Politologas: „Valstiečius“ matysime kaip reitingų apačios lyderius“

„Valstiečių“ partiją sudrebinęs skandalas nusinešė parlamentarės Gretos Kildišienės mandatą. Seimo narė pranešė, kad pirmadienį atsistatydina.

„Valstiečių“ partiją sudrebinęs skandalas nusinešė parlamentarės Gretos Kildišienės mandatą.<br>T.Bauro nuotr.
„Valstiečių“ partiją sudrebinęs skandalas nusinešė parlamentarės Gretos Kildišienės mandatą.<br>T.Bauro nuotr.
V.Dumbliauskas visą situaciją palygino su sniego kamuoliu.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
V.Dumbliauskas visą situaciją palygino su sniego kamuoliu.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Politlogas Lauras Bielinis mano, kad dar keli panašūs skandalai „valstiečių“ reitingus nutemps visiškai žemyn.<br>D.Umbraso nuotr.
Politlogas Lauras Bielinis mano, kad dar keli panašūs skandalai „valstiečių“ reitingus nutemps visiškai žemyn.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 5:12 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:29 PM

G.Kildišienės pavardė buvo linksniuojama visą savaitę, kai „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad Seimo narė važinėja prabangiu Agrokoncerno visureigiu.

Vėliau paaiškėjo, kad prabangų automobilį pagal sutartį išsiperka jos motina – Vladislava Mikalauskienė.

Su didžiausia komunikacijos krize iki šiol susidūrusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga blaškėsi: žurnalistams per oficialias spaudos konferencijas nebuvo pateikti atsakymai į klausimus, kas gi tikrasis visureigio savininkas ir iš kur buvo gautos pajamos jam pirkti.

Savaitės pabaigoje išlindo ir G.Kildišienės biografijos faktas – ji yra pasisavinusi pinigų iš įmonės, kurioje dirbo, tačiau nuteista nebuvo, nes su įmonės savininkais susitaikė.

Kaip situaciją vertina politologai?

Parodė tikrąjį savo veidą?

Politologas Lauras Bielinis sakė, kad visa ši G.Kildišienės ir R.Karbauskio istorija yra tęsinys ikirinkiminės populistinės veiklos, kai buvo siekiama laimėti, bet nebuvo matoma, ar iš tikro tie, kurie laimi, gali ką nors esminio padaryti valstybei.

„Buvo daug kalbama, buvo dažnai tariamas žodis „profesionalai“, bet iš tikro tas žodis pasirodė esąs tuščias, nes matome, jog vienas paskui kitą iškyla skandalai, skandaliukai, nesusipratimai, kurie demonstruoja, kad „valstiečiai“ tiesiog nežino, ką jie turi daryti atėję į Seimą“, – kalbėjo L.Bielinis.

Paklaustas, koks G.Kildišienės elgesys šioje istorijoje būtų buvęs tinkamiausias, L.Bielinis pajuokavo, kad pirmiausia nereikėjo daryti klaidų, bet kadangi jos jau padarytos, reikėjo tai pripažinti, o ne dangstyti melu.

Politologas sakė, kad Seimo narės sprendimas atsisakyti mandato yra teisingiausias žingsnis, kurį ji šioje situacijoje galėjo žengti.

„Šis žingsnis yra visiškai racionalus ir pateisinamas. Akivaizdu, kad G.Kildišienė pademonstravo save kaip negebančią komunikuoti su visuomene, nesuvokiančią, ką reiškia būti viešu asmeniu ir koks yra viešo asmens gyvenimas, ir dar blogiau – mes pamatėme, kad jos gyvenimas nėra toks skaidrus ir šviesus, kaip galėjo atrodyti prieš rinkimus ar rinkimų metu.

Taip, šiuo atveju ji pasielgė teisingai, nes jeigu būtų toliau likusi Seime, tada jau Seime turėtume skandalingą istoriją su dama, kuri nežino, ką daro, nežino, kur pakliuvo, nesuvokia, kas ji tokia yra pagal naują savo politinį statusą“, – situaciją komentavo L.Bielinis.

Situaciją turėjo vertinti principingai

Kaip šioje istorijoje turėjo elgtis R.Karbauskis? Nors netyla kalbos apie galimus jo ir G.Kildišienės romantiškus ryšius, pasak L.Bielinio, jis turėjo likti principingas.

