Po vaiko žūties prabilo Ramūnas Karbauskis: „Mūsų visuomenė – ne gruzinai“

Po patėvio žiauriai sumušto keturmečio mirties valdžios institucijos sujudo ieškoti sprendimų, kad panašūs atvejai mūsų šalyje nepasikartotų. Kodėl įvyko kraupi tragedija, pirmadienį buvo aiškinamasi Seime per Savižudybių prevencijos komisijos posėdį.

Anot R.Karbauskio, net ir pertvarkose tyko pavojai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot R.Karbauskio, net ir pertvarkose tyko pavojai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2017, 11:10 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:40 AM

Žodį tarė ir šiame posėdyje dalyvavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Politikas nedėjo vilčių, kad problemą galėtų išspręsti globėjai, mat ligi tokio požiūrio reikia priaugti.

Anot R.Karbauskio, net ir pertvarkose tyko pavojai: „Procesą stebiu, jame dalyvauju, dažnai viskas atsiremia į frazes, bet su profesionalų pagalba turime rasti tokias formuluotes, kad galėtume vieningai priimti sprendimus. Visiems skauda, bet turime sugebėti rasti ekspertus, kurie sugebėtų įrodyti mums, kad vienoje ar kitoje formuluotėje yra tai, ko reikia“, – kalbėjo jis.

„Pokyčiai atnešė naujas rizikas. Man teko būti tuose butuose. Supranti, kad susirgus globėjui tuose namuose ateis tas, kas visai tų vaikų nepažįsta, nežino jų problemų, ligos istorijų.... Nuėjome į lozungus, bet juk ką daryti, kai tie vaikai užauga? Kas jais rūpinasi? Juk vaikų namuose sukurta infrastruktūra“, – sakė R.Karbauskis.

Mūsų visuomenė – ne gruzinai.... Nenormalu, kai į vaikų namus patekęs vaikas ir giminei dėl to gėda... Turime priaugti prie tokių dalykų. Negalime sukišti visų vaikų į butus ir sakyti, kad problemą išsprendėme – visi šeimynose auga“, – kalbėjo R.Karbauskis ir pridūrė, kad permainos turi būti apsvarstytos ir Seimo salė ne vieta ginčams, joje turi būti priimami sprendimai.

Prezidentė pasisako už globą šeimose

Prieš pusmetį prezidentė Dalia Grybauskaitė džiaugėsi, kad pradėta vaikų globos sistemos pertvarka bei priimtos ir įsigaliojo prezidentės inicijuotos įstatymų pataisos, skatinančios ir spartinančios vaikų globą šeimose bei šeimynose ir įvaikinimą.

Per dvejus metus globos įstaigose augančių vaikų, anot prezidentės, sumažėjo puse tūkstančio. Pirmieji žingsniai mažinant vaikų globos namų skaičių – pertvarkyti Putino vaikų globos namai Marijampolėje, tokia pati reforma įvykdyta ir Pabradės globos namuose, Žolyno vaikų globos namuose Vilniuje, Viešvilės globos namuose.

Šalies vadovė ne kartą yra viešai pasakiusi, kad Lietuvos siekis būtų atsisakyti vaikų globos namų, o vaikams sukurti geras gyvenimo sąlygas šeimynose bei skatinti žmones kuo aktyviau globoti vaikus šeimose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.