Krepšinio veikėjai – su ištiesta ranka

Kauno senamiestyje Krepšinio namus užsimojusi statyti Lietuvos krepšinio federacija (LKF) jau tiesia ranką į miesto biudžetą – dalis darbų bus atlikta mokesčių mokėtojų lėšomis.

Prieštaringai vertinami Krepšinio namai turėtų iškilti šioje vietoje Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieštaringai vertinami Krepšinio namai turėtų iškilti šioje vietoje Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2017, 5:52 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:51 AM

Krepšinio namų projektas jau parengtas, suderintas ir patvirtintas, o Kauno savivaldybė paskelbė konkursą įrengti būsimo pastato pamatus.

Miesto valdžia šiam tikslui ketina išleisti apie 100 tūkst. eurų. Vėliau tęsti darbus savo lėšomis ketina Krepšinio federacija.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko žiniomis, LKF projektui numatė išleisti daugiau kaip 2 mln. eurų.

Miesto valdžia persigalvojo

Idėjai Kaune statyti Lietuvos krepšinio namus Kauno taryba pritarė dar 2015 metų liepą ir skyrė 30 arų ploto žemės sklypą, kurio vertė siekia 867 tūkst. eurų.

Darbus planuota pradėti dar 2016-ųjų pavasarį, tačiau dėl įvairių formalumų statybų pradžią teko nukelti maždaug metams.

G.Petrauskas vylėsi, kad statybos prasidės maždaug po trijų mėnesių, o šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų konkursas.

Administracijos direktorius G.Petrauskas anksčiau tikino, kad miesto savivaldybė šiam projektui neskirs nė euro. Kodėl pasikeitė pozicija?

Pasak administracijos vadovo, tai iš dalies lėmė ir teisiniai ypatumai – LKF negali imtis veiklos savivaldybei priklausančiame sklype. Nors LKF galėtų grąžinti savivaldybės išleistus pinigus, tokia galimybė neaptarta.

„Federacija investuoja didelę pinigų sumą, todėl ir miestas gali šiek tiek prisidėti“, – svarstė G.Petrauskas.

Federacijos vadovai pinigų dviejų aukštų pastatui statyti ir įrengti ketina gauti pardavę federacijos turimus vertybinius popierius, taip pat LKF priklausančias patalpas Savanorių prospekte.

Būtent šioje vietoje anksčiau ir buvo planuojama steigti Krepšinio namus. Tačiau apžiūrinėti muziejų biurų pastate lankytojams būtų nepatogu, todėl minties atsisakyta.

Perkels federacijos būstinę

Federacija dar 2012 metais įsigijo maždaug 350 kv. metrų ploto patalpas biurų pastate netoli išvažiavimo iš Kauno. Patalpoms ir joms įrengti tąkart buvo išleista net 434 tūkst. eurų. Tikėtina, kad dabar jos kainuotų brangiau.

LKF būstinę taip pat planuojama perkelti į naująjį pastatą, kuriam įrengti turbūt reikės ir solidžios privačių rėmėjų finansinės injekcijos. Ar užteks gaunamų pajamų?

Iš kur bus gauta pinigų

Krepšinio namų statyba ir šiuolaikiško muziejaus įrengimas – brangus projektas, tačiau dar reikės lėšų jam išlaikyti.

Dalį lėšų padės užsidirbti kavinė, suvenyrų parduotuvė, nedidelė konferencijų salė, tačiau ar jų užteks? Daug kas tuo abejoja.

Kauno savivaldybės atstovai nuolat kartojo neketinantys skirti lėšų Krepšinio namams išlaikyti ar imtis jų valdymo.

Administracijos direktorius G.Petrauskas anksčiau tvirtino, kad miesto valdžia tokių planų tikrai neturinti, tačiau pripažino negalintis nuspėti, kas nutiks po kelerių metų.

Reikėjo atsiklausti krepšinio visuomenės

Alvydas BieliauskasPanevėžio „Lietkabelio“ krepšinio klubo prezidentas:

„Federacijos vadovams labiau turėtų rūpėti krepšinio plėtra, o ne statybos. Štai Lietuvos krepšinio lygai, kuri nuolat siunčia būrį krepšininkų į šalies vyrų rinktinę, pastaraisiais metais lėšų nepavyksta rasti.

Kroatijoje teko apsilankyti legendinio krepšininko Draženo Petrovičiaus muziejuje. Jame tikrai įdomu, veikia jauki kavinė, tačiau muziejus įrengtas privačiomis lėšomis.

Krepšinio federacija iš dalies finansuojama ir valstybės biudžeto lėšomis, todėl prieš imantis tokio masto projekto vertėtų atsiklausti platesnės krepšinio visuomenės nuomonės ir tik tuomet priimti sprendimą.“

Sprendimą priėmė paskubomis ir slapta

Šalies krepšinio visuomenė apie jokius Krepšinio namus nebuvo girdėjusi iki 2015 metų balandžio 28-osios, kai Kaune buvo surengta LKF metinė konferencija. Jos dalyviams išplatintoje darbotvarkėje nebuvo nė žodžio apie šį federacijai finansiškai skausmingą projektą.

O juk tada numatyta išleisti pusantro milijono eurų suma yra kone dvigubai didesnė, nei Krepšinio federacija gavo iš valstybės biudžeto per 2014-uosius (872 318 eurų).

Dauguma konferencijos dalyvių po keletą valandų trukusių įprastų kalbų ir įvairių balsavimų laukdami renginio finišo jau pradėjo žvalgytis į duris. Kaip tik tuo metu LKF prezidentas Arvydas Sabonis pateikė staigmeną: po paskutiniu darbotvarkės punktu „Einamieji klausimai“, pasirodo, buvo užšifruotas Krepšinio namų pristatymas. Tarsi kokia smulkmena.

A.Sabonis paaiškino, kad antrajai šalies religijai įamžinti Kauno valdžia jau skyrė ir suteikė ilgam terminui naudotis 30 arų sklypą, kurio vertė – apie 867 tūkst. eurų. Garsaus kauniečio architekto Gintauto Natkevičiaus projektas, gražios skaidrės, užburianti vizija, LKF prezidento autoritetas – viskas buvo panašu į legendinio „Dvylikos kėdžių“ personažo Ostapo Benderio Vasiukus.

Todėl ir tikriausiai vėluojančiais pietumis susirūpinusi LKF konferencijos dalyvių dauguma apsisprendė akimirksniu – 69 pakėlė rankas „už“. Tik 6 susilaikė, o 22 išvis nebalsavo. Kodėl skubiai ir patylomis?

Absoliučiai daugumai nekilo klausimų, kodėl į amžiaus projektą pretenduojanti idėja nebuvo pateikta svarstyti visuomenei ar bent jau LKF vykdomajam komitetui.

„Kam toks slaptumas ir skubėjimas?“ – papietavę ėmė kalbėtis kai kurie LKF konferencijos dalyviai, nors balsavimo šaukštai jau buvo po pietų. „Krepšinio namai bus puikus masalas turistams ir įkvėpimo šaltinis jaunimui“, – tada buvo įsitikinęs LKF prezidentas A.Sabonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.