Bronius Matelis apie Gretą Kildišienę girdėjo daugiau, nei buvo parašyta

Norint išbristi iš gilios krizės reikia, kad būtų aiškiai nukirsti Ramūno Karbauskio ir Gretos Kildišienės ryšiai. Tuo yra įsitikinę ir Seimo „valstiečių“ frakciją palikęs Bronius Matelis, ir tokio savo žingsnio galimybės neatmetantis Povilas Urbšys.

Buvusi mezgėja iš Panevėžio G.Kildišienė pasitraukė iš Seimo, bet, atrodo, nenusiteikusi būti politikos užribyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvusi mezgėja iš Panevėžio G.Kildišienė pasitraukė iš Seimo, bet, atrodo, nenusiteikusi būti politikos užribyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„R.Karbauskis kaip vyras yra „pakabintas“, prispaustas ir priverstas po Seimą vaikščioti kankinio veidu“, – sakė B.Matelis.<br>Lrytas.lt fotomontažas
„R.Karbauskis kaip vyras yra „pakabintas“, prispaustas ir priverstas po Seimą vaikščioti kankinio veidu“, – sakė B.Matelis.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Buvusi mezgėja iš Panevėžio G.Kildišienė pasitraukė iš Seimo, bet, atrodo, nenusiteikusi būti politikos užribyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvusi mezgėja iš Panevėžio G.Kildišienė pasitraukė iš Seimo, bet, atrodo, nenusiteikusi būti politikos užribyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nors R.Karbauskis tvirtina, kad jo vadovaujama frakcija kaip niekada vieninga, „valstiečiai“ vis labiau bruzda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors R.Karbauskis tvirtina, kad jo vadovaujama frakcija kaip niekada vieninga, „valstiečiai“ vis labiau bruzda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
B.Matelis: „R.Karbauskis kaip vyras yra „pakabintas“, prispaustas ir priverstas po Seimą vaikščioti kankinio veidu.“
B.Matelis: „R.Karbauskis kaip vyras yra „pakabintas“, prispaustas ir priverstas po Seimą vaikščioti kankinio veidu.“
P.Urbšys: „Visureigį G.Kildišienė jau prarado, pajamas – irgi. R.Karbauskio jai reikia laikytis įsikibus nagais ir dantimis.“
P.Urbšys: „Visureigį G.Kildišienė jau prarado, pajamas – irgi. R.Karbauskio jai reikia laikytis įsikibus nagais ir dantimis.“
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Jan 27, 2017, 5:23 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:16 AM

Dienos herojumi vakar tapęs panevėžietis žurnalistas 55-erių B.Matelis išėjo iš „valstiečių“ frakcijos dėl nesibaigiančio skandalo, susijusio su šios partijos pirmininku R.Karbauskiu ir jo globotine, buvusia Seimo nare G.Kildišiene.

„Dar neturėjome atvejo, kad nuo vienos moters, turinčios abejotiną išsilavinimą, gali priklausyti valdančiosios daugumos likimas ir tam tikra prasme visos žadamos reformos“, – išrėžė B.Matelis.

Atskleidė frakcijos užkulisius

– Ar jūsų sprendimas trauktis – gerai apgalvotas žingsnis? – žurnalistė Daiva Žeimytė ketvirtadienį paklausė B.Matelio „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Apie tai galvojau nuo pat skandalų pradžios, bet vyliausi, kad Ramūnas priims teisingą sprendimą. Jam reikėjo prisipažinti, kad jis padėjo išsinuomoti G.Kildišienei automobilį ir galbūt padėjo už jį sumokėti pinigus.

Jis turėjo pripažinti, kad taip elgdamasis padarė klaidų, ir tiesiog pasakyti: atsiprašau, neįvertinau, esu verslininkas iš stambaus verslo, kažko nesupratau. Manau, Lietuvos žmonės yra gailestingi ir būtų tai supratę, – sakė B.Matelis.

– Jūs kalbate, lyg žinotumėte, kad taip ir buvo.

– Ar taip buvo, ar ne, manau, yra tikėjimo reikalas, bet aš tikiu, kad jis padėjo. Visa įvykių eiga liudija, kad jis yra tas asmuo, kuris globojo ir globoja tą moterį visokeriopai – remdamas politiškai ir galbūt pinigais.

– Sakote, kad G. Kildišienė galbūt daro įtaką R.Karbauskio sprendimams dėl to, kad jis ją globoja?

