Siaubo filmų herojų primenančiam staliui, apsimetusiam dantų techniku, aukų Kaune nestigo

Kaunietis stalius Artūras Girsas galėtų tapti siaubo filmo veikėju. Apsimetęs odontologu jis klientų burnose darbavosi stalių ir elektrikų įrankiais, o kad žmonės nealptų, skausmą slopino vaistais.

Žmonės su siaubu prisimena dabar jau demaskuoto apsišaukėlio odontologo namuose Kaune patirtas kančias.
Žmonės su siaubu prisimena dabar jau demaskuoto apsišaukėlio odontologo namuose Kaune patirtas kančias.
Nors apsimetėlis odontologas A.Girsas (nuotr.) dangstėsi svetimomis pavardėmis ir veikė labai atsargiai, policijos pareigūnai jį sučiupo ir atėmė įvairių įnagių, kurie patvirtina nusikalstamą veiklą.
Nors apsimetėlis odontologas A.Girsas (nuotr.) dangstėsi svetimomis pavardėmis ir veikė labai atsargiai, policijos pareigūnai jį sučiupo ir atėmė įvairių įnagių, kurie patvirtina nusikalstamą veiklą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-02-26 05:29, atnaujinta 2017-04-09 01:29

Praėjusią savaitę atlikę kratą 58 metų A.Girso dukters namuose Kaune pareigūnai pašiurpo.

Nešvara, vietoj specialios odontologo kėdės – fotelis, dantims gręžti pritaikytas nagų šlifavimo aparatas, replės, kiti įnagiai, visiškai nesusiję su mediko darbu.

Tokioje odontologijos kabineto nė kiek neprimenančioje aplinkoje ir būdavo priimami pacientai.

Sumokėję apgavikui tūkstančius eurų ir kęsdami nežmoniškus skausmus jie skubėdavo ieškoti pagalbos pas tikrus dantų specialistus.

„Grąžtas veikė labai garsiai ir buvo visiškai nepanašus į tuos, kuriuos naudoja dantų gydytojai. Tuo metu skausmą šiaip taip ištvėriau, bet jeigu reikėtų viską pakartoti, tikrai nebeiškęsčiau“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo viena pirmųjų apgaviko aukų Kauno rajono gyventojas 63 metų Leonas Grigas.

Slapta dirbo dukters bute

Niekur oficialiai nedirbantis stalius nusikalstamo amato nemetė net ir atsidūręs teisiamųjų suole.

Pernai jis jau buvo pripažintas kaltu dėl nelegalaus dantų protezavimo, bet ir po nuosprendžio ieškojo naujų klientų.

A.Girsas praėjusią savaitę vėl buvo sulaikytas savo dukters Jovitos namuose V.Krėvės prospekte. Tai policija padarė gavusi naujų skundų.

Įtariama, kad vyras dukters namuose nelegaliai protezavo ir gydė dantis.

Anksčiau žmonės dėl dantų problemų atvykdavo į apsišaukėlio butą Partizanų gatvėje, kuriame jis gyveno su savo tėvais.

Patirtis – iš tėvo

2016-ųjų liepą laisvės apribojimą A.Girsui skyręs Kauno teisėjas Bronislovas Liatukas nusprendė konfiskuoti visus buitinius prietaisus ir metalinius įrankius, kuriuos sukčius naudojo rakinėdamas pacientų dantis.

Jam buvo uždrausta įgyti ir naudoti dantų protezavimo ir gydymo priemones.

Įtariama, kad dalį jų A.Girsas gavo iš savo tėvo latvių tautybės profesionalaus dantų techniko, kuris dabar jau miręs.

Medicininio išsilavinimo ir licencijos gydyti dantis neturintis sūnus atidžiai stebėdavo, kaip išėjęs į pensiją namuose dirbdavo jo tėvas.

Vyriškis pamanė, jog šių žinių jam pakanka, kad pats galėtų semti iš klientų burnų pinigus.

Apsišaukėlis ieškojo vyresnių žmonių. Skelbimus jis duodavo į laikraštį, o ne į internetą, kuriame dažniausiai naršo jauni žmonės.

