Provokacijas Vilniuje rengusiais Rusijos žurnalistais susidomėjo URM

Rengti propagandinio reportažo atvykusiems, į policiją pakliuvusiems ir po to melą apie savo sulaikymą paskleidusiems dviem Rusijos televizijos kanalo „Rossija1“ žurnalistams gali užsidaryti durys į Lietuvą – Užsienio reikalų ministerija (URM) pradėjo tyrimą dėl jų elgesio Vilniuje ir galimų provokacijų.

Jevgenijus Rešetniovas atvyko rengti propagandinio reportažo, bet pateko į policiją ir pradėjo šmeižti Lietuvą.<br>D.Umbraso nuotr.
Jevgenijus Rešetniovas atvyko rengti propagandinio reportažo, bet pateko į policiją ir pradėjo šmeižti Lietuvą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-25 16:33, atnaujinta 2017-04-11 11:41

Rusijos pilietybę turintis Jevgenijus Rešetniovas ir Baltarusijos pilietis Aliaksandras Aleksandronetsas sostinėje sužibėjo sausio 16 dieną, kai atvyko rengti reportažo apie prie Seimo vykusį mitingą, kurį organizavo žinomi prorusiški veikėjai Vytautas Šustauskas, Žilvinas Razminas, Giedrius Grabauskas.

Po renginio – į policiją

Kelionė į Vilnių Rusijos žurnalistams nebuvo sėkminga. Į mitingą, kuriame, anot organizatorių, prieš NATO buvimą turėjo protestuoti „visa Lietuva“, atvyko, pačių organizatorių skaičiavimais, vos septyniolika „vatnikų“, kurių nerišlias kalbas lengvai užgožė daug gausesnis būrys lietuvių, pasisakančių už NATO karių dislokavimą mūsų valstybėje.

Sulaukę priešingos nuomonės atstovų mitingo organizatoriai gėdingai susipakavo savo plakatus ir dingo, o sensacijos laukę ir nesulaukę J.Rešetniovas ir A.Aleksandronetsas atsidūrė policijoje.

Neparodė asmens dokumentų

„Jie buvo sulaikyti, nes su savimi neturėjo jokių tapatybę patvirtinančių dokumentų, kuriuos pagal Lietuvos įstatymus užsienio piliečiai privalo nešiotis su savimi“, – portalui lrytas.lt teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius.

Į Vilniaus trečiąjį policijos komisariatą A.Aleksandronetsas buvo pristatytas 15 val. 54 min., J.Rešetniovas keturiomis minutėmis anksčiau – 15 val. 50 min.

Patikrinus jų tapatybę ir buvimo Lietuvoje teisėtumą, maždaug po valandos abu veikėjai buvo paleisti montuoti laidos, kurią tą patį vakarą, 20 valandą, išvydo televizijos kanalo „Rossija1“ žiūrovai.

Dėl nepasisekusio mitingo reportažas atrodė gana silpnai. Nors J.Rešetniovas bandė aiškinti, kad lietuviai protestuoja prieš NATO, už jo nugaros plevėsavusios Aljanso, ES, Vokietijos ir JAV vėliavos kalbėjo visiškai priešingai, todėl reportažą teko pasukti kita puse – esą lietuviai stipriai ginkluojasi ir ginklus bet kada gali atsukti į Rusijos pusę.

Raudos dėl pažeistų teisių

Nepavykus reportažui, žurnalistai Lietuvai nusprendė atkeršyti kitokiu būdu. Mitingo organizatoriams jie paskelbė, kad esą neteisėtai buvo sulaikyti policijos, kuri su jais elgėsi netinkamai, trukdė dirbti ir, pažeisdama jų žmogaus teises, komisariate laikė kelias valandas.

„Šie žurnalistai rengė reportažą, filmavo pilietinę akciją „Už taiką ir teisingumą“, greitai po akcijos jie sulaikyti ir nugabenti į policijos komisariatą, čia paimti jų dokumentai, vykdyta jų daiktų apžiūra, jie buvo fotografuojami. Po kelių valandų juos paleido ir netrukus žurnalistų grupė išvyko į Rusiją.

