Patyrusiam blaivybės kariui sukėlė abejonių Aurelijaus Verygos praeities darbai

Ar ryškiai žalia blaivybės vėliava nepavirs balta? Taip ėmė nuogąstauti pagarsėjęs blaivininkas kaunietis politikas Stanislovas Buškevičius, pažėręs daug priekaištų sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

„Jaunosios Lietuvos“ vadovas S.Buškevičius (nuotr. kairėje) suabejojo A.Verygos šūkių už blaivybę nuoširdumu.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Jaunosios Lietuvos“ vadovas S.Buškevičius (nuotr. kairėje) suabejojo A.Verygos šūkių už blaivybę nuoširdumu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2017, 5:25 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:54 AM

„Prieš Seimo rinkimus užsimota buvo plačiai, o dabar matome tik tos kovos imitaciją. Jie ne kovotojai su alkoholizmu, o apsišaukėliai“, – „Lietuvos rytui“ pareiškė buvęs parlamentaras ir buvęs Kauno vicemeras, partijos „Jaunoji Lietuva“ vadovas S.Buškevičius.

Kai kuriuos kauniečio politiko priekaištus A.Veryga atmetė, bet vis dėlto prisipažino, kad iš visuomenininko apkasų skelbti karą ydoms buvo paprasčiau nei atsisėdus į valdžios krėslą.

Užkliuvo ankstesnė veikla

S.Buškevičiui, be kita ko, užkliuvo A.Verygos veikla Nacionalinėje tabako ir alkoholio kontrolės koalicijoje, kuriai jis vadovavo iki praėjusių metų rudens.

Ši koalicija užpernai iš tarptautinių organizacijų sulaukė daugiau kaip 17 tūkst. eurų paramos.

S.Buškevičių nustebino, kad net 8 tūkst. eurų išleista komandiruotėms, o beveik 3 tūkst. – organizacinėms ir kanceliarinėms išlaidoms: „Tiesioginei veiklai skirta vos 900 eurų. Negana to, iš rengiamų seminarų, kurių nauda aš smarkiai abejoju, jie dar uždirbo pinigų.“

Be to, jaunalietuviui įtartina, kad finansinius metus koalicija baigė turėdama sutaupiusi daugiau kaip 10 tūkst. eurų, kuriais, pavyzdžiui, buvo galima paremti anoniminių alkoholikų klubus ar pasamdyti žvaigždžių, kurios reklamuotų sveiką gyvenimo būdą.

„Vyskupui Motiejui Valančiui kažkada pavyko teisingu keliu nukreipti tūkstančius girtuoklių. Tokių rezultatų jis pasiekė nevažinėdamas po užsienį ir be pinigų.

O su tokiais pinigais asociacija galėjo kalnus nuversti. Už tokius pinigus bet kuris alkoholikas sutiktų tapti blaivininku“, – įrodinėjo S.Buškevičius ir apibendrino, kad Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos veikla yra labiau dėl akių.

Kovingi – tik per rinkimus

„Jaunosios Lietuvos“ vadas nuogąstavo, kad kovą su alkoholizmu A.Veryga gali imituoti ir tapęs sveikatos apsaugos ministru, esą vieninteliai jo sugebėjimai – „įsisavinti“ lėšas komandiruotėms ir kanceliarinėms reikmėms.

Kauno politikas mano, kad nors naujoji valdžia turėjo pakankamai laiko pradėti žadėtą kovą su alkoholizmu, dabartiniai jos žingsniai yra neįkvepiantys: „Kas padaryta? Pakelti akcizai alkoholiui tiek, kad žmogus vis tiek jį pirks, bet kartu pasipildys biudžetas.

Ar tai kova su alkoholio vartojimu? Ne, tai biudžeto skylių lopymas.“

S.Buškevičius abejojo, ar valdantieji įgyvendins ir kitus anksčiau garsiai skelbtus kovos su girtavimu pažadus.

„Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per rinkimus turėjo du arkliukus, ant kurių atjojo į valdžią, – Saulių Skvernelį ir blaivybę. Bet jie susišlavė nusivylusių žmonių balsus ir vieną arklį paleido pasiganyti“, – vaizdžiai kalbėjo kaunietis.

Ir teisinosi, ir aiškino

A.Veryga nesigynė, kad pastangos išblaivinti Lietuvą gal ir nepakankamos: „Aš ir pats norėčiau greitesnių rezultatų. Bet būdamas politikas S.Buškevičius turėtų suprasti, kad per mėnesį daug nepadarysi.

Tačiau kova su alkoholizmu tikrai nėra imituojama. Ne viskas priklauso vien nuo manęs.

Daugelį priemonių turi patvirtinti Seimas, o jis rudens sesiją baigė.“

Ministras atmetė ir kritiką dėl jo vadovautos koalicijos veiklos: „Tegul tie, kurie turi priekaištų visuomenininkams, patys steigia savo organizaciją ir padaro geriau.

Negalima priekaištauti savanoriams.

Keldama alkoholizmo problemas koalicija nuveikė daug ir jos reikalas, kaip naudoti gaunamas lėšas.

Ši koalicija nuo kitų skiriasi tuo, kad nėra orientuota į paslaugų teikimą, bet yra politikos formuotoja.“

A.Veryga neslėpė, kad girdėti priekaištų ne iš alkoholio pramonės atstovų, o iš blaivininko lūpų jam gana neįprasta: „Paprastai kritika sklinda iš kitos pusės. Bet ką darysi? S.Buškevičius turi teisę kritikuoti.“

Su politiku – ne konkurentai

S.Buškevičiaus priekaištai nustebino ir dabartinę koalicijos vadovę Nijolę Goštautaitę-Midttun.

„Mūsų organizacija nevykdo išblaivinimo, – mes nepadedame policininkams, nemokome vaikų. Mes nevykdome praktinės veiklos. Koalicija dirba alkoholio, tabako, lošimų, narkotikų kontrolės srityje.

Mes bendradarbiaujame su kitomis organizacijomis užsienyje, iš ten parvežame naujausių žinių. Jomis remdamiesi rekomenduojame taikyti mokslo įrodymais grindžiamą kontrolės politiką.

Daugiau mes nieko nedarome, ir šiuo požiūriu S.Buškevičius yra visiškai teisus – mes nedarome to, ko galbūt jis tikisi, tam yra kitos organizacijos“, – dėstė N.Goštautaitė-Midttun.

Organizacijos vadovė šypsodamasi kalbėjo, kad koalicija nekonkuruoja su S.Buškevičiumi, o jei jis esą turi noro bei galimybių, gali rengti seminarus, kurių pasigenda: „Labai gerai, kad jis mato spragų, ir labai tikiuosi, kad jis jas ir užpildys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.