Gretos Kildišienės skandalo išgąsdinti politikai puolė skaidrėti

Kilus skandalui dėl automobilio, kuriuo važinėjo Seimo narė „valstietė“ Greta Kildišienė, nuomos, ne vienas parlamentaras puolė skubiai pildyti ar taisyti painių savo privačių interesų deklaracijų.

Konservatoriai (nuotr. dešinėje pirmas iš kairės) A.Kubilius ir D.Kreivys apie mašinų nuomos sutartis paskelbė tik kilus skandalui.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Konservatoriai (nuotr. dešinėje pirmas iš kairės) A.Kubilius ir D.Kreivys apie mašinų nuomos sutartis paskelbė tik kilus skandalui.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Dešinieji užsipuolė kairiųjų lyderį A.Butkevičių (nuotr. kairėje) dėl nedeklaruotos automobilio nuomos. Bet konservatoriai (nuotr. dešinėje pirmas iš kairės) A.Kubilius ir D.Kreivys apie mašinų nuomos sutartis paskelbė tik kilus skandalui.<br>T.Bauro,R.Danisevičiaus nuotr.
Dešinieji užsipuolė kairiųjų lyderį A.Butkevičių (nuotr. kairėje) dėl nedeklaruotos automobilio nuomos. Bet konservatoriai (nuotr. dešinėje pirmas iš kairės) A.Kubilius ir D.Kreivys apie mašinų nuomos sutartis paskelbė tik kilus skandalui.<br>T.Bauro,R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 24, 2017, 5:30 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:02 PM

Iki šiol tik nedaugelis Seimo narių savo privačių interesų deklaracijose nurodydavo automobilio nuomos sandorius. Opozicijos atstovai dėl to užsipuolė socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių.

Teigiama, jog buvęs premjeras praėjusių metų pabaigoje su viena Marijampolėje įsikūrusia bendrove sudarė verslo nuomos sutartį, pagal kurią ketveriems metams išsinuomojo 40 tūkst. eurų vertės automobilį „Audi Q7“, tačiau šio sandorio nedeklaravo.

Bet Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovai „Lietuvos rytui“ nesiryžo teigti, ar galiojantys įstatymai politikus įpareigoja atskleisti tokius sandorius.

Sutartį sudarė ir nutraukė

Kad ir kaip būtų, kai kurie parlamentarai savo deklaracijų pildyti ir taisyti suskubo net nelaukdami etikos sargų nuomonės.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad kilus skandalui dėl G.Kildišienės konservatorius Dainius Kreivys netgi nutraukė automobilio nuomos sutartį.

Politikas papildė savo deklaraciją, nurodydamas ką tik įvykusį 6 tūkst. eurų vertės nuomos sandorį, tiesa, daugiau jo detalių D.Kreivys neatskleidė.

Paklaustas, ką reiškia šis įrašas, konservatorius pripažino, kad sausio 16-ąją buvo sudaręs automobilio nuomos sutartį su jam priklausančia bendrove „Statybų gausa“, kuriai priklauso prekybos tinklas „Moki veži“.

„Jau šią sutartį nutraukiau. Aš nutariau automobilį nupirkti. Kodėl? Vyksta visokie skandalai, pagalvojau, kad geriau nusipirkti ir bus ramu“, – staigių manevrų priežasties neslėpė D.Kreivys.

Bet politikas neįžvelgė problemos, kad automobilį nuomojosi iš jam priklausančios bendrovės: „Tai normalu. Jei aš esu vienas iš akcininkų, turbūt nėra didelė problema, kad įmonė man nuomoja.“

Šešerių metų senumo „Audi A6“ nuomojęsis Seimo narys tikino, kad jam nebuvo taikomos kokios nors lengvatos.

D.Kreivys taip pat teigė iš bendrovės „Statybų gausa“ automobilį įsigijęs rinkos sąlygomis – už pirkinį, kurio dar nėra deklaravęs, jis sumokėjo 13,5 tūkst. eurų.

Brangiam turtui – paskolos

Beje, praėjusią savaitę papildytoje privačių interesų deklaracijoje D.Kreivys taip pat atskleidė, kad pernai gruodį jis sudarė dar vieną nuomos sandorį. Jo suma įspūdinga – daugiau kaip 547 tūkst. eurų.

Paklaustas apie šį sandorį, kuris, beje, deklaruotas pavėluotai, politikas kiek suglumęs ėmė tikinti, kad deklaracijoje, matyt, įsivėlė klaida – pernai už tokią sumą jis esą pirkęs brangų nekilnojamąjį turtą.

Pernai D.Kreivys nurodė turįs privalomo registruoti 147 tūkst. eurų vertės turto, o vertybinių popierių – 115 tūkst. eurų vertės, taip pat mažiau nei 5 tūkst. eurų santaupų.

Tad iš kokių lėšų jis pirko brangų nekilnojamąjį turtą?

D.Kreivys deklaravo pernai gavęs dvi paskolas. Vieną – 70 tūkst. eurų, gautą iš politikui priklausančios įmonės „Catus“, kitą – per 463 tūkst. eurų – iš deklaracijoje neįvardyto asmens. D.Kreivio teigimu, paskolą jam suteikė „Swedbank“.

A.Kubilių paveikė triukšmas

Praėjusią savaitę privačių interesų deklaraciją papildė ir kitas konservatorius Andrius Kubilius – nurodė, kad pernai gruodžio 1-ąją su bendrove „Alkesta“ sudarė automobilio nuomos sutartį.

Ši bendrovė įsikūrusi Alytuje ir skelbiasi esanti viena didžiausių šalyje kelių tiesimo ir tiltų statybos bendrovių. Tiesa, jai Alytuje priklauso ir automobilių centras.

„Nissan Qashqai“ A.Kubilius iš „Alkestos“ išsinuomojo palikęs premjero postą. Anot konservatoriaus, pernai jis tik pratęsė sutartį, pagal kurią už automobilio nuomą jau turi mokėti ne iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, o iš savo kišenės.

Tiesa, anksčiau nuomos sandorio A.Kubilius nedeklaravo. Kodėl tai padarė tik sausio 16-ąją, kilus triukšmui dėl G.Kildišienės „Range Rover“?

Seimo narys prisipažino, kad tai paskatino pastarasis skandalas.

R.Baškienė: taip tik sutapo

Praėjusią savaitę savo privačių interesų deklaraciją papildė ir Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė, nurodžiusi, kad sausio 10-ąją su „Swedbank lizingu“ sudarė išperkamosios nuomos sutartį.

Pagal šį dokumentą, politikė iki 2020 metų pradžios turi išsipirkti nenaują 13 tūkst. eurų vertės automobilį, kurį išsirinko „Volkswagen“ salone Vilniuje.

„Važinėjau labai senu automobiliu, todėl jau kurį laiką ieškojau naujo.

Pasirinkau „Passat“, už kurį kas mėnesį iš savo kišenės mokėsiu po 337 eurus. Automobilis paprastas ir už normalią kainą“, – „Lietuvos rytui“ sandorio detales atskleidė R.Baškienė.

Politikės teigimu, ji sandorį būtų deklaravusi ir nekilus skandalui: „Taip tik sutapo. Skubėjau, nes kuo greičiau deklaruoji, tuo ramiau. Baugu nepamiršti deklaruoti, nes tai daryti privaloma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.