Rimvydas Valatka: „Negali menko proto meškiukas su Paršeliu valdyti valstybės“

Seimo narė Greta Kildišienė pirmadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė prašymą nutraukti jos, kaip Seimo narės, įgaliojimus. Ar mandato atsisakymas užbaigs visą šį skandalą? Ar tai nėra pavėluotas žingsnis? Kaip šie įvykiai gali atsiliepti „valstiečių“ partijos reitingams ir kokią naujos valdžios kadenciją žada tokia jos pradžia?

R.Valatka „valstiečius“ prilygino knygos apie Mikę Pūkuotuką herojams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Valatka „valstiečius“ prilygino knygos apie Mikę Pūkuotuką herojams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su apžvalgininku Rimvydu Valatka bei viešųjų ryšių specialistu Arijumi Katausku.<br>Stop kadras
„Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su apžvalgininku Rimvydu Valatka bei viešųjų ryšių specialistu Arijumi Katausku.<br>Stop kadras
R.Valatka „valstiečius“ prilygino knygos apie Mikę Pūkuotuką herojams.<br>Stop kadras
R.Valatka „valstiečius“ prilygino knygos apie Mikę Pūkuotuką herojams.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Rasuolė Bauraitė

Jan 23, 2017, 7:48 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:12 PM

Apie šią situaciją „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su apžvalgininku Rimvydu Valatka bei viešųjų ryšių specialistu Arijumi Katausku.

– Pone R.Valatka, G.Kildišienė įteikė dokumentus, kad atsisako Seimo narės mandato. Ar galima sakyti, kad nebėra šios Seimo narės – nebėra problemos?

– (R.Valatka) Didesnė problema liko Seime. Man žiūrint iš šalies, R.Karbauskis už G.Kildišienę priežasčių atsistatydinti turėjo trimis daugiau. Tai jis ją rado kažkokiame Darbo partijos šiukšlyne, tai jis iš to šiukšlyno moterį ištraukė į partijos viršūnes, antrą poziciją, ir dėl jo ji pateko į Seimą.

Apskritai jis ją įstūmė į labai dviprasmišką padėtį nuo asmeninių santykių iki automobilio, o automobilį irgi jis davė. Kai prasidėjo viešųjų ryšių krizė, kuri po to tapo politine krize, nežinau, ar jis jai liepė meluoti, bet neliepė kalbėti tiesos ir net parūpino advokatą. Kada reikalingas advokatas? Kai nenori kalbėti tiesos. Politikoje advokatas nereikalingas.

– Ar, jūsų manymu, jis žinojo tai, kad ji apsivogė? Ji juk atsistatydino dėl šios priežasties.

– (R.Valatka) Kiek pažįstu moteris, jokia moteris jokiam vyrui nesako to, ko nereikia sakyti. Tikėčiau, kad jis to tikrai nežinojo ir jam buvo staigmena. Tačiau staigmena gali būti tokiam veikėjui kaip R. Karbauskis, kuris yra be galo arogantiškas, pasipūtęs, mano, kad viską daro teisingai ir kad iš šiukšlyno paėmęs kažkokią veikėją gali ją atitempti į Seimą valdyti valstybės. Tai iš esmės yra labai puikus, teisingas smūgis.

Net V.Uspaskichas sakė, kad nereikia nekompetetingų tempti į Seimą, jo atitemptos moterys nebuvo pačios gražiausios, bet bent jau savo srityje kai ką mokėjo. Ta pati L.Graužinienė su savo auditorės gebėjimais dabar atrodo kaip proto bokštas, lyginant su dauguma „valstiečių“ moterų – širinskienių, baškienių, kurios ateina ir sako, kad demokratija, asmens laisvės kenkia Lietuvai. Man regis, kad problema nesibaigia, R.Karbauskis liko ir problemų turėtume turėti ir ateityje.

– Pone A.Katauskai, ar R.Karbauskiui yra naudos iš sprendimo paaukoti globotinę?

