Gretos Kildišienės pristatytas paltas prajuokino specialistus: „Iš kur tokie skaičiai?“

Pirmadienį Seimo narė G.Kildišienė Vilniaus kolegijoje pristatinėjo savo baigiamąjį bakalauro darbą „Moteriškų paltų gamyba ir verslo galimybės MB „Greta Gretos“. Kartu su rašto darbu moteris pristatė ir pačios kurtą, iš natūralių medžiagų pagamintą moterišką rožinį paltą.

Paltus siuvančios įmonės atstovas teigė, kad pasiūti palto per valandą neįmanoma.<br>„Lrytas.lt“ asociatyvusis fotomontažas
Paltus siuvančios įmonės atstovas teigė, kad pasiūti palto per valandą neįmanoma.<br>„Lrytas.lt“ asociatyvusis fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 10:37 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:02 PM

Darbą vertinusiai komisijai moteris teigė, kad toks paltas labiausiai tiktų vidutinio amžiaus moterims, yra klasikinis, tad net ir keičiantis madai jį bus galima dėvėti.

G.Kildišienė tokį paltą įvertino 333 eurais. Pristatydama savo darbą moteris pasakojo, kad tokių paltų per metus jos mamos įmonė „Greta Gretos“ galėtų pasiūti 56 tūkst. vienetų, juos siūtų 26 siuvėjos, kurioms būtų mokama po 4,44 euro už gaminį.

Nesupranta, iš kur tokie skaičiai

Paltus siuvančios įmonės atstovas (vardas, pavardė ir įmonės pavadinimas redakcijai žinomi. – Aut.) teigė, kad pasiūti palto per valandą neįmanoma.

„Mūsų įmonė dirba jau daugiau nei 20 metų. Tikrai neįsivaizduoju, kad per valandą būtų galima pasiūti. Niekaip. Paprastai tariant, niekaip.

Nebent jis būtų sukirptas, paruoštas, kur reikia, tik siūles susiūti, bet vis tiek neįmanoma. Tarkime, merginos, kurios pas mus dirba, per dieną gali pasiūti du paltus. Viena mergina gali pasiūti du. Čia per aštuonias valandas, bet, aišku, priklauso nuo sudėtingumo, kitų dalykų, bet per valandą – tikrai ne“, – kalbėjo vyriškis.

Jei viena siuvėja per dieną pasiuva du paltus, per metus, skaičiuojant tik darbo dienas, ji gali pasiūti 125 paltus. Tai reiškia, kad 26 siuvėjos per metus pasiūtų 3250 paltų, o ne 56 tūkst., kaip teigia darbą pristačiusi G.Kildišienė. Pasiūti tiek paltų prireiktų kone 17 metų.

Pašnekovui nesuprantamas buvo ir siuvėjoms siūlomas 4,44 euro už gaminį darbo užmokestis. Didmenine prekyba užsiimančioje įmonėje siuvėjos gauna maždaug keturis ar penkis kartus daugiau.

„Aišku, čia mes taip mokame. Gal yra tokių rajonų kaip Tauragė ar Naujoji Akmenė, kur kainos tokios, bet mes mokame daugiau“, – sakė įmonės atstovas.

Tiesa, 333 eurai už paltą jam pasirodė reali kaina: „Kaina reali. Jei paltas atsiduria mažmeninėje prekyboje, tarkime, „Akropolyje“ ar kitur, jis gali kainuoti tiek ir net kiek daugiau“, – sakė vyriškis.

Dizainas gali nepasenti ir dešimtmetį

Pasak vyro, nesenstantis dizainas yra gana realus dalykas, nes net jo atstovaujamoje įmonėje yra modelių, kurie nesikeičia kone 10 metų.

„Pas mus Lietuvoje labai mažai žmonių, kurie norėtų tokio pat palto metai iš metų. Bent jau mes per metus du kartus naują kolekciją pristatome, nes žmonės nori atsinaujinti.

Nors, aišku, pas mus yra tokių modelių, kurie išlikę ir dešimt metų. Tarkime, jei tokie klasikiniai modeliai pasiteisina, jie neišnyks ir bus paklausūs“, – sakė paltus siuvančios įmonės atstovas.

„Skaitėme ir juokėmės“

 G.Kildišienės darbe išsakytos mintys nesuprantamos atrodė ir pagal individualią veiklą Vilniuje dirbančiai siuvėjai Loretai (pavardė redakcijai žinoma. – Aut.). Paklausta, ar paltą įmanoma pasiūti per valandą, moteris tik nusijuokė.

„Kaip tik dabar su draugėmis skaitėme ir juokėmės. Nežinau, net masinėje gamyboje turbūt neįmanoma pasiūti per valandą, apie individualią veiklą net nekalbu“, – sakė Loreta.

Ji pasakojo, kad geriausiu atveju per valandą galima padaryti brėžinį ir sukirpti, bet daugiau – nieko. „Net normaliai išlyginti paltą valandos ne visada užtenka. Pagal nuotraukas, kiek mačiau, jos net nelabai išlygintas buvo, bet vėlgi ne man spręsti, nežinau, kas jį siuvo“, – kalbėjo siuvėja.

Absurdiškas moteriai atrodė ir G.Kildišienės siūlomas užmokestis: „O jūs kaip manote, čia normalu? Aš nežinau, kokie masinio siuvimo įkainiai, tikrai niekad ten nesu dirbusi ir net neįsivaizduoju, bet galiu pasakyti, kad, kalbant apie individualų siuvimą, tokie skaičiai yra nelogiški.“

Loreta sakė, kad siuvant pagal individualią veiklą tokį paltą pasiūti kainuotų bent jau 100 eurų, bet kartais net per dieną pasiūti kokybišką paltą yra sudėtinga.

Tiesa, galutinė palto kaina (beveik 333 eurai) Loretai atrodė normali: „Su audiniu, su darbu kaina reali. Juolab jei audinys su kašmyru, tai tikrai kaina reali. Audiniai tikrai yra brangūs, tai su kašmyru, sakyčiau, net vidutinė kaina.

Pati prieš Naujuosius metus atidaviau paltą, kurio audinio su kašmyru metras kainavo 110 eurų. Tokiam paltukui būtinai reikia apie du metrus audinio, tai vien audinys, o kur dar pamušalas, paklijavimas, sagos, darbas.  

Tad galutinė kaina tikrai normali, bet už keturis eurus tikrai nemanau, kad kas nors siūtų. Neįsivaizduoju, kas už tokią kainą dirbtų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.