Politikės Gretos Kildišienės buvęs vyras: „Jai visko buvo per mažai“

Kas ta paslaptingoji Greta Kildišienė, į Seimą patekusi su „valstiečių“ banga ir pelniusi partijos lyderio Ramūno Karbauskio pasitikėjimą? Paaiškėjo, kad iki pažinties su „valstiečių“ vedliu mezgėjai iš Panevėžio ne taip gerai sekėsi. Gal dėl to ji daug ką linkusi nuslėpti – taip pat ir tiesą apie šeiminę padėtį.

G.Kildišienė iš pradžių nuėjo į Darbo partiją, bet po to perbėgo pas „valstiečius“.
G.Kildišienė iš pradžių nuėjo į Darbo partiją, bet po to perbėgo pas „valstiečius“.
Kai susipažino su G.Kildišiene, R.Karbauskis ėmė dažnai lankytis Panevėžyje.<br>A.Revoto nuotr.
Kai susipažino su G.Kildišiene, R.Karbauskis ėmė dažnai lankytis Panevėžyje.<br>A.Revoto nuotr.
Seimo posėdžių salėje G.Kildišienė sėdi šalia premjero S.Skvernelio ir „valstiečių“ lyderio R.Karbauskio.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo posėdžių salėje G.Kildišienė sėdi šalia premjero S.Skvernelio ir „valstiečių“ lyderio R.Karbauskio.<br>T.Bauro nuotr.
Panevėžietė G.Kildišienė Seimo rūmuose nuolat šmėžuoja šalia „valstiečių“ vedlio, blaivininko R.Karbauskio.<br>T.Bauro nuotr.
Panevėžietė G.Kildišienė Seimo rūmuose nuolat šmėžuoja šalia „valstiečių“ vedlio, blaivininko R.Karbauskio.<br>T.Bauro nuotr.
Lina Karbauskienė
Lina Karbauskienė
Agrokoncernui priklausantį „Range Rover“ G.Kildišienė stato Seimo kieme.<br>T.Bauro nuotr.
Agrokoncernui priklausantį „Range Rover“ G.Kildišienė stato Seimo kieme.<br>T.Bauro nuotr.
Iki pažinties su „valstiečių“ vedliu G.Kildišienei ne taip gerai sekėsi. Gal dėl to ji daug ką linkusi nuslėpti.<br>T.Bauro nuotr.
Iki pažinties su „valstiečių“ vedliu G.Kildišienei ne taip gerai sekėsi. Gal dėl to ji daug ką linkusi nuslėpti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 7:27 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:42 AM

Pirmąją žurnalistinio tyrimo dalį skaitykite čia.

Patekti į Seimą panūdusi G.Kildišienė dūmė akis rinkėjams ir oficialioje biografijoje skelbdama, kad yra ištekėjusi.

„Mane, kaip ir kitus ją pažįstančius, stebina, kad ji pateko į Seimą. Jai trūksta patirties, išsilavinimo“, – kalbėjo buvęs politikės sutuoktinis Tomas.

Automobilių prekybos įmonę turintis vyras tvirtino, kad jo ir Gretos santuoka nutraukta dar 2013 metų gruodį, ji truko tik kelerius metus. Skyrybų paprašė G.Kildišienė.

„Visko buvo, priekaištų – taip pat. Sakoma, apetitas auga bevalgant. Jai visko buvo per mažai, visko norėjosi. Gražu, kad ji siekia karjeros. O R.Karbauskio aš nepažįstu, nesu su juo bendravęs“, – kalbėjo Tomas.

Panevėžietis norėtų pamiršti skyrybas, tačiau jų istorijoje sudėti dar ne visi taškai.

Buvęs vyras leido G.Kildišienei su vaiku gyventi bute Panevėžyje, o pats išsikraustė. Jis moka 300 eurų alimentus.

Trijų kambarių butas yra Tomo nuosavybė, jį įsigijo dar prieš vedybas. Po lemtingojo žygio persikrausčiusi prie Skaistakalnio parko G.Kildišienė panoro Tomo butą išnuomoti.

Buvęs vyras nesutiko ir paprašė būstą atlaisvinti. Tačiau G.Kildišienė nenori gražiuoju atiduoti buto ir padavė Tomą į teismą.

„Ji nori pasipelnyti iš mano buto. Tikiuosi, kad laimėsiu šį teismo procesą“, – vylėsi panevėžietis, turintis draugę, bet negalintis atsikratyti skyrybų reikalų.

Kelis kartus bausta

G.Kildišienė ir anksčiau ne kartą turėjo reikalų su teisėsauga.

„Lietuvos ryto“ žurnalistei pavyko išsiaiškinti, kad politikė ne kartą bausta už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

2016-ųjų balandį Utenos rajone, vairuodama Agrokoncernui priklausantį „Range Rover“, panevėžietė įkliuvo už greičio viršijimą.

Tuometė europarlamentaro B.Ropės padėjėja, „Naisių vasaros“ projektų ir labdaros fondo „Švieskime vaikus“ ambasadorė turėjo mokėti baudą.

Administracinio teisės pažeidimo protokolai politikei buvo surašyti ir už tai, kad vairuodama kalbėjosi mobiliuoju telefonu, kad pastatė automobilį neleistinoje vietoje.

Daug laiko praleidžia kelyje

Vos patekusi į Seimo rūmus G.Kildišienė apkaltino žiniasklaidą ir opoziciją, kad jai trukdo dirbti.

Politikė vengia žurnalistų, o išgirdusi anglišką „Lietuvos ryto“ televizijos korespondento pasisveikinimą iškart išjungė telefoną.

Iš pradžių ir dienraščio žurnalistei ji tvirtino esanti užsiėmusi, neturinti laiko pokalbiui, atmetinėjo skambučius.