– (A.Katauskas) Jis nepaaukojo globotinės. Visa istorija atrodo kaip vientisas scenarijus, bet jame buvo dvi dalys: automobilio istorija ir vagystės istorija. Automobilio istorijoje, kai jis paskelbė karą visai žiniasklaidai, taškas dar nepadėtas. Net ir penktadienį ponios Kildišienės pranešime spaudai, kurį, turbūt, ne ji pati rašė, irgi užsiminta, kad gaila, nespėjom išsiaiškinti visos istorijos. Jis patraukė personą, kuri jam dabar meta labai didelį šešėlį.

Neužmirškime, kad turbūt buvo labai didelis spaudimas ir iš kitos Gedimino prospekto pusės – pabaikime istoriją, nes paaiškėjo faktai. Pati istorija jam davė įsitikinimą, kad jis yra teisus, jam žiniasklaida kaip buvo priešas, taip ir liko, ir jis tuo keliu eis toliau. Tai matyti ir iš jo veiksmų dabar.

– Seimo narės mandatas naikinamas, šios moters nebebus Seime. Pone R.Valatka, jūsų manymu, ar ji bus atitraukta ir nuo partijos? Galiu lažintis, kad ją galime pamatyti rinkimuose į Europos Parlamentą 2019 m.

– (R.Valatka) Dažnai būna, kad kai futbolo komanda praleidžia įvartį, ypač tarp jaunesnių žaidėjų, visi 10 puola į ataką kuo greičiau atsilošti. Tada rezultatas tampa 0:2 ir visiems praeina ūpas žaisti. Jei žmogus nori 0:2 – Lietuvai ar taip, ar kitaip jau gėda, nieko nepadarysi. Iš tos gėdos ištrauki mažiausią blogį ir gali pasismaginti.

Mano viena mėgstamiausių knygų yra A.A.Milne'o „Mikės Pūkuotuko trobelė“. Tie žvėreliai yra labai faini, mieli, geros murmelės. Įsivaizduokit, kad jie visi vieną dieną pateko į Seimą. Paslydo Paršelis, paslydo Pūkuotukas, Nulėpausis kažką ne taip suvapėjo ir iš gerų žvėrelių tampa piktais – supyko ant žiniasklaidos, opozicijos, ant visų, kurie kritikuoja, ir Seime pradeda siautėti.

Iš esmės turim tokią situaciją – Seimo „valstiečių“ frakcija yra kaip Mikės Pūkuotuko draugeliai miške, tik ten gyveno miške ir labai įdomu skaityti, o čia bando valdyti valstybę. Negali menko proto meškiukas su Paršeliu valdyti valstybės. Tą įrodė pirmi du mėnesiai.

– Neatsakėte apie būsimąją G.Kildišienės karjerą. Manote, kad ji taip, kaip dabar yra, išvažiuos gyventi į Panevėžį?

– (R.Valatka) Esu labai kritiškas ir savo, ir kitų atžvilgiu, bet norisi manyti, kad R.Karbauskis prie visų pričiūdų dar turi šiek tiek sveiko proto ir to nedarys. Lažybose nestatyčiau.

– Pone A.Katauskai, kokia šio skandalo esmė? Visuomenei kilo klausimų, ar pagrindinės Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja gyvena pagal pajamas, ar neslepia pajamų šaltinių, o jeigu taip – iš kur ir kieno tie pinigai? Jei tai yra R. Karbauskio pinigai, ar jie iš jo kišenės, ar iš kažkur kitur?

Taip pat ar gali Seimo narys, pasinaudodamas trečiuoju asmeniu, iš verslo korporacijos gauti naudos, ar gali į Seimą būti išrinktas asmuo, kuris nuslepia savo biografijos faktus? Ar į šiuos klausimus gavome atsakymus?

– (A.Katauskas) Nuo pat pradžių ši istorija buvo paprastesnė. Žiniasklaida uždavė klausimą, ar tai yra teisinga. Jie pradėjo atsakinėti, ar tai yra teisėta. Žiniasklaida pradėjo ieškoti, gal čia yra klausimas. Jie patys pastūmėjo pačią žiniasklaidą – metė iššūkį, pirštinę.

