Viktorui Pranckiečiui kelia nerimą prezidentės pertvarkos: „Negalima vaiko dėlioti iš stalčiaus į stalčių“

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, kaip ir Ramūnui Karbauskiui, nerimą kelia globos namų pertvarka, už kurią agitavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Viktorui Pranckiečiui nerimą kelia prezidentės pertvarkos.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorui Pranckiečiui nerimą kelia prezidentės pertvarkos.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorui Pranckiečiui nerimą kelia prezidentės pertvarkos: „Negalima vaiko dėlioti iš stalčiaus į stalčių.“<br>T.Bauro nuotr.
Viktorui Pranckiečiui nerimą kelia prezidentės pertvarkos: „Negalima vaiko dėlioti iš stalčiaus į stalčių.“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2017, 7:39 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:47 AM

„Turime eiti link to, bet negalime viena dieną staiga imti ir perimti. Aš penkerius ar šešerius metus bendrauju su vaikų namais Kėdainių rajone. Jie yra ne vaikų namai, ten Švento Juozapo (globos namai. – Red.), tikslaus pavadinimo neatsimenu. Atsimenu ten žmones, ir kada matai ten tokį bendravimą, kai jie gyvena kaip šeimyna ir nėra kokie valdiški vaikų namai, tiesiog priima vaikus globoti. Tai labai geras šiltų santykių pavyzdys, ir vaikai negalėtų to prarasti“, – trečiadienį Žinių radijui kalbėjo Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

Seimo vadovas skeptiškai vertino iniciatyvą kuo greičiau vaikus iš globos namų perkelti į šeimas ir butus.

„Vaikas taip pat yra asmenybė, ir negalima jo dėlioti iš stalčiaus į stalčių, kaip mes manome. Bet kad pamažu pereitume prie sistemos perkėlimo į šeimas, tai reikia“, – sakė pašnekovas.

R.Karbauskis aiškino, kad neverta griauti globos namų sistemos, kuri Lietuvoje yra įsitvirtinusi daug metų. „Turime tai svarstyti, bet eiti atgal turbūt irgi nebeturėtume“, – pakomentavo V.Pranckietis.

Vaikų globos namų pertvarkos metu vaikai jau iškeldinami iš globos namų į atskirus butus, kur juos prižiūri socialiniai darbuotojai.

„Didžiausias nuogąstavimas, kad tie butai netaptų bendrabučiais nuskriaustiems vaikams ir netaptų verslu tiems, kas juos priglaudžia. Norėtume, kad tai būtų geranoriški žmonės, kurie priglaudžia vaikus, kad vaikas jaustųsi tikrai gyvenantis šeimoje, o ne kaip bendrabutyje ar kokioje aplinkoje, kur jis nesijaus saugiai ir nesijaus gerai“, – kalbėjo V.Pranckietis.

R.Karbauskis perspėjo

Antradienį „valstiečių“ vedlys R.Karbauskis ragino sustabdyti prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotą reformą.

„Matau labai prastą situaciją dėl to požiūrio, kad mes dabar sugriausime, sunaikinsime vaikų globos namų sistemą, sukišime tuos vaikus, ypač miestuose, į butus ir taip išspręsime problemą. Problema taip neišsispręs. Ten yra ir neįgalių vaikų, yra vaikų, kuriems reikalinga specifinė pagalba, jos negalima suteikti tuose butuose.

Labai daug pavyzdžių yra, kad mes užkūrėme tą problemą. Čia dar bręsta problema. Mes dar tik nesusidūrėme su įvykiais kokiais nors, neužsidegė koks butas, nenusižudė kas nors tokiame bute, bet tai gali atsitikti bet kurią minutę“, – į pertvarką kritiškai žvelgė R.Karbauskis.

Lietuva be vaikų globos namų yra vienas šalies vadovės prezidentės D.Grybauskaitės įvardijamų siekių. Šalies vadovės iniciatyva nuo sausio įsigaliojo Civilinio kodekso pataisa, pagal kurią iš šeimos paimti vaikai iki trejų metų į globos namus gali patekti tik išimtiniais atvejais ir būti juose ne ilgiau kaip tris mėnesius.

Prezidentė prieš keletą savaičių taip pat inicijavo pataisas, kuriomis būtų įteisinti budintys globėjai – asmenys, savo ar savivaldybės skirtuose namuose bet kuriuo paros metu pasirengę priimti vaikus, kurie netenka tėvų globos ir kuriems reikia užtikrinti saugią aplinką.

Po smurto protrūkio apsilankė seniūnijose

Reaguodamas į patėvio užmušto keturmečio atvejį Seimo pirmininkas lankėsi seniūnijose ir kalbėjosi su vietiniais darbuotojais.

„Apsilankiau poroje seniūnijų, kur kalbėjausi su darbuotojais ir socialiniais darbuotojais, kurie bendrauja su rizikos šeimomis. Jie nepažįsta Vaiko teisių apsaugos tarnybų darbuotojų.

Didžiausia problema, ypač atėjus naujai šeimai į seniūniją, kad negali įeiti į tą šeimą, neįsileidžia ir reikia ieškoti kelių.“

Seimo pirmininkas viliasi, kad žmonių pilietiškumas padės patekti į tokias šeimas, o įstatymas, kurį planuoja priimti, leis užtikrinti tarnyboms vaiko teisių apsaugą.

Buvo ir tokios reakcijos, neva skurdas bus priežastis atimti vaiką. V.Pranckietis sako, kad tai netiesa.

Seime surinkti parašai, kad po vaiko mirtimi pasibaigusio smurto protrūkio Kėdainiuose vasario 14 dieną būtų šaukiama neeilinė sesija dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo. Po šia iniciatyva pasirašė 80 Seimo narių iš visų parlamentinių frakcijų.

„Dabar toks išskirtinis atvejis, kad negalime nesusirinkti ir nereaguoti. Seimo valdyba pritarė, kad spręstume problemas ir vaiko apsaugos klausimus“, – sakė trečiadienį V.Pranckietis.

Pasak jo, sausio mėnesį buvo svarstomas ne įstatymas, o tik pati formuluotė dėl smurto apibrėžimo, kuri dabar bus įtraukta į įstatymo pataisą. V.Pranckietis priminė nuogąstavimus, esą skurdas bus priežastis atimti vaiką, tačiau tikino, kad to tikrai nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.