Patyrusių žurnalistų šis atvejis nelabai nustebino, tačiau tai yra dar vienas įrodymas, kad Lietuvoje ribojama žodžio bei informacijos laisvė.

Šis J.Rešetnevo (J.Rešetniovo. – Red.) ir kitų Rusijos žurnalistų sulaikymas bei kiti neteisėti veiksmai, taip pat jų fotografavimas (su tikslu įtraukti į slaptųjų tarnybų kartotekas) – tai šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas. Lietuva jau garsėja kaip nedemokratinė šalis“, – netrukus žurnalistų raudas paviešino „vatniniai“ portalai.

Iškart reagavo ir keturios meilę Rusijai demonstruojančios „organizacijos“. Jos kreipėsi į generalinį prokurorą prašydamos pradėti ikiteisminius tyrimus dėl „viešai skleidžiamos dezinformacijos apie kaimyninės šalies Rusijos Federacijos žurnalistų grupių įvykdytų grėsmių Lietuvos Respublikai ir masinių informacijos priemonių vykdomo karo kurstymo“.

Taip pat reikalaujama informuoti pareiškėjus (Lietuvos žmogaus teisių stebėtojų sąjungą, Socialistinį liaudies frontą, Kovotojų už Lietuvą sąjungą ir judėjimą „Vytis“. – Red.) apie „kaimyninės šalies Rusijos Federacijos žurnalistų grupių persekiojimo Lietuvos Respublikos teritorijoje teisinį pagrindą, atitinkamo sprendimo priėmimo laiką ir vietą, vykdytojus“.

Policija įžvelgia melą

„Jie buvo sulaikyti visiškai teisėtai ir pagrįstai, nes neturėjo jokių savo tapatybę patvirtinančių dokumentų. Taip jie pažeidė Lietuvoje galiojančią tvarką, pagal kurią visi užsienio piliečiai turi su savimi nešiotis dokumentus, pagal kuriuos būtų galima nustatyti, kas jis yra“, – jokios politikos dėl J.Rešetniovo ir A.Aleksandretso sulaikymo nemato P.Radvilavičius.

Policijos atstovas šių žurnalistų skunduose įžvelgia nemažai melo. Netgi jų paleidimo iš policijos komisariato laikas, pasak P.Radvilavičiaus, yra gerokai pagražintas – policijos oficialiuose dokumentuose užfiksuota, kad policijos pareigūnų globoje žurnalistai buvo ne kelias valandas, kaip jie teigia, o tik valandą.

A.Aleksandretsas iš komisariato buvo paleistas 16 val. 56 min., o J.Rešetniovas – 16 val. 57 min.

Gali užsidaryti ir sienos

Kaip portalui lrytas.lt pavyko išsiaiškinti Užsienio reikalų ministerijoje, A.Aleksandretsas turi URM išduotą akreditaciją, kuri jam leidžia dirbti Lietuvoje ir filmuoti ne tik gatvėse, bet ir valdžios įstaigų viduje.

J.Rešetniovas tokios akreditacijos iš viso neturi.

Nors tai jam nedraudžia dirbti žurnalistinio darbo mūsų valstybėje, vis dėlto po šios provokacijos ir šmeižto jo ir jo kolegos ateitis Lietuvoje tampa miglota.

Dėl J.Rešetniovo ir A.Aleksandretso veiksmų URM pradėjo tyrimą ir dėl šių veikėjų išsiuntė užklausas į atitinkamas institucijas.

Gavus iš jų atsakymus bus sprendžiama, ką toliau daryti su įstatymus pažeidinėjančiais, o po to Lietuvą šmeižiančiais žurnalistais.

Bausmė už tokį elgesį gali būti ir žurnalistinės akreditacijos atėmimas, ir įvažiavimo į Lietuvą uždraudimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.