Šiaulių miestą klampinančios krizės serialas – be pabaigos

Nuo rudens Šiaulius krečianti ir pirmalaikiais rinkimais grasinanti politinė krizė įgavo naujų formų.

Šiaulių meras A.Visockas sakė ieškantis visų būdų, kaip įveikti politinę krizę: „Miestui pirmalaikiai rinkimai neduos jokios naudos – tik sumaišties. Ne paslaptis, kad sustos ir darbai, projektai“.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių meras A.Visockas sakė ieškantis visų būdų, kaip įveikti politinę krizę: „Miestui pirmalaikiai rinkimai neduos jokios naudos – tik sumaišties. Ne paslaptis, kad sustos ir darbai, projektai“.<br>G.Šiupario nuotr.
Liberalas A.Kulikauskas (kairėje) antradienį pasiūlytas į vicemerus.<br>G.Šiupario nuotr.
Liberalas A.Kulikauskas (kairėje) antradienį pasiūlytas į vicemerus.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Sartauską nustebino „darbiečių“ siūlymas dėl A.Kulikausko: „Kodėl jis geresnis nei mes trys? Taip, mes esame apklausti STT, bet vos grįžęs iš atostogų užsienyje bus apklaustas ir A.Kulikauskas“.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Sartauską nustebino „darbiečių“ siūlymas dėl A.Kulikausko: „Kodėl jis geresnis nei mes trys? Taip, mes esame apklausti STT, bet vos grįžęs iš atostogų užsienyje bus apklaustas ir A.Kulikauskas“.<br>G.Šiupario nuotr.
„Darbietei“ D.Martinkienei renkant mero pavaduotoją pritrūko balso, todėl ji nusprendė siūlyti išeitį – daugumos kandidatą.<br>G.Šiupario nuotr.
„Darbietei“ D.Martinkienei renkant mero pavaduotoją pritrūko balso, todėl ji nusprendė siūlyti išeitį – daugumos kandidatą.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Bivainis pats parašė prašymą atleisti iš mero patarėjų.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Bivainis pats parašė prašymą atleisti iš mero patarėjų.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Bilių nemaloniai nustebino politikų siekiai ir motyvai: „Per sunkmetį sekretoriatas buvo reikalingas, o dabar tapo našta?“<br>G.Šiupario nuotr.
M.Bilių nemaloniai nustebino politikų siekiai ir motyvai: „Per sunkmetį sekretoriatas buvo reikalingas, o dabar tapo našta?“<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 14, 2017, 5:15 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 2:36 AM

Nepartinį administracijos direktorių Eduardą Bivainį ir socialdemokratą vicemerą Domą Griškevičių atstatydinę perversmininkai užsimojo išvaikyti Šiaulių miesto tarybos sekretoriatą.

Taip elgiamasi, kad būtų įbauginti ir politikos naujokai, ir juos palaikantys Savivaldybės darbuotojai.

Nustebino motyvas dėl taupymo

Mat Šiaulių meras Artūras Visockas įdarbino į sekretoriatą patarėju atstatydintąjį E.Bivainį. Konfliktas tarp perversmininkų ir įdarbintojo patarėjo įvyko per pirmą susitikimą, todėl buvo pagrasinta, jog sekretoriato neliks apskritai.

Buvęs Šiaulių meras Justinas Sartauskas jau įregistravo sprendimo projektą, kuriuo 2003 m. balandžio 17 d. „sprendimas dėl Šiaulių miesto savivaldybės sekretoriato steigimo pripažįstamas netekusiu galios“. Motyvuojama, kad taip bus sutaupyta pinigų.

Perversmininkų kartą atstatydintas ir dėl šio veiksmo teisėtumo į teismą kreipęsis E.Bivainis nusprendė, kad teisingiausia išeitis – pasitraukti pačiam. „Nenoriu būti priežastis, dėl kurios nukentėtų kiti žmonės“, – kalbėjo prašymą atleisti merui įteikęs E.Bivainis.

