Aušra Maldeikienė įtūžo: „Ramūnas Karbauskis – apgailėtinas demagogas“

Valdančiajai daugumai diriguojančio Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio siūlymas vos ne trečdaliu sumažinti Seimo narių skaičių prakiurdė parlamentarės Aušros Maldeikienės kantrybę.

A.Maldeikienė (nuotr.) išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Maldeikienė (nuotr.) išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Maldeikienė (kairėje) išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>Lrytas.lt fotomontažas
A.Maldeikienė (kairėje) išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Nuo A.Maldeikienės kliuvo ir Seimo pirmininkui V.Pranckiečiui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo A.Maldeikienės kliuvo ir Seimo pirmininkui V.Pranckiečiui.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Maldeikienė išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę (nuotr.).<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę (nuotr.).<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė išsakė nuomonę apie R.Karbauskį (nuotr.) ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė išsakė nuomonę apie R.Karbauskį (nuotr.) ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė (nuotr.) išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Maldeikienė (nuotr.) išsakė nuomonę apie R.Karbauskį ir jo artimą bendražygę G.Kildišienę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 14, 2017, 3:30 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:00 AM

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti žinoma ekonomistė šeštadienį pratrūko savo interneto paskyroje, keliais žodžiais pasakydama, ką galvoja apie R.Karbauskį. „Jis yra prastai išsilavinęs, apgailėtinas demagogas“, – rėžė A.Maldeikienė.

Parlamentarė paaiškino, kad pasisakyti apie R.Karbauskį išprovokavo šio politiko teiginiai esą Seimo nariai yra negerbiami, nes jų yra per daug. „Aš pasisakiau ne tiek apie R.Karbauskį, kiek apie davatkiškumą, kuris pasireiškia tuo, kad daug kalbama apie moralę, bet į Niujorką ramiai išsiunčiamas žmogus be jokių kompetencijų“, – portalui sakė A.Maldeikienė.

Taip ji reagavo į Seimo valdybos palaimintą sprendimą išsiųsti politikos naujokę Gretą Kildišienę į komandiruotę už Atlanto – dalyvauti Tarparlamentinės sąjungos rengiamuose klausimuose Jungtinėse Tautose.

A.Maldeikienė atvirai suabejojo, ar R.Karbauskio globotinė yra kompetetinga leistis į tokią išvyką. „Specialiai pasidomėjau, ar viešojoje erdvėje yra nors koks G.Kildišienės pasisakymas apie užsienio politiką. Niekur nieko neradau. Jeigu yra – Seimo salėje garsiai jos atsiprašysiu. Bet manau, kad nėra“, – neabejojo parlamentarė.

Į Niujorką siunčiama 31 metų G.Kildišienė oficialioje savo biografijoje prieš rinkimus buvo nurodžiusi, kad yra baigusi vidurinę mokyklą Panevėžyje bei buvo įstojusi į Vilniaus kolegijos Teisės fakultetą, kurio nebaigė.

Kaip išsiaiškino „Lietuvos rytas“, tokio fakulteto šioje aukštojoje mokykloje net nėra. Gali būti, kad neakivaizdžiai teisę R.Karbauskio pavaduotoja frakcijoje ir partijoje buvo pradėjusi studijuoti Utenos kolegijoje. „Man nerūpi, kas su kuo gyvena ar miega, bet už mokesčių mokėtojų pinigus į užsienį komandiruojama G.Kildišienė privalo aiškiai pasakyti, ko ji ten važiuoja ir atsiskaityti“, – mano A.Maldeikienė.

Todėl ji ketina reikalauti, kad sprendimą išsiųsti G.Kildišienę priėmusi Seimo valdyba paaiškintų tokį savo žingsnį. „Aš negirdėjau jos nei grojant akordeonu, nei lūpine armonikėle“, – juokėsi A.Maldeikienė.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Emanuelis Zingeris valdančiųjų sprendimą išsiųsti G.Kildišienę į svarbų tarptautinį renginį anksčiau yra palyginęs su pianistų konkursu, kai siunčiamas šiek tiek akordeonu grojantis muzikantas.

Tuo metu, anot A.Maldeikienės, kai Seimo Europos reikalų komitetas norėjo išsiųsti ją, Seimo Audito komiteto pirmininkę Ingridą Šimonytę bei parlamentarę Dovilę Šakalienę į Europos Sąjungos darbotvarkės pristatymą Briuselyje, šiai kelionei esą nebuvo pinigų. „Seimo valdyba pasakė, kad mūsų kelionei nėra pinigų, nors man net viešbučio nebūtų reikėję“, – piktinosi parlamentarė.

Kliuvo ir V.Pranckiečiui

Anot A.Maldeikienės, per keletą mėnesių Seime ji susidūrė su didžiule nekompetencija ir negebėjimu valdyti procesų. „Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nusikalba kas antrą dieną ir jo nusikalbėjimai po susitikimo su Rusijos ambasadoriumi – dar ne patys didžiausi“, – naujojo Seimo pirmininko kalbomis baisėjosi parlamentarė.

Jai ypač užkliuvo V.Pranckiečio pasisakymas apie Seimo narius, kuriuos jis pavadino biurokratais. „Aš nesu biurokratė, o tautos atstovė. Biurokratai sėdi Vyriausybėje. Tokios kalbos išduoda, kad žmogus net neskaitė pačio elementariausio politologijos vadovėlio ir nesidomėjo šalies Konstitucija“, – stebėjosi A.Maldeikienė.

Į dokumentus – nesigilina

Anot parlamentarės, su Konstitucija nedraugauja ir R.Karbauskis, šią savaitę pateikęs siūlymą gerokai sumažinti Seimo narių skaičių. To esą pageidauja tauta ir toks punktas yra įrašytas į „valstiečių“ rinkimų programą.

