Gintautas Kėvišas trauktis neketina

Kultūros ministrės raginimo trauktis

Kultūros ministrės raginimo trauktis iš pareigų dėl etikos reikalavimų nesilaikymo sulaukęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas sako pareigas vykdęs laikydamasis įstatymų ir trauktis neketina.<br>V.Balkūno archyv. nuotr.
Kultūros ministrės raginimo trauktis iš pareigų dėl etikos reikalavimų nesilaikymo sulaukęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas sako pareigas vykdęs laikydamasis įstatymų ir trauktis neketina.<br>V.Balkūno archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 2:38 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:54 AM

„Susipažinęs su viešai Kultūros ministerijos skelbiama informacija apie ministerijos komisijos sprendimą skirti man švelniausią drausminę nuobaudą – pastabą, – pareiškiu, kad ši informacija nekeičia mano pozicijos, jog savo pareigas vykdžiau laikydamasis šalies įstatymų ir kitų teisės aktų“, – penktadienį išplatintame pareiškime teigia G.Kėvišas. 

Jis pažymi, kad LNOBT kolektyvas išreiškė juo pasitikėjimą ir palaikymą, teatro vadovas teigė sulaukiantis ir iš „Lietuvos kultūrinės visuomenės bei žymių meno žmonių“. 

„Todėl ketinu visą asmeninę energiją ir sukauptą patyrimą nukreipti teatre suplanuotiems ateities darbams ir rengiamiems kūrybiniams projektams, kurie leis dar aukščiau pakylėti LNOBT repertuaro meninio lygio kartelę. Esu įsitikinęs, jog Lietuvos publika to verta“, – dėsto G.Kėvišas. 

Trauktis G.Kėvišą iš pareigų kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson paragino penktadienį gavusi ministerijos komisijos išvadas, kuriose konstatuojama jau anksčiau kitų institucijų pateiktos išvados, kad LNOBT vadovas neišvengė korupcijos rizikos veiksnio, kai teatras sudarė sutartis su jo sūnaus įmone. 

Ministrė taip pat akcentavo, kad būtinos įstatymų pataisos, kurios panaikintų galimybes nacionalinių ir kitų biudžetinių įstaigų vadovams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi. G.Kėvišas sako pritariantis šiai pozicijai ir teigia, kad teatras pasirengęs bendradarbiauti rengiant pasiūlymus. 

Ministerijai penktadienį taip pat persiųstas apie 100 operos ir baleto teatro darbuotojų pasirašytas laiškas, kuriame vardijami G.Kėvišo nuopelnai teatrui ir išreiškiamas palaikymas. 

Ketvirtadienį LNOBT direktoriaus pavaduotojas Naglis Stancikas pats išplatino darbuotojams elektroninį laišką, kuriame teatro padalinių vadovus ir darbuotojus informavo, kad „yra galimybė pasirašyti“ teatro vadovo palaikymo tekstą. N.Stancikas BNS tikino, kad nei jis, nei administracija nedarė jokio spaudimo – iniciatyvą esą iškėlė meno darbuotojai, o administracija tik informavo apie tai. Tačiau kai kurie darbuotojai BNS išsakė abejonių dėl „laisvos valios“ principo sakydami, kad dalis menininkų pasirašo tiesiog baimindamiesi dėl savo darbo vietos. 

„Informuokite, prašau, darbuotojus apie tokią galimybę. Jokios prievartos, bet jei manote, kad gerb. Kėvišas ir toliau turėtų vadovauti Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui, ateikite ryt iš ryto“, – laiške rašo N.Stancikas. 

Darbuotojai laiške ministrei dėsto, kad LNOBT per 15 G.Kėvišo vadovavimo metų tapo „reikšmingiausia operos ir baleto menus reprezentuojančia institucija ne vien Lietuvoje, bet ir visuose Baltijos kraštuose“, kuriame yra palankios sąlygos kūrybai, koncertus teatre rengė garsiausi pasaulio atlikėjai, o jo lankomumo vidurkis išaugo iki 95 procentų. Darbuotojų pasirašyto laiško pabaigoje dėstomi panašūs argumentai į tuos, kuriuos pranešime išsako ir pats G.Kėvišas. 

„Kviečiame kultūros ministrę objektyviai vertinti situaciją visos teatro veiklos kontekste, nesivadovaujant išoriniam politikų sprendimui. Suprantame, kad kai kurie įstatymai turėtų būti tobulintini. Mielai sutinkame prie šio proceso prisidėti, siekiant išvengti nesusipratimų ateityje ir palengvinti sprendimų priėmimo procesus“, – dėstoma laiške. 

L.Ruokytė-Jonsson, reaguodama į darbuotojų laišką ir paties K.Gėvišo argumentus, sako nekvestionuojanti LNOBT vadovo vadybinių sugebėjimų. 

„Tačiau nemanau, kad jie yra svarbesni už etiką ir skaidrumą. Tuo pačiu noriu atkreipti dėmesį į šiandien viešojoje erdvėje pasirodžiusius pranešimus, kurie rodo, jog LNOBT personalo politikoje esama rimtų problemų“, – komentare BNS sakė ministrė. 

Penktadienį Seimo Kultūros komitetas taip pat pritarė raginimui G.Kėvišui trauktis iš pareigų, to anksčiau reikalavo ir opoziciniai konservatoriai. 

LNOBT pagal sutartis su G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside Music LTD“ pernai surengė tris žymių solistų ir orkestrų pasirodymus Vilniuje. Iš viso koncertų organizatoriui sumokėta 390 tūkst. eurų. Kokia dalis atiteko atlikėjams, neskelbiama. BNS skelbė, jog dalį sumos – 30 tūkst. eurų – vienam iš M.Kėvišo organizuotų koncertų skyrė ir Vilniaus miesto savivaldybė, per savo įstaigą „Vilniaus festivaliai“. Vilniaus savivaldybės paramos savo sūnaus įmonės rengtiems koncertams prašė pats G.Kėvišas. Savo interesų deklaracijoje G.Kėvišas nurodo ir pats teikiantis konsultacines paslaugas sūnaus įmonei. 

„Valstiečių“ frakcijos Seime atstovas Povilas Urbšys kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas įvertinti, ar G.Kėvišas prašydamas ir gaudamas savivaldybės paramą savo sūnaus įmonei nesupainiojo interesų. 

Seimo konservatoriai, be kita ko, kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją prašydami įvertinti G.Kėvišo šeimos narių turto ir pajamų pagrįstumą. LNOBT vadovas yra deklaravęs turtą ir pajamas, tačiau deklaracija nėra vieša. Jis žadėjo paviešinti tiek savo pajamų deklaraciją, tiek teatro sutartis su sūnaus įmone. 

Prokurorai šiuo metu vykdo tyrimą dėl LNOBT scenos rekonstrukcijos darbų skaidrumo. Iš viso darbams buvo skirta apie 22 mln. eurų, panaudota 15 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.