Dauguma aukų A.Girso namų slenkstį peržengė 2013–2016 metais, tačiau pasitaikė ir gerokai senesnių atvejų.

Kauno savivaldybei priklausančiame S.Dariaus ir S.Girėno sporto centre aikštelių prižiūrėtoju dirbęs L.Grigas apie A.Girsą iš pažįstamos odontologės sužinojo dar 2009 metais.

Suviliojo mažesne kaina

Išvydusi laikraštyje skelbimą viena moteris paskambino A.Girsui. Šis paliko gerą įspūdį, todėl ji pasiūlė L.Grigui pasinaudoti pigiomis skelbimo autoriaus paslaugomis.

Nedideles pajamas gaunantį L.Grigą viliojo kaina – Kauno klinikų specialistai tada buvo nustatę, kad skubiai reikia protezuoti nemažai dantų, o visas gydymas kainuos apie 10 tūkst. litų.

A.Girsas žadėjo klientui dantis sutvarkyti už 3,7 tūkst. litų.

Pirmą kartą į A.Girso namus žengusiam L.Grigui į akis krito neįprasta aplinka.

Jis įžengė į kambarį, kuriame vietoj specialios kėdės ir kitos įrangos stovėjo įprasti namų baldai, – fotelis, stalas, sofa.

Buvo matyti, kad šeimininkas šioje patalpoje ne tik dirba, bet ir ilsisi.

Partizanų gatvės 38-ojo daugiabučio penktame aukšte esančiame A.Girso bute nebuvo jokių ženklų, kad jame oficialiai veiktų dantų gydymo ir protezavimo kabinetas, – nei odontologinės įrangos, nei iškabos, nei lentelės su licencija.

Dantis šlifavo senu grąžtu

Klientą priėmęs vyras prisistatė Artūru, tačiau savo pavardės nenurodė.

Padaręs dantų atspaudus tariamas daktaras liepė ateiti po dviejų savaičių.

L.Grigas už dantų apžiūrą ir jų būklės nustatymą sumokėjo 500 litų avansą, tačiau kvito negavo. Antro vizito metu A.Girsas mėgino įdėti pagamintus protezus, tačiau jie netiko.

Apsimetėlis mėgino pritaikyti protezus toliau šlifuodamas dantis senu elektriniu grąžtu.

Prieš įjungdamas grąžtą jis suleido L.Grigui į dantenas skausmą malšinančių vaistų.

Tėvas patardavo sūnui

Sumokėjęs 3,7 tūkst. litų klientas sugrįžo namo. Valgydamas L.Grigas pajuto, kad protezai visiškai nekokybiški, – jie nuolat iškrisdavo, ėmė smarkiai kraujuoti dantenos.

Kai L.Grigas apie tai pasakė vadinamajam odontologui, šis atkirto, kad retai pavyksta protezus pritaikyti iš karto.

A.Girsas vėl įjungė grąžtą, šlifavo, tačiau padėtis nepagerėjo ir po dešimties apsilankymų.

Kartais prie A.Girso prieidavo tėvas – abu tardavosi, ką daryti toliau.

„A.Girsas siūlė man protezus sucementuoti – tada norint juos nuimti turbūt reikėtų smarkiai lupti. Laimė, jis to nepadarė“, – prisiminė klientas.

Motina namuose apsiverkė

L.Grigas buvo mulkinamas ištisus metus, kol neapsikentęs išsiuntė apgavikui registruotą laišką ir pareikalavo grąžinti pinigus. Tačiau atsakymo jis negavo, o į telefono skambučius aferistas nebeatsiliepdavo.

Klientui atvykus aiškintis į apsišaukėlio namus, juose buvo tik A.Girso motina Tereza Girs.

Pensininkė verkdama puolė prašyti svečio, kad jis nereikštų pretenzijų. Moteris skundėsi, kad jos šeimą spaudžia finansinės bėdos.

