Ministrus šokdinusiai Mildai Dargužaitei – Sauliaus Skvernelio niuksas

Paaiškėjo, kodėl premjeras Saulius Skvernelis buvo toks rūstus kalbėdamas apie Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planą – pasirodo, jis buvo kurpiamas ne itin sklandžiai.

Paklaustas, ar yra patenkintas M.Dargužaitės darbu ir vykusiu procesu rengiant priemonių planą, S.Skvernelis irgi buvo lakoniškas.<br>M.Patašiaus ir T.Bauro nuotr.
Paklaustas, ar yra patenkintas M.Dargužaitės darbu ir vykusiu procesu rengiant priemonių planą, S.Skvernelis irgi buvo lakoniškas.<br>M.Patašiaus ir T.Bauro nuotr.
Vyriausybės kanclerė M.Dargužaitė yra pagarsėjusi konfliktišku charakteriu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vyriausybės kanclerė M.Dargužaitė yra pagarsėjusi konfliktišku charakteriu.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis neneigė, kad rengiant dokumentą sumaišties neišvengta.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis neneigė, kad rengiant dokumentą sumaišties neišvengta.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 1, 2017, 5:16 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:41 PM

Koalicijos partneriams Vyriausybėje pirmadienį pristatytas jos darbų plano juodraštis jau sulaukė gana prieštaringų atgarsių, bet ne mažiau intriguojantys ir šio dokumento rengimo užkulisiai.

Kaip pavyko sužinoti „Lietuvos rytui“, nuo plano, kuris koalicijos partneriams pateiktas visiškai žalias, rengimo į šalį buvo pastūmėta Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė.

Šaltinių tvirtinimu, apie tai S.Skvernelis ministrus informavo prieš praėjusį trečiadienį vykusį Vyriausybės pasitarimą.

„Premjeras atskirai pasikvietė ministrus ir pranešė, kad jie nereaguotų į M.Dargužaitės nurodymus. Jis pranešė, kad į savo rankas perima visą procesą ir dabar derinimas vyks su juo tiesiogiai“, – prasitarė kai kurie Vyriausybės nariai.

Neatpažino savo pasiūlymų

Kelių skirtingų „Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, tokios premjero reakcijos M.Dargužaitė sulaukė po to, kai ministrai ėmė skųstis dėl chaoso, lydinčio Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano rengimą.

Teigiama, jog į vicepremjero vaidmenį įsijautusi Vyriausybės kanclerė peržengė kompetencijos ribas ir ėmė ministrams tiesiogiai nurodinėti, kokie siūlymai šiam planui turi būti teikiami, o jau pateiktus – pati vienašališkai perrašinėti. Dėl to esą atsirado dešimtys skirtingų būsimo dokumento variantų.

„Trūko aiškios lyderystės. Iš pradžių buvo leista mums patiems susitarti, bet ne visuomet tai pavykdavo. Kanclerė be jokių aiškių argumentų braukė pateiktus pasiūlymus, savo veiksmų nederindama ne tik su jokiais ekspertais, bet ir su ministerijomis. Ministrai kai kurių savo siūlymų ėmė neatpažinti“, – sakė „Lietuvos ryto“ šaltinis.

Neoficialiomis žiniomis, ekspertai į pagalbą buvo pasitelkti jau po to, kai M.Dargužaitė buvo pastumta į šalį, o ją pakeitė premjero patarėjas ekonomikos ir strateginių pokyčių klausimais Lukas Savickas.

Būtent šis patarėjas, o ne kanclerė pirmadienį valdančiosios koalicijos atstovams pristatė priemonių plano projektą, kurio variantų prieš tai buvo dešimtys. Anot liudininkų, M.Dargužaitė to pristatymo klausėsi susigūžusi salės kamputyje.

Premjeras irgi pakurstė kalbas

Prieš porą mėnesių, kai M.Dargužaitė netikėtai buvo paskirta Vyriausybės kanclere, buvo pasigirdę abejonių, kad ji dėl konfliktiško būdo neturėtų ilgai išsilaikyti šiame poste.

Vis dėlto abejojama, ar S.Skvernelis artimiausiu metu gali ryžtis atleisti ministrus šokdinančią pareigūnę. Tokį skubų atleidimą esą būtų sudėtinga paaiškinti viešai, neįtikinamai atrodytų net jai pasiūlytos kokios nors aukštesnės pareigos.

Kalbama, kad su M.Dargužaite gali būti atsisveikinta jau po planuojamos, bet dar nepradėtos Vyriausybės kanceliarijos reformos. Tokias kalbas pakurstė ir pats S.Skvernelis, pirmadienį delfi.lt atsisakęs patvirtinti arba paneigti gandus apie galimą kanclerės atleidimą.

Nenorėjo atskleisti virtuvės

Antradienį kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ premjeras taip pat išsisuko nuo tiesaus atsakymo paklaustas, kodėl M.Dargužaitė pastaruoju metu buvo nustumta į šalį nuo priemonių plano rengimo.

S.Skvernelis teigė negalįs komentuoti savo pokalbių su ministrais: „Tiesiog buvo naujas šio plano rengimo etapas, be to, kanclerės nebuvo Lietuvoje (ji lydėjo premjerą į Vokietiją. – Red.). Koks čia nušalinimas?

Visas procesas vyksta, kaip ir vyko, tikiuosi, kad trečiadienį jau turėsime tą plano versiją, apie kurią galėsime kalbėti, ir nereikės vadovautis juodraščiais.“

Bet Vyriausybės vadovas neneigė, kad rengiant dokumentą sumaišties neišvengta: „Kai dirba didžiulė komanda, kuri turi įtraukti skirtingus keturiolikos ministerijų norus, būna ir ginčų. Bet aš nematau prasmės dabar lįsti į tą virtuvę.

Natūralu, kad galbūt kai kurie ministrai į priemonių planą nori įtraukti jiems svarbius punktus, pavyzdžiui, dėl žuvų migracijos. Mums atrodo, kad tokio punkto plane neturėtų būti. Tai natūralios darbinės diskusijos. Galbūt anksčiau jų nebūdavo – ateidavo vienas žmogus, parašydavo planus ir įmesdavo į stalčių.“

Paklaustas, ar yra patenkintas M.Dargužaitės darbu ir vykusiu procesu rengiant priemonių planą, S.Skvernelis irgi buvo lakoniškas: „Aš planu būsiu patenkintas, kai jis bus patvirtintas Vyriausybės. O procesas niekam neturėtų būti įdomus – tai buvo ne vieno žmogaus, bet komandinis darbas.

Ministrai yra pavaldūs premjerui, o Vyriausybės kanceliarijos uždavinys – surinkti jiems teikiamą kokybišką informaciją ir išryškinti tas sritis, kur reikia tarpinstitucinio bendradarbiavimo. Tai sėkmingai ir daroma.“

Anot premjero, M.Dargužaitė kol kas eina savo pareigas, o jeigu ji negalės dirbti, bus priimtas kitoks sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.