Greta Kildišienė atsisako Seimo nario mandato

Seimo narė G.Kildišienė atsisako parlamentaro mandato. Pareiškimą ji ketina įteikti pirmadienį, BNS pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis.

Artima R.Karbauskio bendražygė G.Kildišienė priėmė sprendimą trauktis iš Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artima R.Karbauskio bendražygė G.Kildišienė priėmė sprendimą trauktis iš Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Artima R.Karbauskio bendražygė G.Kildišienė priėmė sprendimą trauktis iš Seimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artima R.Karbauskio bendražygė G.Kildišienė priėmė sprendimą trauktis iš Seimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nurodoma automobilio kaina – 39 tūkst. eurų ir 8190 eurų pridėtinės vertės mokesčio.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Nurodoma automobilio kaina – 39 tūkst. eurų ir 8190 eurų pridėtinės vertės mokesčio.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Daugiau nuotraukų (3)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2017-01-20 16:40, atnaujinta 2017-04-11 20:04

„Pirmadienį Seimo narė G.Kildišienė paduos pareiškimą dėl atsistatydinimo iš Seimo narių. Tiesiog matyti iš vienos pusės ta istorija, kurioje nebuvo jokio kriminalo, bet kaltinimai buvo baisūs, persekiojimas baisus“, – BNS sakė R.Karbauskis.

G.Kildišienė šią savaitę atsidūrė dėmesio centre dėl jos motinos automobilio išperkamosios nuomos sutarties su R.Karbauskio valdomu Agrokoncernu.

Premjeras Saulius Skvernelis ir pirmoji Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė BNS teigė, kad G.Kildišienė atsisakyti mandato turėtų ir dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių apie galimą lėšų pasisavinimą iš darbovietės 2005 metais.

 “Jeigu naujai paaiškėjusios aplinkybės yra tiesa, Seimo narei Gretai Kildišienei nieko kito nelieka, kaip trauktis iš Seimo“, – penktadienį premjero  poziciją perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

LVŽS pirmininko pavaduotoja R.Baškienė sakė, jog jaučiasi „labai blogai“, nes tik kilus ažiotažui dėl automobilio gynė G.Kildišienę. Pasak „valstietės“, jei informacija dėl pasisavintų lėšų yra tikra, to toleruoti negalima ir sakė pritarianti sprendimui G.Kildišienei trauktis iš Seimo.

„Jeigu yra tokia žinia, ir viskas būtent tai, ir partija, ir bendražygiai to toleruoti negalime“, – sakė R.Baškienė.

„Manome, kad žmogus turėjo apie tai informuoti partiją. Ir bendražygiai, ir aš jaučiuosi labai blogai, nes bandžiau ją ginti, teisinti, galvoti, kad jaunas politikas neįžvalgus. Tas pasitikėjimas buvo duotas maksimaliai didžiulis, ir ta žinia, kad ji turėjo problemų anksčiau, būtų miela, kad ji būtų mus painformavusi“, – sakė R.Baškienė.

Iš įmonės pasisavino pinigų 

Kaip rašė portalas lrytas.lt, prieš dešimtmetį G.Kildišienei buvo iškelta baudžiamoji byla dėl turto pasisavinimo iš vienos įmonės, kurioje ji tuo metu dirbo administratore.

„Patvirtiname, kad 2006 metų pradžioje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto pasisavinimo iš juridinio asmens. 

2007 metais teismo patvirtintu nutarimu tyrimas buvo nutrauktas, susitaikius kaltininkui ir juridinio asmens atstovui“, – naujienų portalui lrytas.lt penktadienį pranešė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė. 

Tyrimas pradėtas Panevėžio policijos komisariate.

Byla buvo iškelta dėl lėšų pasisavinimo iš įmonės, kurioje G.Kildišienė (tuo metu dar Greta Mikalauskaitė) dirbo administratore. 

Teisėsauga pričiupo ją ir jos bendrininkę. 

Tyrimo metu išaiškėjo, jog bendrininkės pasisavino iš įmonės 1,3 tūkst. litų. 

Lrytas.lt žiniomis, būsima politikė savo kaltę pripažino ir susitaikė su nukentėjusia pripažinta firma. 

Vėliau ji išvyko į Jungtinę Karalystę. 

Teistumo jauna moteris išvengė, , tad įstatymas jos neįpareigojo apie šią dėmę biografijoje informuoti kandidatuojant į Seimą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sakė, kad G.Kildišienei atsisakius mandato, vienmandatėje Anykščių-Panevėžio rinkimų apygardoje turės būti skelbiami nauji rinkimai. Pagal įstatymą, atsilaisvinus vietai Seime, jei buvęs Seimo narys buvo išrinktas vienmandatėje rinkimų apygardoje, čia ne vėliau kaip per 6 mėnesius turi įvykti nauji rinkimai.

Patvirtino žinią apie Prancūzijos legioną

Toks parlamentarės sprendimas paskelbtas nepaisant to, jog buvo patvirtinta informacija, kad G.Kildišienės brolis tarnavo Prancūzijos svetimšalių legione ir mirė tarnybos metu, o jo mama iš draudimo gavo apytiksliai tą pinigų sumą, kuri ir buvo įvardyta Povilo Urbšio, – apie 30 tūkst. eurų. Tai patvirtino Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

Prancūzijos ambasados Lietuvoje spaudos atašė Sami Fisekas patvirtino, kad žodžiai, jog G.Kildišienės brolis tarnavo Prancūzijos legione, yra tiesa, kaip ir tiesa yra tai, kad jis mirė tuo metu, kai dar galiojo jo sutartis.

Taip pat, pasak jo, tiesa yra tai, kad motina gavo karinio draudimo išmoką, kurios suma yra „daugmaž tokio dydžio, kurį ir įvardijo ponas Urbšys“.

Ketvirtadienį buvo paviešinti G.Kildišienės naudoto automobilio įsigijimo duomenys. Automobilį iš Agrokoncerno, kurio vienas akcininkų yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis, išperkamosios nuomos būdu buvo įsigijusi parlamentarės mama Vladislava Mikalauskienė.

Nurodoma automobilio kaina – 39 tūkst. eurų ir 8190 eurų pridėtinės vertės mokesčio. Pirkėja įsipareigojo sumokėti 3 proc. metines palūkanas nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

Sutartis esą sudaryta 2016 m. vasario 9 d. Iki šiol V.Mikalauskienė jau yra sumokėjusi 22 tūkst. eurų, mokėdama po 1000 eurų per mėnesį, įskaičiuojant 5000 eurų avansą.

Sutarties pabaigos data turėjo būti 2021 m. vasario 10 d., bet, advokato Evaldo Valčiuko teigimu, sutartis jau yra nutraukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.