Gretos Kildišienės skandalas atskleidė Ramūno Karbauskio silpnumą ir tikrąjį laimėtoją

Sąmokslas prieš žmonių išrinktą valdžią. Politinių priešininkų bandymas iš musės išpūsti dramblį, siekiant dirbtiniu skandalu užtemdyti gerus Seimo daugumos ir Vyriausybės darbus.

Politologo nuomone, iš G.Kildišienės ir R.Karbauskio skandalo daugiausia laimėjo premjeras S.Skvernelis (viduryje).<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Politologo nuomone, iš G.Kildišienės ir R.Karbauskio skandalo daugiausia laimėjo premjeras S.Skvernelis (viduryje).<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Specialistų teigimu, R.Karbauskio ir G.Kildišienės istorija išėjo į naudą S.Skvernelio reitingams.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Specialistų teigimu, R.Karbauskio ir G.Kildišienės istorija išėjo į naudą S.Skvernelio reitingams.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
R.Karbauskio ir G.Kildišienės pasiaiškinimai skambėjo neįtikinamai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskio ir G.Kildišienės pasiaiškinimai skambėjo neįtikinamai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskio ir G.Kildišienės pasiaiškinimai skambėjo neįtikinamai.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
R.Karbauskio ir G.Kildišienės pasiaiškinimai skambėjo neįtikinamai.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
G.Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologė J.Novagrockienė sakė, kad R.Karbauskio gynyba byloja apie jo politinį silpnumą.<br>Nuotr. iš „Lrytas.lt“ archyvo
Politologė J.Novagrockienė sakė, kad R.Karbauskio gynyba byloja apie jo politinį silpnumą.<br>Nuotr. iš „Lrytas.lt“ archyvo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-01-24 13:27, atnaujinta 2017-04-11 13:52

Taip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vedlys Ramūnas Karbauskis įvertino Seimo nario mandato atsisakiusios Gretos Kildišienės automobilio nuomos iš Agrokoncerno istoriją.

Ryškias permainas žadėjusio politiko kalbose – nieko naujo. Gynybinė pozicija, iki banalumo išgryninta dar Rolando Pakso skandalo laikais, verčiant kaltę aplinkai, politiniams oponentams.

Kur pažvelgsi – visur priešai

Politologai pastebi, kad R.Karbauskio pozicija panaši ir į ankstyvųjų konservatorių naratyvą, kai pričiupus už rankos kurį nors šios partijos politiką dešiniųjų vadai prabildavo apie sąmokslą, užsimindami, jog jis rezgamas Kremliuje.

R.Karbauskiui užteko ir Vilniaus: provincijos politiko vaizduotei iki Maskvos per toli.

„R.Karbauskis užsispyręs neigė viską, kas jam neparanku, kas trukdo kontroliuoti padėtį, į akis krito jo siekis dominuoti bet kuriuo atveju. Jis elgėsi ne kaip lankstus politikas, o kaip sėkmės numylėtinis, kurio sąskaitoje šimtas milijonų eurų, kurio partija pasiekė neįtikėtinų laimėjimų. Jo reakcija buvo kaip alfa patino, kuris žūtbūt gina savo pažymėtą teritoriją“, – sakė įvaizdžio ir viešųjų ryšių specialistas Paulius Tamulionis.

Politikas antradienį pažėrė priekaištų, esą bandoma nuversti valdžią, ir piktinosi, jog diskutuojama ne apie jo darbus, o trypiamas vienas žmogus ir taip trukdoma dirbti Seimo daugumai bei Vyriausybei.

„Pirmiausia norėčiau atsiprašyti, kad viešojoje erdvėje jau antra savaitė kalbama ne apie Seimo ir Vyriausybės planus ar darbus. Dabar jau akivaizdu, kad tai pirmas rimtesnis bandymas griauti valdžią, kurią išrinko žmonės“, – sakė R.Karbauskis.

Visus apšovė S.Skvernelis?

P.Tamulionio įsitikinimu, R.Karbauskiui pritrūko lankstumo, jis šoko teisintis, neigti, ieškoti kaltųjų už savo partijos ribų, užuot pasielgęs „brazauskiškai“: išsisukęs nuo tiesių vertinimų, pasakęs maždaug taip – žiūrėsime, aiškinsimės, sudarysime darbo grupę, komisiją.