Žiniasklaida, žinoma, rado klausimus ir juos uždavė spaudos konferencijoje, į kurią R.Karbauskis ir G.Kildišienė atėjo su advokatu. Tai aiškiai parodė, koks bus santykis ateityje. Po to visi klausimai galėjo būti išmesti į šiukšlių dėžę, nes buvo aišku, kad atsakymai nebus duoti, įtraukiamos valstybinės institucijos, kurios turi užsiimti darbu, nors turi ir kitų problemų.

Nė vieno atsakymo neturime, tačiau svarbiausia yra tai, kaip R. Karbauskis elgsis toliau. Jis toje spaudos konferencijoje labai aiškiai pasakė, įvardijo priešininkus – alkoholio pramonę, farmaciją, žiniasklaidą – ir prisiekė mums visiems, kad savo planus dėl tų sektorių įgyvendins.

Akivaizdu, kad tą etapą dabar ir matysime – piktą R. Karbauskį, bandantį įgyvendinti planus ir rodyti savo rinkėjams, kad ką žadėjau, tą padariau, galbūt, formuoti Dovydo prieš Galijoto įvaizdį – kovoju prieš juos visus.

– Buvo dar vienas pasitraukimas – Artūro Mažrimo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjo kovai su korupcija. Ar tai rodo, kad valstiečiai ir žalieji valo skeletus iš spintų ir šį žmogų patraukė, kad vėl nekiltų kas nors panašaus kaip su G. Kildišiene?

– (R.Valatka) Kokiu greičiu sureagavo pats figūrantas – tokio atvejo dar nebuvo. Nepaminėjus žmogaus pavardės, neišplaukus į žiniasklaidą, jis jau dingo, o tai rodo, kad skeletų yra labai daug. Reikia būti labai originaliam, kad patarėju kovai su korupcija imtum žmogų, kuris dalyvavo rinkimuose su R.Pakso partija. Unikalu.

– Ar čia yra ženklas, kad „valstiečiai“ mokosi iš klaidų, iš karto užbėga įvykiams už akių?

– (R.Valatka) Bet kuriam Pūkuotukui ar Paršeliui patekus į Seimą, apninka baimė. Jei iš tavęs pasijuokia ir sako, kad kasdien iš spintos iškris po skeletą, jie mano, kad iš tiesų visa žiniasklaida yra tiek prifarširuota žinių apie juos, kad geriau paaukoti, kol nekilo antras triukšmas. Juolab kad šito žmogaus pačiam R. Karbauskiui buvo negaila, tai šiuo atveju yra lengviau. Patarėjas yra politinio pasitikėjimo, bet žemo rango veikėjas.

Žiūrėsim, kaip bus, kai klius didesni, stovintys aplink jį, pavyzdžiui, pagoniai, nes jie irgi turi visokių dalykėlių su muziejais, skirstomais fondų pinigais, rašomomis disertacijomis. Prieš tokias disertacijas, parašytas vadovaujant kai kuriems pagoniams iš Seimo, mokslą, kuris ten padarytas, nublanksta net ir „sekantis“ G.Kildišienės klausimas.

– Jei tai padaryta prieš 10 metų, ar tikrai reikėtų prikibti? Kaip buvo ir A.Širinskienės atveju.

– (R.Valatka) Negalima prikibti, bet A.Širinskienė ties tuo nesustojo, ji eina tolyn ir dabar dėsto mintis, po kuriomis drąsiai pasirašytų tiek V.Putinas, tiek V.Žirinovskis, tiek V.Janukovyčius.

– Ar visuomenės nuomonei, partijos ar asmeniniams R.Karbauskio reitingams atsilieps šis skandalas?

– (R.Valatka) Tiesiogiai atsiliepti neturėtų, nes priimantieji sprendimus, be abejo, juos nurašė, o tiems, kurie gana lengva ranka balsavo už R.Karbauskį, yra potrauminis sindromas. Dabar kaip tik turi pakilti meilės banga ir prireiks 3–4 panašių istorijų, kol viskas baigsis kaip R.Pakso ar N.Venckienės atveju.

