Rusų tankų šauklys – antstolių rankose

Rusų tankus ir karius su gėlėmis žadėjusiam pasitikti Jurijui Subotinui pinigų gėlėms gali nebelikti.

J.Subotinas turės sumokėti ne tik teismo paskirtą baudą, bet ir atlyginimą antstoliams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Subotinas turės sumokėti ne tik teismo paskirtą baudą, bet ir atlyginimą antstoliams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2017, 11:55 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:48 PM

Už nesantaikos kurstymą bauda nuteistas vilnietis per du mėnesius nesiteikė sumokėti iš jo priteistų 1883 eurų, todėl nuosprendžio vykdymas perduotas antstoliams.

Šie patikrinę J.Subotino pajamas ir turimą turtą, baudą iš komunistu save vadinančio veikėjo išieškos prievarta. Rusijos mylėtojui taip pat teks susimokėti už antstolių darbų.

Mokestis jiems gali siekti apie 300 eurų.

Teistumą ir baudą J.Subotinas gavo pernai lapkričio 21 dieną, kai Vilniaus apygardos teismas panaikino jį išteisinusį Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį ir priėmė naują, kuriame aršiam Rusijos mylėtojui buvo paaiškinta, kad kviesti į Lietuvą Rusijos tankus, aukštinti sovietų nusikaltimus ir grasinti lietuviams trėmimais į Sibirą yra nusikaltimas.

Šis nuosprendis J.Subotinui labai nepatiko. Jis žadėjo jį skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, pradėjo keikti Lietuvą ir grasino jį priėmusius teisėjus pasodinti į kalėjimą.

Už tokį elgesį J.Subotinui grėsė baudžiamoji byla dėl nepagarbos teismui, tačiau, panašu, teisėjai nusprendė su neadekvačiu piliečiu neprasidėti ir nesikreipė į prokuratūrą dėl tyrimo pradėjimo.

Lietuvos prezidentu ketinęs tapti, o šiemet į Seimą nesėkmingai kandidatavęs patekti J.Subotinas teisiamųjų suole atsidūrė dėl savo viešų pasisakymų socialiniame tinklalapyje „Facebook“, interneto komentaruose bei LNK televizijos laidoje „KK2“.

Rusiškais keiksmažodžiais praskiestuose J.Subotino komentaruose buvo teigiama, kad tik Rusija gali išgelbėti Lietuvą ir taip esą galvoja ne tik jis, bet ir visi Lietuvos žmonės.

Jungtis prie Rusijos ir Baltarusijos lietuvius raginęs J.Subotinas, kitaip manantiems lietuviams ne kartą grasino Sibiru arba liepdavo susikrauti lagaminus ir važiuoti į Londono tualetus.

„Tik rusų tankai grąžins lietuviui norą gyventi. Taip buvo 1940 metais, taip bus ir dabar“, – ne viename savo komentare rašė J.Subotinas.

Interviu laidos „KK2“ žurnalistams J.Subotinas žengė dar toliau. Jis kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir pareiškė, kad pats suburs du kuopas lietuvių, kurie su ginklais rankose kovos prieš Lietuvos valdžią ir jos žmones.

„Patikėkit manimi, ir jeigu dabar ateitų rusų kariai į Lietuvą, tai būtų panaši situacija, kaip keturiasdešimtaisiais metais. Jie susitiktų, bučiuotųsi, su gėlėmis sutiktų, bučiuotųsi su rusų kariais ir būtų laimingi iki išprotėjimo.

Gerbiamas Rusijos federacijos prezidente, absoliuti dauguma broliškos Lietuvos žmonių nori, kad jūs nepaliktumėte mūsų bėdoje ir padėtumėte taip pat, kaip broliška rusų liaudis šiuo metu padeda naujajai Rusijai.

Dvi kuopas tikrai surinkčiau, va dabar šiandien surinkčiau dvi kuopas lietuvių, nebūtinai vilniečių, ir tarp kitko, domėjausi, absoliuti dauguma Lietuvos tautybės“, – tąkart sakė J.Subotinas.

Jo pasisakymai užstrigo buvusios Seimo narės Astos Baukutės, dabar taip pat buvusiam, vyrui Kęstučiui Rupulevičiui.

Jis surinko J.Subotino pasisakymus ir kreipėsi į prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Bylai pasiekus teismą, J.Subotinas triumfavo. Pernai pavasarį Vilniaus miesto apylinkės teismas J.Subotiną išteisino, konstatavęs, kad jo pasisakymuose tautinė nesantaika nekurstoma, o kviesti Rusijos tankus į Lietuvą nėra nusikaltimas.

Apeliacinį skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas buvo priešingos nuomonės. Jis konstatavo, kad J.Subotino komentarai yra užgaulūs ir įžeidžiantys daugelį Lietuvos žmonių, juose menkinama dabartinė Lietuvos politinė santvarka, pritariama sovietų represijoms, jos aukštinamos.

„J.Subotino pasisakymai rodo nepagarbą mirusiųjų atminimui ir žmonėms, patyriems sovietų represijas. Tai buvo tęstiniai veiksmai, stengiantis, kad jo ideologiją išgirstų kuo daugiau žmonių“, – nustatė teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.