Ramūno Karbauskio paslaptys jau klibina partiją

Skaidrumo, moralumo ir blaivybės šūkiais rinkėjus viliojęs „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis vis giliau grimzta į tamsių nutylėjimų, o gal ir melo liūną. Sunku kitaip apibūdinti šio politiko padėtį „Lietuvos rytui“ atskleidus, kokių turtų, kurių dalis – nedeklaruota, jis turi Ispanijoje.

Jeigu „valstiečių“ lyderis toliau grims į skandalus, galima laukti net partijos skilimo, o maištininkus aplink savo vėliavą S.Skvernelis nesunkiai sutelktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Jeigu „valstiečių“ lyderis toliau grims į skandalus, galima laukti net partijos skilimo, o maištininkus aplink savo vėliavą S.Skvernelis nesunkiai sutelktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Karbauskiui galiausiai teko paaukoti G.Kildišienę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Karbauskiui galiausiai teko paaukoti G.Kildišienę.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
R.Karbauskio sukeltas skandalas jau nusmukdė ne tik jo asmeninius, bet ir jo vadovaujamos sąjungos reitingus.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
R.Karbauskio sukeltas skandalas jau nusmukdė ne tik jo asmeninius, bet ir jo vadovaujamos sąjungos reitingus.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

„Laiko ženklai“

Feb 8, 2017, 6:02 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:19 PM

Paaiškėjo, kad R.Karbauskis čia įsigijęs du erdvius namus su baseinais, porą prabangių apartamentų, dviejų aukštų parduotuvę ir yra paėmęs šios šalies bankuose paskolų.

G.Kildišienės turėtas visureigis ar kailiniai, nors ir nepasiekiama svajonė daugumai Lietuvos žmonių, greta tokių turtų atrodo kaip kukli R.Karbauskio labdara vargstančiai buvusiai mezgėjai.

Paviešinus „valstiečių“ lyderio nuosavybės Ispanijoje paslaptis, Seimo konservatoriai kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją prašydami nustatyti, ar nėra daugiau nedeklaruoto ir slepiamo jo turto.

O etikos sargų prašoma nustatyti, ar toks slapukavimas nevertintinas kaip rinkėjų apgaudinėjimas.

Šios istorijos pradžia dar priminė muilo operą, sukurtą pagal pasaką, kaip pelenė virsta princese, o tiksliau, kaip mezgėja tampa politike, demonstruoja ruonių kailinius, važinėja iš R.Karbauskio bendrovės nuomojamu automobiliu ir net rengiasi Niujorke svarstyti pasaulines problemas.

Tiktai mezgėjos pasaka baigėsi ne vestuvių puota, o prie suskilusios geldos – atsistatydinimu iš Seimo.

Asmeniniai jau buvusios parlamentarės santykiai su „valstiečių“ lyderiu virto rimta „valstiečių“ partijos politine drama pirmiausia todėl, kad R.Karbauskis iškart ėmė išsisukinėti.

Pasipylė tik naivuolius įtikinti galinčios versijos, nutylėjimai, kurie, spaudžiant viešajai nuomonei, nuolat buvo papildomi vis naujais, painiais aiškinimais, kol R.Karbauskiui galiausiai teko paaukoti G.Kildišienę.

Dabar paaiškėjus, kad ir turto deklaracija neteisinga, šis politikas mėgina vėl išsipirkti išsisukinėjimais, aiškindamas, jog tai esą tik techninė klaida.

Maža to, jokių savo nusižengimų nepripažįstantis „valstiečių“ vedlys dėl skandalų kaltina mistinius partijos priešus ir, kaip dažnai įprasta politikams, neskaidrius užkulisius atskleidusią žiniasklaidą.

Tai nėra kas nors visiškai nauja Lietuvos politiniame gyvenime. Panašiai elgėsi ir Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas – jis taip pat daug kur regėjo priešų sąmokslus ir jų neva papirktos žiniasklaidos atakas, kol taip susikompromitavo, kad turėjo visiškai pasitraukti iš politikos, nusitempdamas į prarają ir savo partiją.

Politologai jau svarsto, ar panašiai nenutiks ir R.Karbauskiui. Žinoma, dar per anksti daryti tokią išvadą, nors ir yra požymių, kad šie skandalai gali būti jo politinės karjeros pabaigos pradžia.

Jau nuskambėjo raginimų, kad ir „valstiečių“ lyderiui reikėtų paskui G.Kildišienę trauktis iš Seimo, bet tokių balsų dar negirdėti jo partijoje, kuri kol kas tvirtai laiko valdžios vadžias.

Bet sumaištis šios partijos frakcijos gretose jau juntama. Tai natūralu, nes „valstiečiai“ į Seimą atsivedė daugybę politikos naujokų, nemaža jų dalis net nėra partijos nariai arba jais tapę visiškai neseniai ir aiškiai tik iš politinio išskaičiavimo.

R.Karbauskio sukeltas skandalas jau nusmukdė ne tik jo asmeninius, bet ir jo vadovaujamos sąjungos reitingus. Suprantama, apie tolesnę politinę ateitį galvojantys „valstiečiai“, ypač neseniai susieję savo likimą su šia partija, ima nerimauti.

„Valstiečių“ padėtį ypač sunkina tai, kad vis akivaizdžiau išlenda prieštaravimai tarp deklaruojamų partijos skaidrumo, atvirumo idealų ir jos lyderio neskaidrių ryšių, nutylėjimų ar net galimo melo.

Žinoma, ši partija – R.Karbauskio projektas. Prisiviliojusi populiarųjį S.Skvernelį žemvaldžio milijonieriaus vadovaujama politinė jėga Seimo rinkimuose pranoko visus lūkesčius, todėl nelauktai didžiulę valdžią įgiję „valstiečiai“ kol kas nedrįsta atvirai maištauti prieš savo lyderį.

Tačiau padėtis ilgainiui gali keistis, ypač jei drebinamas skandalų R.Karbauskis toliau vaidins teisuolį ir laikysis aklos gynybos taktikos.

Dabar daug kas priklausys nuo premjero S.Skvernelio elgesio. Kol kas jis sugebėjo sėkmingai laviruoti R.Karbauskį klampinančio skandalo sąlygomis, nei jo, nei Vyriausybės reitingai dar nenukentėjo, o ir tai, kad „valstiečių“ populiarumas nesusmuko smarkiau, greičiausiai irgi premjero nuopelnas.

Vadinasi, jėgų santykis partijoje keičiasi. Anksčiau vos vienas kitas „valstiečių“ frakcijos narys galėjo būti laikomas S.Skvernelio žmogumi, o kiti žiūrėjo tik R.Karbauskiui į lūpas, dabar nepartinio premjero žodis bus gerokai svaresnis.

Jeigu „valstiečių“ lyderis toliau grims į skandalus, galima laukti net partijos skilimo, o maištininkus aplink savo vėliavą S.Skvernelis nesunkiai sutelktų.

Vis dėlto dar nereikėtų skelbti greitų R.Karbauskio politinių laidotuvių. Jis tebeturi nemažai ištikimų rėmėjų. Tik kažin ar jie neims nusigręžti nuo vedlio, jei jis toliau murdysis skandaluose, nesugebėdamas žmonėms pateikti įtikinamų paaiškinimų.

Regis, pastaruoju R.Karbauskio gebėjimu ir galima labiausiai abejoti, nes kol kas jis elgiasi priešingai – tik dar labiau save klampina visur ieškodamas priešų arba interesų grupių pinklių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.