Vilniaus mero nežavi aktyvių vilniečių sumanymai

„Matyt, R.Šimašiui reikėtų keisti partiją arba pavadinimą. Jo vadovaujamą Liberalų sąjūdį pavadinčiau Valdžios socialistų partija“, – šaipėsi visuomeninio fondo Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje pastatyti iniciatorius Vilius Kavaliauskas.

Daugiausia balų surinko modelis „Laisvės karys 1“, tačiau abejojama, kad jis bus pastatytas.
Daugiausia balų surinko modelis „Laisvės karys 1“, tačiau abejojama, kad jis bus pastatytas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2017-02-20 11:37, atnaujinta 2017-04-09 18:12

Jam pikta, kad R.Šimašius ne tik nepalaikė, bet ir suniekino visuomenininkų iniciatyvą Lukiškių aikštėje pastatyti Vytį iš suaukotų pinigų.

Šią savaitę susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu R.Šimašius siūlė Lukiškių aikštėje bent iki 2018 metų Vyčio nestatyti – anot mero, užtenka ir vėliavos.

Kūrėjai gavo ir pinigų

„Nematau tokio paminklo, kurį būtų galima Lukiškių aikštėje įgyvendinti 2018 metais“, – sakė R.Šimašius ir pareiškė, kad Vyčio konkursą turi skelbti ne visuomenininkai, o Vyriausybė arba miesto valdžia.

Visuomeninio fondo iniciatorius V.Kavaliauskas užsiminė, kad sostinės meras neįsivaizduoja paminklo, nes nebuvo atėjęs pažiūrėti, kaip atrodo projektai. O siūlomus Vyčio paminklo maketus galima pamatyti Karininkų ramovės rūmuose.

„Mes kvietėme į parodą Vilniaus miesto tarybos narius ir merą.

Dalis tarybos narių atvyko, apžiūrėjo projektus, o R.Šimašius nesiteikė pasirodyti“, – teigė V.Kavaliauskas.

Jo teigimu, šešiems kūrėjams už skulptūrų projektus sumokėta nuo 600 iki 1 tūkst. eurų.

Fondas, kurio komiteto pirmininku išrinktas prezidentas Valdas Adamkus, jau turi sukaupęs per 10 procentų lėšų, reikiamų paminklui statyti.

Eurų atsiuntė ir amerikietis

Pinigų aukoja ne tik vilniečiai, bet ir kitų miestų Lietuvos gyventojai, lietuviai išeiviai. Neseniai Amerikos lietuvis iš Indianapolio, tarpukario Lietuvos karininko palikuonis, paaukojo 250 eurų.

Fondo kapitalo pagrindą sudaro iniciatorių pinigai. V.Kavaliauską užgavo R.Šimašiaus abejonė, kad „kažkoks visuomeninis fondas“ sugebės atrinkti tinkamą Vyčio skulptūrą.

Žurnalistas parodė fondo komiteto narių sąrašą, kuriame puikuojasi skambios menininkų, istorikų, politikų pavardės.

Komiteto nariai yra istorikas Alfredas Bumblauskas, architektas Algirdas Kaušpėdas, Žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, dainininkas Marijus Mikutavičius ir daug kitų žinomų šalies asmenybių.

Aikštė skirta ne tik šunims

V.Kavaliauskas ypač skeptiškai vertino R.Šimašiaus pasakymą, esą svarbiausia, kad Lukiškių aikštė taptų jaukia ir patrauklia erdve vilniečiams.

„Vilniečiams, manau, tikrai neužtenka aikštės vien šuniui pavedžioti. M.Mikutavičiui, kuriam irgi kilo klausimų dėl paminklo prasmės, paaiškinau: galėsi savo vaikams, anūkams parodyti paminklą, pasakyti, kad ir tu prisidėjai prie taurios nacionalinės idėjos įgyvendinimo“, – kalbėjo V.Kavaliauskas.

Gindamas poziciją, jog visuomeninė iniciatyva daugeliu atžvilgių veiksmingesnė negu valdiški konkursai, jis prisiminė prezidento Algirdo Brazausko žodžius: skelbti vyriausybinį ar kitų valdiškų institucijų konkursą – vadinasi, sugaišinti ar net sužlugdyti projektą.

V.Kavaliausko nuomonę patvirtino nesėkmingai pasibaigęs Vilniaus savivaldybės skelbtas tautos patriarcho paminklo Didžiojoje gatvėje konkursas, kurio statybą paremti buvo pažadėjęs koncernas „MG Baltic“.

Komisijos pirmininkas skulptorius Gediminas Karalius pripažino, kad rezultatai liūdni, o projektai tokie silpni, kad nėra iš ko atrinkti geriausio.

Visuomeninis fondas Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje sukurti jau išrinko nugalėtoją, bet iškilo kliūtis: meras Remigijus Šimašius nepasitiki privačia iniciatyva ir pageidauja, kad konkursą skelbtų valdžia.

Geriausiu pripažintas klaipėdiečio darbas

Vasario 16-ąją Visuomeninio fondo Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje sukurti komisija paskelbė geriausius Vyčio paramos fondo paskelbto skulptūros, įamžinančios kovojusius už Lietuvos laisvę, konkurso modelius.

Daugiausia balų surinko modelis „Laisvės karys 1“ (nuotr.) (skulptorius iš Klaipėdos, Nacionalinės premijos laureatas Arūnas Sakalauskas), „Baltai“ (skulptorius iš Vilniaus Gitenis Umbrasas), „Šviesą nešantis“ (skulptorius iš Kauno Stasys Žirgulis).

Jiems bus įteiktos fondo premijos – 3, 2 ir 1 tūkstantis eurų.

Iš viso konkursui buvo pateikta 13 modelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.