desovietizuotis iki galo ir apginti mūsų smegenis, mūsų elgseną, kad tikrai būtų viskas deokupuota. Deokupuokime save“, – ragino jis.

V.Landsbergis taip pat įgėlė LRT vadovams dėl sprendimo atsisakyti Sąjūdžio pusvalandžio transliacijos ketvirtadienio renginyje prie Seimo.

Minint Laisvės gynėjų dieną ketvirtadienį LRT kieme atidarytas Sausio 13-osios memorialas. Prie Seimo taip pat deginami atminimo laužai – renginyje dalyvauja per pusę tūkstančio žmonių. Vilniuje, taip pat Šiauliuose, Anykščių rajone, Ukmegėje, Pakruojyje vyksta neužmirštuolių akcijos – kuriamos pievos iš popierinių neužmirštuolių žiedų, kurios simbolizuoją atminimą ir pagarbą kovojusiems už Lietuvos laisvę.

1991 metų sausio 13 dieną sovietai karine jėga bandė nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, tačiau jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugoto tuometinės Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pastato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.