Šiaulių meras A.Visockas sakė, kad prašymas bus patenkintas, bet ne iš karto. Mat miesto vadovas nuo gruodžio 19-osios neturi nė vieno pavaduotojo, o darbų apimtys – didžiulės.

Apie pasiraukimą irgi svarstęs Šiaulių miesto tarybos sekretorius Mindaugas Bilius nusistebėjo ūmiu noru taupyti biudžeto pinigus: „Per visą pasaulį drebinusią ekonomikos krizę sekretoriatas nebuvo našta, o dabar, kai miesto finansinė padėtis ženkliai geresnė, nusprendžiama taupyti?“

Pasiūlė išeitį – daugumos kandidatą

Savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje buvo išplatintas tarybos narių Danguolės Martinkienės ir Angelės Kavaliauskienės laiškas. Jame raginama pagaliau paskirti mero pavaduotoją ir taip išspręsti politinę krizę.

„Darbietė“ D.Martinkienė praėjusį penktadienį vykusiame posėdyje pati kandidatavo į vicemeres, bet nesėkmingai – jai pritrūko vieno balso. Netrukus sukaks du mėnesiai, kai atstatydintas D.Griškevičius, todėl Šiauliams ir gresia tiesioginis valdymas iš sostinės bei pirmalaikiai rinkimai.

„Darbiečių“ rašte akcentuojama ir 0,5 mln. eurų siekianti naujųjų rinkimų kaina, ir pasekmės miestui – neišvengiamai sustosiantys projektai. Todėl siūloma merui A.Visockui teikti tarybai svarstyti kandidatą iš naujosios daugumos, nes yra „jų reikalavimas turėti savo vicemerą“.

Rašte pažymima, kad tinkamas naujosios daugumos narys būtų liberalas Artūras Kulikauskas: „Tinkamas dėl to, kad abejonių nekelia jo principingumas. Jo išsilavinimas bei patirtis švietimo srityje gali būti panaudoti šiauliečių interesams“.

Trijulę klampina mįslingas įrašas

Siūlyme įvardinta, kad kandidatu galėtų būti bet kuris naujosios daugumos narys, išskyrus „tvarkietį“ Alfredą Lankauską, socialdemokratą Justiną Sartauską ir Valerijaus Simuliko visuomeninio judėjimo „Už Šiaulius“ atstovas Denis Michalenka: „Kol STT neišsklaidys abejonių dėl jų veiklos skaidrumo“.

Mat ši trijulė yra įpainiota į mįslingo garso įrašo, kurį meras A.Visockas perdavė STT, istoriją. Šiame įraše kalbama, kad už menamus tyrimus nebe pirmą kartą pasiimamas ir kitiems žmonėms atiduodamas atlygis.

„Kad mažiau būtų terlionės, aš pasiimu ant savo vardo ir atiduodu kitiems. Jokių problemų nebuvo jau kokį penktą kartą“ (kalba netaisyta. – Red.), – A.Lankausko balsu kalba vyriškis.

Beje, šis įrašas vasario 5-ąją iš A.Kulikausko asmeninės paskyros socialiniame tinkle buvo atsiųstas merui A.Visockui, o šis kreipėsi į STT.

„Dauguma yra dauguma“

Perversmininkams vadovaujantis socialdemokratas J.Sartauskas neslėpė, kad tarybai pateiktas sprendimo projektas dėl sekretoriato – būdas tramdyti neklusnų merą.

„Reikia suprasti, kad yra nauja dauguma, yra politinė valia. Dauguma yra dauguma, todėl jai reikia paklusti ir nebandyti įdarbinti per apkaltą atstatydintų žmonių. Sekretoriatas negali būti politinė užuovėja, jis yra ne vien mero, bet ir tarybos. Jei dirbdamas meru būčiau be leidimo įdarbinęs nors vieną žmogų, būčiau lėkęs lauk jau kitą dieną“, – sakė J.Sartauskas, kuriam dirbant meru stulbinamą karjerą padarė jo būsimoji sutuoktinė – iš Kultūros skyriaus vyr. specialistės staiga tapo Civilinės metrikacijos vedėjos pavaduotoja.

