Nustebsite, kuris politikas skaito knygas, skirtas tik suaugusiesiems

Nuo istorinės, pažintinės literatūros iki knygų, skirtų suaugusiesiems, – tokią literatūrą skaito Seimo nariai, kai randa laiko atsikvėpti nuo įtemptos darbotvarkės. Sostinėje pradėjus šurmuliuoti kasmetei Knygų mugei naujienų portalas lrytas.lt pasiteiravo Seimo narių, kokias knygas jie skaito.

Politikai mėgsta skaityti įvairią literatūrą.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Politikai mėgsta skaityti įvairią literatūrą.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
G.Landsbergis ateityje planuoja rašyti politiko dienoraštį.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis ateityje planuoja rašyti politiko dienoraštį.<br>T.Bauro nuotr.
R.Žemaitaitis mėgsta knygas apie medžioklę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Žemaitaitis mėgsta knygas apie medžioklę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Šakalienė knygas skaito labai greitai: knygą perskaito per kelias valandas.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Šakalienė knygas skaito labai greitai: knygą perskaito per kelias valandas.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Miliūtė mėgsta istorines knygas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Miliūtė mėgsta istorines knygas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 23, 2017, 1:38 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 12:21 PM

G.Landsbergis rašytų politiko dienoraštį

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad pastaroji jos perskaityta knyga buvo Tomo Clancy romanas „Commander in Chief“. „Gal tai nėra pati vertingiausia knyga politikui... Skaitau daug istorinių knygų, o viena įsimintiniausių – Barbaros Tuchman „Rugpjūčio ginklai“. Knygoje pasakojama apie Pirmojo pasaulinio karo pirmąjį mėnesį. Ta knyga net labai susijusi su politika, joje pasakojama, kaip politikų veiksmai greitai gali priartinti pasaulį prie pragaro“, – kalbėjo jis.

G.Landsbergis pasakojo, kad jo namuose nuolat ugdoma skaitymo tradicija. „Kasdien kiekvieno vaiko paklausiu, kaip sekasi skaityti knygą, prašome papasakoti, ką jau perskaitė. Vyresnėliams tai jau tiesiog kraujyje, o su mažosiomis dar turime pakovoti“, – juokavo politikas ir pridūrė, kad nuolat rūpinasi, kad vaikai skaitytų.

Pašnekovas teigė neatmetantis galimybės kada nors sėsti prie savo knygos rankraščio. „Juk reikia parašyti, kaip ta politika vyksta. Veikiausiai tai būtų dienoraštis, nes kai kurie etapai iš politinio gyvenimo yra labai įdomūs ir aktualumo neprarastų net ir po kurio laiko“, – sakė.

D.Šakalienė knygą perskaito per šešias valandas

Seimo narė Dovilė Šakalienė teigė negalinti gyventi be knygų ir skaitymo, tad būna ir taip, kad vienu metus skaito kelis kūrinius. „Knygas skaitau labai greitai, jei niekas man netrukdo, vidutiniškai vienai knygai sugaištu apie šešias valandas. Kai mano vyras buvo paskirtas diplomatu, vieną kadenciją dirbo Prancūzijoje ir vieną Šveicarijoje, dažnai automobiliu keliaudavome į Lietuvą, tad žinojau, kad kelionei turiu pasiimti bent keturias knygas“, – kalbėjo politikė.

D.Šakalienė prisipažino, kad naujausia skaityta knyga buvo E.L.James romanas „Grėjus: „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ Kristiano akimis“. Tiesa, šios knygos leidėjai įspėja, kad romanas dėl tam tikrų scenų yra skirtas tik suaugusiesiems.

„Visi tikriausiai tikisi, kad kaip politikė vardysiu tik labai rimtas knygas, bet iš tiesų mėgstu skaityti pačias įvairiausias, kurios mane įkvepia ir padeda atsipalaiduoti. Naujausia skaityta knygas buvo „Grėjus“, perskaičiau ją originalo kalba. Mėgstu skaityti ne tik lietuvių, bet ir anglų, rusų kalbomis“, – sakė ji.

Seimo narė džiaugėsi ir neseniai perskaityta Makso Frajaus knyga „Atėjūnas“: „Man tai vienas unikaliausių projektų knygų pasaulyje, nes ilgą laiką net nebuvo žinoma, kad po šiuo slapyvardžiu slepiasi vyras ir moteris. Taip pat yra puiki knyga rusų kalba „Senojo Vilniaus kronikos“, kurioje miesto kasdienybė kupina magiškų dalykų.

Politikė taip pat rekomendavo perskaityti Eugenijaus Jovaišos knygą „Aisčiai. Lietuvių ir Lietuvos pradžia“. „Puikiai iliustruota knyga, labai tinkama vakare skaityti su vaikais. Šių metų Knygų mugėje pristatomos ir Eglės Jokužytės knygos. Jos išskirtinės tuo, kad jas gali skaityti regintys ir neregiai“, – pasakojo politikė.

Mielai skaitytų R.Karbauskio išpažintį

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, paklaustas apie naujausią skaitytą knygą, iš karto suskubo prašyti nemanyti apie jį blogai: „Tai neseniai išleistas albumas „Moterys medžioklėje“. Jame pasakojama apie medžioklės istoriją, tradicijas, tad man, kaip medžiotojai, tai labai įdomu.“ R.Žemaitaitis tikino, kad mėgsta skaityti knygas anglų kalba ir mielai atsiverčia pažintinius leidinius apie JAV, Afganistano politinę situaciją.

Jei galėtų rinktis, kurio iš kolegų Seime parašytą knygą paskaityti, R.Žemaitaitis tikino, kad būtų be galo įdomu atsiversti Ramūno Karbauskio dienoraštį apie jo atėjimą į politiką. „Kaip žmogus, turėjęs 10 ha žemės, tapo 19 tūkst. ha savininku. Būtų labai įdomu paskaityti šitą dienoraštį – kaip ėjau, tapau ir į politiką patekau“, – kalbėjo politikas.

Jauniausia Seimo narė mėgsta istorines knygas

Jauniausia Seimo narė „valstiečių“ atstovė Rūta Miliūtė pasakojo, kad naujausia jos skaityta knyga buvo lietuvių rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės „Silva rerum“.

„Šiuo metu pradėjau R.Šilerio knygą apie ekonomiką. Labai dažnai tenka skaityti profesines knygas, o kai tik galiu sau leisti knygą atsiversti laisvalaikiu, skaitau ir istorines knygas“, – teigė politikė.

Paklausta, kokia knyga įkvėpė tapti politike, R.Miliūtė atsakė, kad įkvėpė ne knygos, o žmonės. „Labai patiko Samuelio Huntingtono „Civilizacijų susidūrimas ir pasaulio pertvarka“, – kalbėjo politikė ir pridūrė, kad šis kūrinys nėra tas, kuris paskatino rinktis profesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.