Medikai paaiškino, kokia buvo keturmečio mirties priežastis

Penktadienį ryte po nerimastingos laukimo nakties užgeso Kėdainiuose sumušto keturmečio gyvybė. Vaiko širdis sustojo 7 val. 30 min. Medikai paaiškino, nuo ko berniukas mirė.

Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. V. Gurskis paaiškino, dėl ko mirė vaikas.
Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. V. Gurskis paaiškino, dėl ko mirė vaikas.
Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. V.Gurskis (kairėje) paaiškino, nuo ko mirė keturmetis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. V.Gurskis (kairėje) paaiškino, nuo ko mirė keturmetis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 11:16 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:41 AM

„Tiesioginė mirties priežastis – smegenų sumušimas, pakraujavimas ir smegenų pakenkimas dėl deguonies trūkumo. Pradinė priežastis yra mažamečio sumušimas“, – paaiškino Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. Vaidotas Gurskis.

Medikas aiškino, kad berniukui sumušus galvą jis galėjo panirti į komą. „Ilgainiui tinstant smegenims tokiems ligoniams ima trikti gyvybinės funkcijos. Pirmiausia kvėpavimas.

Sumušus vaiką prieš keletą valandų ar net prieš pusę paros, mažametis ilgą laiką buvo sutrikusios sąmonės, jam sutriko kvėpavimas ir galiausiai sustojo širdies veikla.

Kol nesustojo kvėpavimas ir širdies veikla, niekas nekvietė pagalbos“, – pasakojo gydytojas.

Jis sakė, kad sumušimai buvo matomi vizualiai. „Nesuvokiama, kaip galima šito nepastebėti“, – į spėjimus, kad galbūt motina ir jos sugyventinis nepastebėjo sužalojimų, atsakė gydytojas.

Pirminiais duomenimis, kaulų lūžių medikai nepastebėjo. „Jokių lūžių nenustatyta. Buvo įvairių sričių sumušimai, ypač daug galvos srityje ir plaučių sumušimas.

Smegenų veikla neatsistatė, jis išliko komos būklės. Nepaisant pastangų, išgelbėti vaiko nepavyko“, – apgailestavo gydytojas.

V.Gurskis pasakojo, kad vaikas buvo daužomas ir anksčiau. „Buvo ne viena gelsva mėlynė. Negi močiutė nematė?“ – negalėjo patikėti medikas. Berniukas likus kelioms dienoms iki mirties buvo pas savo močiutę.

Gydytojas aiškino, kad tokių smurto protrūkių pasitaiko ne taip dažnai, tačiau pasitaiko. „Jei ne kasmet, tai kas dvejus trejus metus“, – sakė V.Gurskis.

Atgaivino medikai

Ketvirtadienį Kauno klinikų medikai buvo pakraupę dėl berniuko būklės.

„Atvažiavusi greitoji pagalba rado užmuštą vaiką – nebuvo širdies veiklos. Tik dėl efektyvių gaivinimo veiksmų jis buvo atgaivintas.

Vaikas buvo skriaudžiamas ne vieną kartą ir gana žiauriai. Baisiausia, kad jis miršta dėl galvos smegenų traumos.

Pagrindiniai paskutiniai smūgiai buvo sukoncentruoti į galvą. Tai žiauru, nepaaiškinama. Vaiko teisių tarnybos apie tai žinojo. Vėl brendame į tą pačią upę – negali vaikas būti toje pačioje aplinkoje, kur yra skriaudžiamas.

Deja, medicinos praktika neduoda vilčių optimizmui (kad vaikas liks gyvas)“, – ketvirtadienį vaikui dar esant gyvam aiškino Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Medikų teigimu, jei greitoji būtų buvusi iškviesta anksčiau, vaiką dar buvo galima išgelbėti.

„Tikimybė išgelbėti vaiką buvo labai didelė. Jei suaugusieji būtų kreipęsi laiku, vaiką buvo galima išgelbėti. Sužalojimo pobūdis panašus į prancūzų aktorės Marie Trintignant, kuri mirė Vilniuje. Paprastai esu optimistas, bet šįkart būsiu pesimistas“, – sakė Kauno klinikų vaikų reanimatologas Vaidotas Gurskis.

Mušamas ir daiktais

Ketvirtadienį pusvalandį po vidurnakčio greitoji rado vaiką be sąmonės, sumuštą. Greitąją iškvietė berniuko motinos sugyventinis, kuris gyvena tuose namuose.

Sugyventinis teigė, kad mažametį sumušė pati motina. Į Kauno klinikas iš Kėdainių ligoninės reanimobiliu berniukas buvo pervežtas ketvirtadienį 4 val. 44 min.

Ketverių su puse metų berniukas į klinikas atvežtas ypač sunkios būklės. Buvo aktyvuota traumų komanda.

„Sužalojimai ypač sunkūs, sumušimai su pakraujavimu visame kūne, nugaros srityje, visas kūnas nusėtas mėlynėmis, labiausiai sužalota galva.

Buvo patinusios smegenys. Pašalinome kraujo krešulius. Šiuo metu vaikas gydomas Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje.

Jis be sąmonės, nereaguoja. Gyvybinės funkcijos palaikomos aparatūra ir vaistais. Sužalojimai mirtini, situacija neeilinė, kita vertus, eilinė, nes tokių vaikų Lietuvoje daugėja“, – ketvirtadienį dėstė V.Gurskis.

Medikas tvirtino, kad berniukas buvo mušamas ir ranka, ir daiktais.

„Akivaizdu, kad mušta naudojant kažkokius bukus daiktus, kurie baigiasi aštriu galu, kai kurie sumušimai yra su žaizdelėmis. Žaizdos senesnės, tačiau sumušimai ne vien nauji, yra ir senesnių.

Artimiesiems buvo žinoma, kad jis buvo skriaudžiamas, situacija žinoma vaiko teisių apsaugos tarnyboms. Vaiko atstovė pagal įstatymą yra mama, laikina globa buvo suteikta močiutei, kol mama buvo išvykusi“, – aiškino gydytojas.

Vaiko motina Monika A. ketvirtadienį buvo sulaikyta savaitei, jos sugyventinis Gediminas Kontenis – trims mėnesiams. Abiem pareikšti įtarimai dėl mažamečio nužudymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.