„Jis yra partijos lyderis, tad natūralu, kad negalėjo pasitraukti ir stebėti situacijos iš šalies. Tačiau jis turi principingai ir griežtai vertinti bet kokias klaidas“, – sakė politologas.

Anot L.Bielinio, šiame skandale R.Karbauskio elgesys visiškai nebuvo principingas. Jis pateikė poziciją, kuri prieštaravo pažadams apie skaidrią, principingą ir profesionalią partiją.

„Taip jis save šitame skandale parodė kaip ganėtinai neskaidrų, siekiantį gudriai išsisukti iš situacijos, užuot aiškiai kalbėjęs, kas vyksta ir kaip tai vertinama.

Ir net dabar jis bando nutylėti, vengia apie tai kalbėti, nors gal ateinančią savaitę ką nors pasakys. Šiuo atveju mes galime teigti, kad R.Karbauskis save vertino ir apie save manė geriau, nei yra iš tikro“, – dėstė žinomas politologas.

Jis teigė, jog geriausias dalykas, kokį dabar galėtų padaryti LVŽS vedlys, – pripažinti, kad klydo, ir viešai atsiprašyti: „To atsiprašymo forma priklauso nuo charakterio ir situacijos, bet iš tikro prisipažinimas šioje situacijoje būtų daug geresnis dalykas nei bandymas išvengti jos ar nutylėti.“

Bus reitingų apačios lyderė

Paklaustas, kokia ateitis laukia „valstiečių“ reitingų, L.Bielinis rėžė tiesiai – jie kris ir kiekvienas papildomas skandalas ar nesusipratimas gali juos nutempti iki pat apačios.

„Manau, kad jų reitingai turėtų mažėti. Aš nesakau, kad po šio vieno skandalingo įvykio viskas pasikeis. Tačiau tam tikra abejonė, tam tikras suvokimas rinkėjams, kad vėl išrinko ne tuos, man atrodo, jau įsismelkė į sąmonę.

Todėl, manau, kad dar keletas tokių ar panašių skandalų, nesusipratimų, kvailysčių – ir matysime šią partiją kaip reitingų apačios lyderę“, – kalbėjo politologas Lauras Bielinis.

Partija didelio skandalo nesitikėjo

Politologas Vytautas Dumbliauskas visą situaciją palygino su sniego kamuoliu, besiritančiu nuo kalno ir formuojančiu vis didesnį rutulį. Taip išsirutuliojo ir skandalas, kurį gesinti buvo galima dar savaitės pradžioje.

„Nesmerkčiau jos, kaip asmens, bet ši istorija rodo reputacijos svarbą. Jeigu žmonės patenka į Seimą, priima įstatymus, pagal kuriuos mes gyvename, tai reputacija yra svarbi.

Akivaizdu, kad G.Kildišienei arba kas nors patarė, nes partijoje tikrai yra patarėjų, kurie norėtų tai užglaistyti, arba ji pati susiprato, jog reputacija yra rimtas dalykas, ir susivokė, kad ne ten pakliuvo“, – sakė V.Dumbliauskas.

Politologas svarstė, jog partijos vadovai turbūt nesitikėjo, kad ši istorija gali virsti tokiu kamuoliu.

„Formaliai kandidatė į Seimo narius turi informuoti apie savo teistumą, bet šiuo atveju buvo susitaikymas“, – sakė politologas.

Tačiau jis pabrėžė, kad nešvarios biografijos detalės anksčiau ar vėliau išlenda į dienos šviesą. V.Dumbliausko manymu, G.Kildišienei pritrūko politinės patirties, nes buvo akivaizdu, kad ji nelabai suprato, kaip elgtis Seime.

V.Dumbliauskas įsitikinęs, kad partijos vedliui R.Karbauskiui istorija su G.Kildišiene neturėtų padaryti daug žalos.

„Bet susigriebta, kad partija yra svarbiau nei vienas žmogus“, – sakė politologas ir pridūrė, kad, atsistatydinus G.Kildišienei, partija nusimes naštą ir daugiau įtakos ši istorija nebeturėtų daryti.

„Pats R.Karbauskis turi gerą įvaizdį visuomenėje, yra žinomas kaip mecenatas, Naisių sutvarkytojas ir panašiai. Manau, kad būtent per R.Karbauskio reitingą neturėtų kirsti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.