– Galiu atskleisti mūsų frakcijos užkulisius. Per tas dienas buvo atvejų, kai Ramūnas sakė: ne, aš nesitrauksiu, ji nekalta, teisinga. Ir pradžioje, ir po to, kai išaiškėjo, kad G.Kildišienė buvo apsivogusi, jis nuosekliai laikėsi pozicijos, kad kol neįrodyta jos kaltė teisme, ji niekur nesitrauks.

– Ar, jūsų manymu, R.Karbauskis žinojo apie tą vagystę?

– Beveik garantuoju, kad nežinojo. Tokią išvadą darau turėdamas omenyje G.Kildišienės asmeninio gyvenimo peripetijas, jos moralinį veidą, galimybes galbūt pameluoti, kai ką nuslėpti, kad gautų naudos. Apie jos asmeninį gyvenimą man teko girdėti daugiau, nei buvo parašyta.

– Ką turite galvoje?

– Jos asmeninį gyvenimą iki pažinties su R.Karbauskiu. Net darau išvadą, kad jei ji nebūtų pasitraukusi iš Seimo, žiniasklaida būtų dar daugiau parašiusi.

Kalbu apie jos draugystes su teistais asmenimis, gal tų asmenų buvo daugiau, ne visi žino, kaip ten buvo Anglijoje.

– Ar ji pati jam aiškinosi dėl šios istorijos?

– Nežinau, bet, manau, jie kalbasi. Po pirmo atvejo, kai ją privertė parašyti atsistatydinimo prašymą, Ramūnas lyg ir priešinosi frakcijai, kad nerašys, esą ji teisi, teistumo nėra. Kiek vėliau sutiko, kad Greta turi parašyti prašymą.

Bet grįžo po nakties į frakciją ir sako: ji teisi, niekuo dėta, mus visus medžioja, glauskitės aplink mane, gelbėsimės kartu.

Vadovas tapo pažeidžiamas

– Iš jūsų žodžių galima spręsti, kad R.Karbauskis yra valdomas G.Kildišienės?

– Manau, kad taip gali būti. Būtent dėl to viešai paaiškinau, kad jis gali būti spaudžiamas.

– Kuo rizikingas tas spaudimas, kurį turbūt būtų galima pavadinti ir šantažu?

– Įsivaizduokime, moteris, kuri mėgsta gražiai, brangiai rengtis, važinėti brangiais automobiliais, staiga visko netenka, lieka be darbo, turi iš naujo atidaryti savo mezgimo saloną. Ką tokia moteris, turint galvoje kai kuriuos moralinius jos aspektus, turėtų daryti?

Galbūt turėtų ateiti pas Ramūną ir pasakyti: Ramūnai, duok man dabar milijoną ar du, neišmesk iš partijos, tada pas jus partijoje ir frakcijoje viskas bus gerai.

Nežinau, ar tarp jų kas nors buvo, bet ji gali kaip Monica Lewinsky parašyti knygą. Ir ką ji parašys, visuomenė tikės, nes Ramūnas iki tol melavo, išsisukinėjo, visaip apgaudinėjo.

Pavyzdžiui, pasakytų, kad buvo Labanoro girioje susitikusi su Ramūnu ir karininkais iš Rusijos, kažką aptarė apie valdžios perėmimą Lietuvoje. Ir visuomenė sakytų: oho, galbūt tikrai taip buvo, nes ką čia tuo Ramūnu tikėti.

Taigi įtakingas valstybės žmogus yra pažeidžiamas. Ir pažeidžiamas, kad ir kaip būtų keista, ne slaptųjų tarnybų, bet vienos moters.

Siūlau Ramūnui išspręsti šį klausimą: jei jis pasakė, kad ji turi išeiti iš partijos, tegu ir išeina. O Ramūnas tegu pasako, kad nieko bendra su ja neturi. Jei jis dabar taip pasielgtų, padarytų labai protingai. Tuomet kad ir ką Greta šnekėtų, niekas netikėtų jos žodžiais.

O dabar R.Karbauskis kaip vyras yra „pakabintas“, prispaustas ir priverstas po Seimą vaikščioti kankinio veidu.

– Ką jis turėtų padaryti? Deklaruoti šiuos santykius?

– Esu įsitikinęs, kad Lietuvos žmonės atleistų, jei jis pasakytų net ir taip: tarp mūsų buvo kokie nors santykiai ar nebuvo, suklydau, bet noriu, kad valstybė nebebūtų pavojuje, nenoriu, kad valstybė ir aš būčiau šantažuojamas.