Politikas pripažino, kad aiškinamajame rašte vis dėlto yra įvardinta kita priežastis – siekis sutaupyti pinigų: „Taip, tai yra viena spalva, ir kartais jos pakanka“.

Pasak J.Sartausko, E.Bivainio atsistatydinimas gali ir pakeisti situaciją – daugumos atstovai iš naujo vertis visą situaciją, nes atkrito pagrindinė priežastis.

Nesijaučia blogesnis kandidatas

Perversmininkų lyderis neslėpė, kad jį nustebino „darbiečių“ pateiktas siūlymas dėl liberalo A.Kulikausko kandidatūros į merus: „Pirmiausia jis yra tos pačios istorijos dalis. Juk A.Kulikauskas padarė ir išsiuntė įrašą. Bet išsiuntė ne pareigūnams! Kodėl jis geresnis nei mes trys? Taip, mes esame apklausti STT, bet vos grįžęs iš atostogų užsienyje bus apklaustas ir A.Kulikauskas“.

Socialdemokratas piktinosi, kad „darbietės“ apskritai kišasi į ne savo reikalus ir teikia siūlymus dėl mero pavaduotojo: „Tai – nesusipratimas!“

J.Sartauskas priminė, kad po mero A.Visocko kreipimosi į STT buvo kreiptasi į prokuratūrą dėl šmeižto. Mat įraše girdima trijulė nusprendė, kad meras juos tyčia apšmeižė. „Ar meras turi nusišalinti nuo darbo, kol bus priimtas sprendimas?“ – retoriškai klausė J.Sartauskas.

Koaliciją sugriovė liberalai

2015 m. pavasarį susibūrusi koalicija, kurios daugumą sudarė politikos naujokai, be trikdžių dirbo daugiau kaip metus.

Siūlės ėmė braškėti, pernai pavasarį pradėjus patikrinimą sporto mokykloje „Delfinas“, kurioje dirba liberalo A.Kulikausko sesuo.

Neoficialiais duomenimis, tada administracijos direktorių E.Bivainį aplankė liberalų delegacija ir pažėrė grasinimų inicijuoti jo atleidimą.

Mero vadovaujama koalicija pabiro, kai Šiaulių miestas refinansavo senas paskolas – paėmė pigesnį kreditą ir grąžino bankams. Miestui šis žingsnis atnešė daug naudos – palūkanų teks sumokėti per 500 tūkstančių eurų mažiau, bet koalicija suskilo galutinai.

Tada trys liberalai A.Kulikauskas, Aurimas Lankas ir Arūnas Rimkus paliko koaliciją ir prisijungė prie politikos senbuvių. Oficialia pasitraukimo iš koalicijos priežastimi buvo įvardintas nesugyvenamas mero A.Visocko charakteris. Perbėgėliai sakė, kad miesto vadovas vadovaujasi diktatoriškais metodais, neįsiklauso į kitų nuomonę, priima vienasmenius sprendimus.

Kaip didžiulė blogybė buvo įvardintas bet ir Šiaulių miesto savivaldybės vadovų taupumas, mat per 2016 m. buvo sutaupyta net 7,4 milijono eurų.

Pateikė ir savo kandidatus

Antradienį po pietų pateikti savo kandidatus į mero pavaduotoją ir administracijos direktorių suskubo naujoji valdančioji dauguma. Jos vardu D.Michalenko atsiuntė merui A.Visockui vasario 10-ąją įvykusio posėdžio protokolą.

Jame konstatuojama, kad į vicemerus teikiamas J.Sartauskas, o administracijos direktorių buvęs „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.