Pasiteiravęs apie A.Girsą iš jo kaimynų L.Grigas išgirdo: „Jūs jau ne pirmas skundžiatės.“

Sunku buvo net išsižioti

Dėl blogai įdėtų protezų L.Grigui išlūžo apatinė dantų karūnėlė, jos aštri briauna nuolat sukeldavo liežuvio skausmą.

„Protezas savo forma ir pločiu neatitiko jokių dantų standartų. Strypai įgręžti kreivai, todėl keletas dantų buvo nuskelta.

Vienas dantis supūliavo, prasidėjo uždegimas. Buvo ne tik sunku kramtyti maistą, bet ir prasižioti“, – piktinosi L.Grigas.

Profesionalūs medikai pagydė vyriškį ir įdėjo jam naują protezą.

2010 metais L.Grigas kreipėsi į policiją dėl A.Girso, tačiau tuo metu pareigūnai tik abejingai skėsčiojo rankomis – kvitų nėra, vadinasi, nieko nepešime.

Situacija pasikeitė po kelerių metų – pradėjus plūsti nukentėjusių žmonių pareiškimams, pareigūnai patys susirado L.Grigą ir jį apklausė.

Kriminalistai apie L.Grigą sužinojo iš A.Girso sąsiuvinio, kuris buvo aptiktas jo namuose per kratą.

Prisistatė svetima pavarde

Kita odontologą vaidinusio staliaus auka – 61 metų Julė J. – pasakojo, kad buvo suviliota du kartus mažesne kaina nei privačiuose odontologijos ir dantų protezavimo kabinetuose: „Už vieno danties protezavimo operaciją A.Girsas, kuris prisistatė Liaudansku, paprašė 60 eurų.“

2015 metų rugpjūtį A.Girso pagamintas protezas Julei J. netiko – tada tariamas medikas jai patarė palaikyti dantis sukąstus.

Sukandus plokštelę, ji lūžo per pusę. Stalius protezą sutvirtino specialia medžiaga ir liepė tris valandas laikyti jį sukandus.

Tačiau jokie patarimai nepadėjo – protezas buvo per didelis.

„Gydytojas“ liepė atvykti po dviejų dienų – moteris per tą laiką beveik negalėjo valgyti, jautė didžiulį skausmą.

Apsilankius dar sykį, A.Girsas mėgino pritaikyti naują protezą, tačiau ir šis netiko – namuose valant dantis vienas jų iškrito, nutrupėjo kampas. Išklausęs priekaištus A.Girsas atsisakė grąžinti klientei 280 eurų.

„Dėl blogai nušlifuoto danties skausmas mane kamavo visą savaitę. Specialistai vėliau man darė naują plokštelę ir gydė nušlifuotą dantį“, – piktinosi dar viena buvusi A.Girso klientė 72 metų kaunietė Elena S.

Klientas patyrė šoką

2013 metų rudenį 67 metų Vitalius M. iš „daktaro“ Artūro sužinojo, kad jam reikia protezuoti 12 dantų ir daryti dantų pasagėlę.

Apsišaukėliui nušlifavus šešis ar septynis sveikus dantis, Vitaliaus M. veidas ištino, šiuos dantis ėmė smarkiai skaudėti. Po kelių dienų A.Girsas įklijavo protezą ir pareikalavo 3,9 tūkst. litų.

Kai iškilęs protezas pakeitė veido formą, mulkintojas pareiškė, kad protezas pats turi „atsipalaiduoti“.

„Tačiau jis neatšoko tris mėnesius. Vienas protezo šonas atsilaisvino, į tą vietą ėmė lįsti maisto likučiai. Artūras bandė nuimti protezą, bet jam nepavyko. Tada jis perpjovė protezą per pusę – viena pusė atšoko, o kitą jis numušė. Nuskilo dalis danties“, – pavojingą eksperimentą prisiminė Vitalius M.

Finansiškai labiausiai nukentėjo Vitalius M. ir 70 metų Romas K. – jie atitinkamai patyrė 2896 ir 3679 eurų žalą.

Apie tai, kaip apsimetėlis išvengdavo griežtesnės bausmės, skaitykite šio straipsnio tęsinį pirmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.