Jei Ramūnas pasakytų žodžius: „Aš nenoriu galimai būti šantažuojamas tos moters ir tai deklaruoju, atsiprašau, dabar dirbsiu Lietuvai, su ta moterimi nieko neturiu bendra ir neturėsiu, o kad ir ką ji kalbėtų – netikėkit. Tai, kas tarp mūsų buvo, deklaravau ir mes skiriamės.“ Tokiu atveju, manau, R.Karbauskiu žmonės patikėtų.

O kas vyksta dabar? Trečiadienį susirinkome frakcijoje, jis du kartus atsiprašė ir vėl pradėjo kalbėti apie vaiduoklius, tuos, kurie puola, – priešus, žiniasklaidą: žinokit, atvažiuos pas jus, atskris virš namų skraidyklėmis, jūsų vaikų nesigailės, jūsų nesigailės, sudraskys, o kai draskys, jums reikės pagalbos, tada kreipsitės, tai siūlau susivienyti į vieną būrį, sudarykime ratą, ir tada mes jus ginsime.

Ta psichologija yra labai paprasta. Aš , kaip žurnalistas, daug metų domėjausi nusikaltėlių gaujomis ir man tai primena Tulpinių filosofiją: jei būsite greta manęs, jūsų niekas nenuskriaus, o jei pateksite į nelaimę, kalėjimą, jums atsiųsime maisto, siuntinių, globosime, bet jūs būkite greta manęs, ginkite mane ir kartu būsite patys apginti.

Agrokoncerno metodai

– Ką apie R.Karbauskį galite pasakyti kaip apie žmogų? Sprendžiant iš to, ką pasakojate, dėliojasi labai įdomus paveikslas.

– Jis yra atėjęs iš stambaus verslo. Ar Donaldas Trumpas, ar jis – man vienodas paveikslas. Tai yra klestintys verslininkai, kurie savo verslą įkūrė naudodami vertikalę, leisdami įsakymus ir naudodami tam tikrą psichologinę prievartą. Per daug metų jie įprato prie tokio bendravimo būdo.

Toks vertikalus bendravimo būdas jiems yra užsifiksavęs kaip sėkmės garantas.

R.Karbauskis atėjo į politiką ir daro lygiai taip pat. Bet Seime dairosi kenčiančio žmogaus veidu ir mato, kad čia visai kitaip, čia reikia dirbti su Vyriausybe, bendrauti su ministrais, frakcija, atskirais Seimo nariais, čia dar kažkokia opozicija yra.

Kokia opozicija Agrokoncerne? Nėra jokios opozicijos. Tai kaip čia gali būti? Jam darosi sunku bendrauti, jis blaškosi, nelabai supranta, kas čia vyksta.

Juk santykiai politikoje yra daugiau horizontalūs, o ne vertikalūs, kaip Agrokoncerne.

– Kalbėjote apie riziką, kad gali suskilti „valstiečių“ frakcija. Suprantu, kad jei nepatenkinti žmonės, nežinau, kiek tokių yra, pasitrauktų, jie pasiliktų su premjeru Sauliumi Skverneliu ir remtų jį ir jo vadovaujamą Vyriausybę.

Kas šiuo metu, jūsų manymu, didesnis autoritetas frakcijoje – S.Skvernelis ar R.Karbauskis?

– Manau, frakcija yra pasiskirsčiusi į dvi maždaug lygias dalis.

Irgi svarstė apie išėjimą

B.Matelį kandidatuoti į Seimą Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše pakvietęs šiai partijai irgi nepriklausantis parlamentaras Povilas Urbšys vakar „Lietuvos ryto“ žurnalistui Tadui Ignatavičiui sakė, kad buvęs frakcijos kolega savo ketinimų trauktis su juo neaptarė.

P.Urbšys prisipažino, kad tokiam žingsniui taip pat rengėsi – jis nebūtų turėjęs kitos išeities, jei frakcijos nariams būtų pavykę surinkti parašus, raginančius G.Kildišienę nesitraukti iš Seimo.

„Kol matysiu bent menkiausią galimybę išspręsti kilusius sunkumus ir vykdyti rinkėjams duotus pažadus, liksiu frakcijoje.

Bet R.Karbauskis krizę ir toliau bando spręsti netinkamai, jo bandymai įvairialypei frakcijai primesti vieną nuomonę gali būti pavojingi. Jei bus bandoma laužyti žmones, kils įtampa ir kai kurie jos neatlaikys, ims trauktis“, – įspėjo P.Urbšys, apie tai užvakar kalbėjęs ir „valstiečių“ frakcijos posėdyje.