R.Pakso apkaltos metu pirmą mėnesį buvo šuolis į viršų, sąstingis ir pamažu leidosi, nes žmogus negali iš karto prisipažinti, kas jis pjovė grybą – jis manė, kad gelbėja save ir Lietuvą, o pjovė grybą. Bet reitingas toks dalykas – A.Butkevičius su socialdemokratais reitingais džiaugėsi beveik pusketvirtų metų, bet kas iš to išėjo? Partijos beveik neliko.

– Pone A.Katauskai, kai kurie politologai sako, kad kadencijos pabaigoje „valstiečių“ reitingai gali būti labai žemi.

– (A.Katauskas) Visą laiką kadencijos pabaigoje pradedame stebėti rezultatus. Socialdemokratai paskutiniais metais įsivėlė į krizių suktuką. Klausimas, kaip ši partija išsilaikys iki kadencijos pabaigos.

– Turite omenyje vidinius reikalus? Nes yra du flangai – R.Karbauskis ir S.Skvernelis.

– (A.Katauskas) Taip, nes vidiniai dalykai lems daugiausia. Šie konfliktai ir skandalai kol kas yra susikoncentravę toje Gedimino prospekto pusėje, kurioje yra Seimas. Kai tai pradės keltis į Vyriausybės daržą, kai turėsime pamatyti S.Skvernelį, sprendžiantį krizines situacijas, galbūt susikirs interesai, o jie susikirs prieš prezidento rinkimus, tada ir pamatysime tikrąjį R.Karbauskio ir S.Skvernelio veidą. Aišku, kai buvo atleidžiamas patarėjas – žmogus, esantis Vyriausybėje, tai buvo labai greitas, chirurginis judesys.

– Premjero retorika buvo suprantama, apie G.Kildišienės reikalus jis pasakė, kad tai yra tragikomedija ir niekas indulgencijų negaus.

– (R.Valatka) Kurioje jis pats dalyvavo. Visur plakatuose šalia G.Kildišienės yra jo išsišiepusio nuotrauka. Be abejo, jam norėjosi kuo greičiau patraukti.

– Jūsų manymu, S.Skvernelis žinojo visą situaciją?

– (R. Valatka) S.Skvernelis nežinojo tiksliai, bet jis visą gyvenimą dirbo policijoje. Jei aš visą gyvenimą būčiau dirbęs policijoje, tai prieš rinkimus, žiūrėdamas į kai kuriuos kandidatus, būčiau pasakęs – žinote, šitą ir šitą reikia patraukti iš karto, nes su jais bus vienos bėdos. Kodėl jis to nepadarė – ar negalėjo, ar nenorėjo, sužinosime per 3–4 metus.

– Kaip gali pasisukti situacija partijoje? Net šiuo atveju „valstiečių“ viršūnės praėjusios savaitės pabaigoje pradėjo reikšti pretenzijas, tarkime, V.Pranckiečio žingsnis atleisti R.Valentukevičių, kuris neįvertino G.Kildišienės. Reikėtų suprasti, kad kažkoks prieštaravimas viduje vyksta?

– (R.Valatka) Mane nustebino tai, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, nors dar vis laukiu, kol man paaiškins, kodėl tai žaliųjų sąjunga, elgėsi kaip komunistų partija postalininiame etape – visi yra vieningos nuomonės. Ten yra ir savo profesijai atstovaujančių padorių žmonių ir jiems eiti vienoje gretoje su G.Kildišiene reiškia naikinti save.

Jie neišėjo ir nepasakė, kad esu šioje partijoje ir darysiu viską, kad įgyvendintume programą, bet šioje vietoje kategoriškai nesutinku ir, jei tai nebus padaryta, aš išeinu. Vadinasi, visi yra ant tiek įbauginti ar prikabinti. Gal žurnalistams reikėtų toliau studijuoti „Agrokoncerno“ lizingą, matyt, kad ir ten paslapčių dar yra.

Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.