Ką paaukos „valstiečiai“: Ramūną Karbauskį gelbėjusį etikos sargą ar Viktorą Pranckietį

Parlamentarų laukiantis balsavimas dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Romo Valentukevičiaus gali tapti rimtu išbandymu ir naujajam parlamento vadovui Viktorui Pranckiečiui.

„Valstiečiai“ turi rinktis: Ramūną Karbauskį gelbėjęs etikos sargas arba Viktoras Pranckietis.
„Valstiečiai“ turi rinktis: Ramūną Karbauskį gelbėjęs etikos sargas arba Viktoras Pranckietis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 6:46 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:27 AM

Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovas Povilas Urbšys mano, kad jei R.Valentukevičiui pavyktų išsaugoti postą, tai reikštų Seimo nepasitikėjimą V.Pranckiečiu.

P.Urbšys portalui pasidalijo nuogąstavimais esą yra požymių, kad valdančioji dauguma gali bandyti R.Valentukevičių išsaugoti. Politikas pripažįsta, kad to gali siekti „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kurio globojamai Gretai Kildišienei etikos sargas bandė įsiteikti.

Praėjusį antradienį R.Valentukevičius pranešė atsisakantis trauktis iš komisijos vadovo pareigų. Tą padaryti jį ragino ne tik opozicija, bet ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

Sulaukęs neigiamo etikos sargo atsakymo, V.Pranckietis pareiškė, kad inicijuos teikimą dėl R.Valentukevičiaus atleidimo. Seimo pirmininkas mano, kad komisijos vadovas viršijo savo kompetenciją, kai už visą komisiją nusprendė, kad G.Kildišienė įstatymų nepažeidė.

Anot etikos sargo, parlamentarė neprivalėjo deklaruoti, kad naudojasi mamos iš Agrokoncerno nuomojamu automobiliu. R.Karbauskis ir G.Kildišienė tokią jo nuomonę pateikė kaip komisijos išvadą.

Frakcijos laukia testas

Seimo narys P.Urbšys mano, kad gręsiantis balsavimas dėl R.Valentukevičiaus bus testas „valstiečiams“.

„Kilus skandalui mes patys pamatėme, kad per rinkimų kampaniją iškelta vertybių kartelė padarė mus pažeidžiamus. Mes aiškinome, kad mums svarbiausia vertybės ir kompetencija, o partiniai interesai – trečioje vietoje. Tai dabar mums gali tekti apsispręsti – palikti šią kartelę aukštai iškeltą ar ją nuleisti“, – pareiškė „valstiečių“ moralės sargu tituluojamas politikas.

P.Urbšys pripažino, kad gilinantis į G.Kildišienės naudoto visureigio „Range Rover“ istoriją, gali paaiškėti, kad jokie įstatymai nebuvo pažeisti: „Tačiau tai, kas yra teisėta, nebūtinai yra teisinga.

Akivaizdu, kad dalis žmonių mano ir toliau manys, kad mes esame susitepę kažkokiais savanaudiškais santykiais. Tuo metu žmonės už mus balsavo todėl, kad esame arba deklaravome esantys kitokiais.

Balsavimas dėl R.Valentukevičiaus mums bus savotiškas testas – ar mes patys einame kitų jau pramintu taku, kai vadovaujamasi principu „vsio zakono“ ir atsakingame poste laikysime žmogų, kuris yra paruošęs tarnauti politinei konjuktūrai, ar vis dėl to pasuksime kitu keliu“.

Padarė meškos paslaugą

Anot P.Urbšio, buvusi Seimo narė G.Kildišienė komisijos pirmininko prašė atlikti tyrimą, ar privalėjo deklaruoti automobilį, kurį iš Agrokoncerno nuomoja jai artimi žmonės.