Gali kilti naujų krizių

Parlamentaras pritarė B.Mateliui, kad partijos lyderio priklausomybė nuo G.Kildišienės problemų tapo akivaizdi, o tai gali imti kenkti ne tik pačiam R.Karbauskiui, kuris tapo pažeidžiamas, bet ir visai frakcijai, tai pradeda pakirsti žmonių pasitikėjimą „valstiečiais“.

„Sprendimą trauktis iš Seimo priėmė ne G.Kildišienė. Tai buvo R.Karbauskio sprendimas.

Bet jei jis manys, kad G.Kildišienė gali likti partijoje ir taip daryti įtaką skyriui, jeigu suteiks jai vilčių dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą, tai patvirtins įtarimus, kad jis nėra laisvas ir asmeninius interesus iškelia aukščiau bendrų tikslų.

Jeigu G.Kildišienė iš tikrųjų nenori kenkti, ji turėtų pasitraukti iš visur ir užsiimti mezgimu, drabužių modeliavimu. Toks kelias būtų pats geriausias ir jai, ir R.Karbauskiui“, – dėstė P.Urbšys.

Seimo narys tvirtino neturįs pagrindo netikėti R.Karbauskio teiginiais, kad jo su G.Kildišiene nesieja artimi ryšiai: „Bet tam tikri jo veiksmai rodo priešingai, kad jis yra labai susijęs su šia moterimi.

Norint išbristi iš šios krizės, R.Karbauskiui reikia labai aiškiai tuos ryšius nukirsti. Tai turi nekelti abejonių, o dabar tų abejonių vis atsiranda.“

Parlamentaro nuomone, jei šios abejonės liks neišsklaidytos ir bus bent menkiausia tikimybė, kad dalykinio bendravimo ribas galėję peržengti R.Karbauskio ir G.Kildišienės santykiai gali iškilti į viešumą, tol partijos vadovas bus pažeidžiamas.

Globa – naudinga moteriai

„Neatmetu galimybės G.Kildišienei irgi pasinaudoti šia situacija, imti pasakoti dalykus, nebūtinai tiesą, kuri kenktų ir pačiam R.Karbauskiui.

Skandalo metu pati G.Kildišienė savo elgesiu skatino manyti, kad tarp jos ir R.Karbauskio kai kas yra. Tai daryti jai naudinga. Manau, jai svarbu išsaugoti R.Karbauskio globą.

Nes kas jos laukia? Visureigį jau prarado, pajamas – irgi. R.Karbauskio jai reikia laikytis įsikibus nagais ir dantimis. Galbūt net kalbėti, kad jeigu R.Karbauskis jos neglobos toliau, ji gali sau ką nors padaryti?

Po to, kai pamačiau, kad ji savo vaiką gali naudoti kaip gyvą skydą, manau, iš tokio žmogaus galima laukti visko. Yra moterų, kurios manipuliuoja vyrais, dėl savo silpnumo bandydamos sulaukti jų gailesčio“, – kalbėjo P.Urbšys.

R.Karbauskis komentavo B.Matelio žingsnį

* „Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis vakar pareiškė, kad B.Matelio pasitraukimas iš jo vadovaujamos frakcijos tikriausiai brendo jau seniai – jis rašė straipsnius, kuriuose buvo labai daug kritikos.

* R.Karbauskis priminė, kad ir B.Matelis, ir G.Kildišienė yra iš Panevėžio, tad esą gali būti asmeninių priežasčių, kodėl iš frakcijos pasitraukęs parlamentaras gali nemėgti šios politikės.

* B.Matelio svarstymus apie tai, jog G.Kildišienė gali laikyti R.Karbauskį „pakabintą“ ir šantažuoti, „valstiečių“ vedlys pavadino visiška fantazija ir įžeidimu.

* R.Karbauskis teigė neturintis žinių apie tai, kad buvo renkami parašai dėl paramos G.Kildišienei raginant ją nesitraukti iš Seimo, bet pripažino, jog frakcijoje nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė.

* Paklaustas, ar pripažįsta pats padaręs klaidų, R.Karbauskis teigė jau anksčiau ne kartą tai pripažinęs ir atsiprašęs: „Buvau nuoširdus nuo pradžių iki galo.“ (BNS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.