Tačiau pagaliau pavyko gauti išskirtinį G.Kildišienės interviu. Tik aš buvau įspėta, jog Seimo narė neatsakinės į klausimus apie studijas, automobilį, darbą emigracijoje ir asmeninį gyvenimą.

– Jus užgriuvo didelė atsakomybė. Ar sunku dirbti Seime? – paklausiau G.Kildišienės.

– Ne sunkiau nei kitiems Seimo nariams.

– Bet jūs esate menininkė, o Seime reikia gilintis į įstatymus, biudžetą.

– Daugelis Seimo narių yra vienos ar kitos srities specialistai. Daugelis jų yra ne vien tik politikai. Aš – viena tokių.

– Ketinate įgyvendinti projektą, kuris susijęs su jūsų pomėgiu. Ar aprengti vaikus iki 7 metų tautiniais kostiumais – jūsų idėja? Ar jau yra žmonių, kurie nori investuoti pinigus?

– Ta idėja nėra mano. Su tuo klausimu šiuo metu dirbama. Kai bus daugiau žinių, bus galima kalbėti daugiau.

– Gyvenate tarp Vilniaus ir Panevėžio. Daug laiko praleidžiate kelyje?

– Taip, kiekvieną dieną. Vilnius, Panevėžys, Anykščiai – kelyje praleidžiu daug laiko. Nuvažiuoju taip pat pakankamai daug.

Todėl mano darbo diena prasideda labai anksti ir baigiasi labai vėlai. Šeštą valandą ryto aš jau būnu kelyje.

– Kodėl nepersikraustote šalia darbo vietos – į Seimo viešbutį?

– Kol kas dėl tų dalykų dar nesu apsisprendusi, o asmeninio gyvenimo nekomentuosiu.

– Vasarį vyksite į Tarpparlamentinės Sąjungos renginį Jungtinėse Tautose. Ar pirmą kartą viešėsite JAV?

– Aš esu tarpparlamentinės delegacijos pirmininko pavaduotoja. Toje šalyje būsiu pirmą kartą. Manau, Niujorką matysiu tik tiek, kiek būsiu konferencijoje.

Iš darbotvarkės, ilgų skrydžių matyti, kad laisvo laiko nebus. Konferencijos truks iki pusės aštuntos vakaro.

– Kaip jums sekasi derinti darbą Seime ir studijas Vilniaus kolegijoje?

– Sekasi gerai. Tikiuosi, netrukus savo rankose turėsiu diplomą.

– Ar ateityje ketinate vėl užsiimti drabužių modeliavimu?

– Esu Seimo narė. Kadencijos trukmę jūs puikiai žinote. Kai ji baigsis ir kai po to bus aišku, ar aš vėl tapsiu Seimo nare, ar ką nors kita veiksiu, tada mes ir kalbėsimės.

Man dar nusimato ne vieni darbo Seimo nare metai.

– Seime nuolat būnate šalia R.Karbauskio, jis patikėjo jums didžiausios frakcijos seniūno pavaduotojo pareigas. Ką atsakytumėte tiems, kurie mano, kad esate pora?

– (Juokiasi.) Tie, kurie kalba, tie ir kalbės. Aš kurį laiką neseku viešosios erdvės.

Turėtų vertinti etikos sargai

– Ar tinkama politikei į darbą Seime važinėti Agrokoncernui priklausančiu automobiliu? – paklausiau Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus.

– Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatas, asmenys, dirbantys valstybės tarnyboje, tarp jų ir politikai, privalo deklaruoti viešuosius ir privačius interesus, taip pat ryšius su juridiniais asmenimis.

Sandorius reikia deklaruoti neatsižvelgiant į jų sudarymo formą – nesvarbu, ar jie sudaryti raštu, ar žodžiu.

Kiekvienas parlamentaras privalo vengti interesų konflikto, turi elgtis taip, kad visuomenei nekiltų abejonių, kad toks konfliktas yra.

Minėtas nuostatas pažeidžiančio Seimo nario veiklą turi išnagrinėti Etikos ir procedūrų komisija. Šiuo atveju kyla pagrįstų abejonių, ir ne tik dėl etikos. Santykiai su juridiniais asmenimis turi būti įforminti rašytine sutartimi, o sudarius sutartį mokamas nuomos mokestis už naudojimąsi automobiliu.

– Kaip vertinti tai, kad politikė biografijoje nurodė klaidingus duomenis apie santuoką ir mokslus?

– Tokie veiksmai vertinami neigiamai. Neišsamus ar klaidingų duomenų sąmoningas ar nesąmoningas pateikimas gali turėti įtakos rinkėjų apsisprendimui.

Seimo rinkimų įstatymas reglamentuoja, kad rinkėjai, spręsdami dėl asmens tinkamumo būti Seimo nariu, gautų jiems galinčią būti reikšmingą informaciją apie kandidatą į Seimo narius – apie jo gyvenimo faktus, galinčius turėti reikšmės atstovaujant rinkėjų interesams ir tvarkant viešuosius reikalus.

Žmona – Ispanijoje

* Milijonierius R.Karbauskis kruopščiai nuo visuomenės akių slepia antrąją žmoną. Ji mėgaujasi gyvenimu Ispanijoje.

* 43 metų Lina Karbauskienė (nuotr.) jaučia aistrą dviračių sportui ir su komanda keliauja po įvairias šalis. 2016 m. rugpjūčio mėnesį ji dalyvavo žygyje dviračiais po Norvegiją.

* R.Karbauskis apie žmoną sakė, kad ji per dieną gali nuvažiuoti 300 kilometrų be sustojimų. Politiko dviračių sportas nedomina, jis žaidžia šaškėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.