Užuot atlikęs tokį tyrimą, R.Valentukevičius po kelių valandų G.Kildišienei ir ją gynusiam R.Karbauskiui pateikė palankią išvadą. „Taip jis padarė meškos paslaugą partijai, nes jei dabar ši komisija padarytų išvadą, kad jokio viešųjų ir privačių interesų konflikto nebuvo, niekas tuo netikės ir visi manys, kad tai yra priderintas sprendimas“, – pareiškė P.Urbšys.

Pajuto turįs užnugarį?

Kas verčia P.Urbšį manyti, kad būsimas balsavimas dėl R.Valentukevičiaus gali išduoti „valstiečių“ prieš rinkimus deklaruotas vertybes?

„Įvykių seka rodo, kad iš pradžių komisijos vadovas buvo lyg ir nusiteikęs trauktis iš posto. Bet vėliau pakeitė nuomonę. Negana to, kai kiti komisijos nariai vienbalsiai nusprendė, kad tyrimas turi būti atliktas ir taip iš esmės pripažino, kad komisijos pirmininkas paskubėjo su vertinimais, R.Valentukevičius juos apkaltino politikavimu. Man atrodo, kad toks jo elgesys rodo, kad jis jaučia turįs politinį užtarimą“, – svarstė P.Urbšys.

Ar R.Valentukevičius turi pagrindo tikėtis valdančiųjų palaikymo?

P.Urbšys mano, kad etikos prievaizdui taip jaustis suteikia pagrindo neaiški valdančiosios partijos lyderių laikysena. „Kiti lyderiai vis dėlto neišreiškė aiškaus V.Pranckiečio palaikymo. Bent to nebuvo matyti. Todėl bijau, kad galime neatsispirti pagundai išsaugoti komisijos pirmininką, kuris vis dėlto savo pareigas traktuoja kaip politines. Akivaizdu, kad jis bando įsiteikti vienai ar kitai daugumai. Man neramu, kad galime palikti tokiai komisijai vadovauti žmogų, kuris priiminėja sprendimus siekdamas kažką dangstyti“, – kalbėjo politikas.

Toks komisijos pirmininkas esą labai naudingas politikams. „Tikiuosi, kad frakcijoje šiuo klausimu vyks diskusijos ir mes persilaušime. Vis dėlto neatmetu, kad didesnioji jos dalis gali pateisinti ir toleruoti tokią komisijos vadovo elgseną. Tai reikštų nepasitikėjimą Seimo pirmininku V.Pranckiečiu“, – pareiškė P.Urbšys.

Svarstė galimybę trauktis

Parlamentaras pripažino, kad frakcijos narių elgesys balsuojant dėl R.Valentukevičiaus labai priklausys nuo R.Karbauskio pozicijos.

Anot P.Urbšio, jis kol kas savo nuomonės dar nepareiškė. „Kadangi jis savo pozicijos neišsako, tai paliekama erdvė įvairioms interpretacijoms, tarp jų – ir svarstymams, kad jis greičiausiai remia jam buvusį palankų komisijos vadovą. Geriausia būtų, jeigu jo nuomonė būtų žinoma, nes nutylėjimą žmonės gali vertinti kaip pritarimą VTEK vadovo elgesiui“, – svarstė P.Urbšys.

Tačiau pats P.Urbšys neatsakė, kaip elgsis tuo atveju, jeigu frakcija balsuotų už tai, kad R.Valentukevičius išsaugotų postą. „Aš tikiuosi, kad mes savo sprendimais nesukelsime abejonių, kad sau taikome dvejopus standartus. Balsavimas parodys, ar mes norime postuose turėti mums palankius sprendimus priimančius asmenis, ar vis dėlto ne“, – tiesiai neatsakė parlamentaras.

Tačiau P.Urbšys ketvirtadienį užsiminė, kad jis būtų pasitraukęs iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime, jeigu kai kuriems jos nariams būtų pavykę surinkti parašus, remiančius G.Kildišienę ir raginančius ją nesitraukti iš Seimo.

Plačiau apie tai – penktadienį „Lietuvos ryte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.