Galbūt G.Kildišienė tokiu atveju nebūtų praradusi Seimo narės atlyginimo ir grįžti prie mezgimo staklių jai nereikėtų.

„R.Karbauskis praleido progą užimti neutralią poziciją, o juk galėjo taip pasielgti. Juk Agrokoncernui jis nebevadovauja, G.Kildišienė buvo tik eilinė Seimo ir LVŽS narė. O kai jis ėmė atkakliai gintis ir ginti į skandalą puolusią parlamentarę, tautai kilo įvairių minčių, abejonių, ar R.Karbauskį ir G.Kildišienę sieja tik visuomeninė veikla“, – aiškino P.Tamulionis.

Viešųjų ryšių specialisto nuomone, R.Karbauskio teiginiai apie sąmokslą gali turėti šiek tiek realaus pagrindo.

„Pažiūrėkime, kas iš šios situacijos laimėjo, – taigi ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, greitai sureagavęs ir užėmęs principingą poziciją“, – sakė P.Tamulionis.

Lietuva – ne tik Naisiai

Politologė Jūratė Novagrockienė teigė, kad primityvi R.Karbauskio savigyna rodo jo ir apskritai LVŽS politinį silpnumą.

„LVŽS vienas rinkimų pažadų buvo skaidri politika. Jie tokiu būdu užkėlė sau aukštą moralinę kartelę ir išlindus G.Kildišienės istorijai patys susimovė. Pagaliau šis iš pažiūros menkas skandalas tapo sniego gniūžte, kuri rutuliojasi į didelį kamuolį. Pasirodė, kad ir konservatorius Dainius Kreivys panašiomis sąlygomis naudojosi išperkamąja automobilio nuoma, bet kilus G.Kildišienės skandalui sutartį nutraukė“, – kalbėjo J.Novagrockienė.

Ji teigė, kad R.Karbauskiui nederėtų belstis į žiniasklaidos sąžinę ir reikalauti, jog jo asmeninis gyvenimas ir šeima nebūtų įtraukta į politinių peripetijų sūkurį.

„R.Karbauskis turėtų įsidėmėti, kad tapęs viešu asmeniu jis negali reikalauti visiško privatumo, jei nori apsaugoti šeimą, pats turi elgtis labai atsakingai ir atsargiai. Viešo asmens kiekvienas žingsnis atidžiai stebimas, kiekvienas, ne tik politinis“, – perspėjo mokslininkė.

J.Novagrockienė mano, kad R.Karbauskiui koją pakišo patirties didžiojoje politikoje stoka.

„R.Karbauskis tarsi ne naujokas politikoje ir LVŽS žinoma gana seniai, tačiau „valstiečiai“ ilgą laiką buvo žinomi kaip regioninė, savivaldybių lygio partija. Pirmosios akistatos su nacionalinio lygio politika jiems tapo iššūkiais, su kuriais kol kas sunku susidoroti“, – padarė išvadą politologė.

Rožinių dūmų uždanga

Kiek kitokį požiūrį į G.Kildišienės skandalą pateikė Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas profesorius Algis Krupavičius.

„R.Karbauskio postringavimai apie sąmokslą prieš valdžią, aišku, yra pats paprasčiausias būdas pasiteisinti daug nesukant galvos. Bet tiesa ta, kad ši gerokai išpūsta istorija panaudojama kaip priedanga tikrai aštrioms problemoms pridengti.

Toms problemoms, su kuriomis susiduria dabartinė Vyriausybė. Tai ir kainų didėjimas, neseniai paaiškėjo, kad dar labiau brangsta vaistai. Nėra požymių, kad mažėtų emigracija, didelės bėdos švietimo srityje“, – aiškino politologas.

A.Krupavičius pripažino, kad G.Kildišienės istorija savaip išėjo į naudą premjerui S.Skverneliui: juk dėl ekonominių ir socialinių pralaimėjimų tauta linkusi kaltinti būtent vykdomąją valdžią.

„O štai paleisti rožiniai dūmai, lengvo stiliaus skandaliukas, ir rimtos problemos uždengiamos“, – teigė mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.