Pateikdamas Konstitucijos pataisas R.Karbauskis pareiškė, kad tai, ką dabar daro 141 parlamentaras esą nesunkiai gali padaryti ir 101. A.Maldeikienė su tuo kategoriškai nesutinka: „Aš manau, kad negalėtų. Aš dabar suspėju perskaityti maždaug trečdalį visų Seime svarstomų dokumentų, nors į darbą paprastai ateinu šiek tiek po septynių, o išeinu septintą aštuntą vakaro. Ir kai aš ateinu į Seimą būna tuščia, ir kai išeinu – tuščia. Esu viena iš tų, kurie šiame Seime turbūt skaito daugiausiai, bet net ir aš nespėju visko perskaityti“.

Parlamentarė spėjo, kad mažinti Seimo narių skaičių užsimojęs R.Karbauskis turbūt nieko neskaito. Kitaip, anot A.Maldeikienės, nekiltų tokių nesusipratimų, kai priimami teisės aktai, o tik vėliau susizgrimbama juos keisti: „Kiek kartų jau buvo tokių situacijų, kai jis pasakė, kad kažką keis? Kiek kartų keitė poziciją dėl pagalbinio apvaisinimo, dėl mokesčių? To nebūtų, jeigu skaitytų dokumentus“.

A.Maldeikienė rėžė, kad R.Karbauskio argumentai siūlant Konstitucijos pataisas yra visiška demagogija. „Gal tada palikime vieną R.Karbauskį ir jo draugę, kuri nuvažiuos į užsienį, net nežinau, ar mokėdama anglų kalbą? Gal užteks jų vienų? Man atrodo, kad R.Karbauskiui 101 Seimo nario reikia tam, kad neliktų net penkių, dešimties ar dvidešimties kompetetingų politikų ir tada jau galėtum daryti ką nori“, – svarstė politikė.

Kuria pasaulį pagal save?

A.Maldeikienė pripažino anksčiau maniusi, kad R.Karbauskis turi komandą ir idėjų, bet dabartiniai šio politiko ir jo bendražygių veiksmai esą išsklaidė politikės optimizmą: „Aš manau, kad tai yra labai aukšto lygio neišsilavinimas, kuris pasireiškia demagogijos pavidalu. Aš net drįstu manyti, kad tas žmogus net nesuvokia, kokiu laipsniu jis yra tuščias demagogas. Jam atrodo, kad pas jį Naisiuose yra gražu. Bet ten yra apgailėtina.

Žiūrėdama filmą apie Naisius, aš ištvėriau pusę valandos. Ten yra prasta vaidyba, o turinio iš viso nėra. Jeigu žmogus bent truputį daugiau skaitė knygų, jis negalėtų žiūrėti to filmo. Tai pataikavimas pačiam žemiausiam visuomenės sluoksniui. To negali pavadinti net populizmu. Tai – toks mėgėjiškas pasaulio kūrimas.

Taip pat negali sakyti, kad siūlymu mažinti Seimo narių skaičių norima vien užmaskuoti idėjų trūkumą. Tai yra tiesiog bandymas įsivaizduoti, kad pasaulis yra lygiai toks pats lėkštas, kaip jis pats.

Man atrodo, kad tas žmogus tiesiog nuoširdžiai tiki, kad visi aplink yra neišsilavinę ir neskaitę knygų. Jis nesugeba suformuluoti minties, bet šia prasme jis neišsiskiria nuo kitų – tokių politikų yra apstu.

Graudu, kad mes tai sakome praėjus šitiek metų po nepriklausomybės atkūrimo. Tuomet niekas nė įsivaizduoti negalėjo, kad bus tokio lygio politika ir tokio lygio diskusijos. Nuomonių tada buvo skirtingų, bet politikai turėjo ką pasakyti“.

Posėdžiai – lyg Naisių vakaronės

Apibendrindama savo kelių mėnesių patyrimą Seime, A.Maldeikienė pastebėjo, kad į jį esą atėjo žmonės, kurie neturi supratimo nei kas yra politika, nei kaip ji daroma, nei kokia yra politiko funkcija.

Anot A.Maldeikienės, daugumai dabartinių Seimo narių net nesuprantama, kad parlamente turi vykti diskusijos ir dėl Vyriausybės pateikiamų įstatymų. „Jiems negirdėtas ir nesuvokiamas žodis „atstovavimas“, nes jie, išskyrus save, nieko neatstovauja. Jie atstovauja tik savo ambicijoms“, – pratrūko politikė.

A.Maldeikienė spėjo, kad R.Karbauskiui greičiausiai nebuvo žinoma ir apie tai, kad tauta referendume jau buvo nepritarusi parlamentarų skaičiaus mažinimui. „Šito jie irgi nežinojo, tai jiems buvo atradimas. Jie tokie tingūs, kad net nežino paprasčiausios istorijos“, – valdančiuosius ir jų iniciatyvas maitojo kritiškais pasisakymais garsėjanti politikė.

Ją ypač šokiravo, kad šiame Seime beveik nevyksta diskusijų. „Net negalima sakyti, kad jos žemos kokybės. Jų tiesiog nėra. Ir dar mane labai nustebino, kad iš parlamentarų yra atimta galimybė rengti klausymus. Kažkam pasirodė, kad tai trukdo Seimo darbui“, – stebėjosi Seimo naujokė.

Anot jos, Seimo posėdžiai greitai bus panašūs į vakarones Naisiuose. „Tuose posėdžiuose nesėdėti negali, o sėdėti irgi kartais gėda. Tada pasiūbuoji ant kėdės, nes skaityti, kai aplink triukšmas aš dar nemoku“, – nusivylimo darbo Seime pradžia neslėpė A.Maldeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.