Vytautas Landsbergis kreipėsi į Rusijos žiniasklaidą: perdavė žinią Vladimirui Putinui

Dėl Rusijos grėsmės Lietuvai susirūpinęs Vytautas Landsbergis kreipėsi į Rusijos žiniasklaidą. Dešiniųjų patriarchas susisiekė su Rusijos žurnalistu ir redaktoriumi, kad paskelbtų jo žinią, kurią privalo išgirsti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

V.Landsbergis Rusijos prezidentui V.Putinui pasiuntė žinią.<br>Montažas
V.Landsbergis Rusijos prezidentui V.Putinui pasiuntė žinią.<br>Montažas
V.Landsbergis Rusijos prezidentui V.Putinui pasiuntė žinią.<br>M.Žilionytės nuotr.
V.Landsbergis Rusijos prezidentui V.Putinui pasiuntė žinią.<br>M.Žilionytės nuotr.
V.Landsbergis Rusijos prezidentui V.Putinui pasiuntė žinią.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
V.Landsbergis Rusijos prezidentui V.Putinui pasiuntė žinią.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Tokią žinutę išplatino Rusijos žurnalistas ir redaktorius K.Egertas savo „Facebook“ profilyje.
Tokią žinutę išplatino Rusijos žurnalistas ir redaktorius K.Egertas savo „Facebook“ profilyje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-03-20 05:02, atnaujinta 2017-04-07 16:39

Vasario pabaigoje V.Landsbergiui išvykus į JAV, Rusijos žurnalistas ir redaktorius Konstantinas Egertas savo „Facebook“ paskyroje paskelbė tokią žinutę: „Gavau pranešimą iš Vytauto Landsbergio. Jis bijo, kad greitu metu Rusijos teritorijoje gali būti pradėta tam tikra karinė akcija, nukreipta prieš Baltijos šalis.

Tvirtina, kad tokią informaciją yra gavęs iš įvairių kanalų. Landsbergis neatmeta, kad gali kilti ne tik kariniai veiksmai, bet ir nevalstybinis pasipriešinimas („žalieji žmogeliukai“ ir pan.). Jis tiki, kad būtent dėl pastarosios priežasties „turėtų būti informuotas Rusijos prezidentas.“

Penktadienį profesorius V.Landsbergis patvirtino, kad iš tiesų kreipėsi į Rusijos žurnalistą. Vėliau V.Landsbergio nusiųsta nuomonė buvo įdėta į „Kommersant“ laikraštį ir profesorius gavo to patvirtinimą.

„Įdėjo į „Kommersant“ tokią mano nuomonę kai kuriais klausimais. Jis man atsiuntė tą laikraštį, bet nėra apie tai, kad apie pavojų turėtų žinoti prezidentas“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Pasak politikos veterano, tai nėra tik jo nuomonė, kad Baltijos šalys gali būti užpultos.

„Tai yra daugelio komentatorių nuolat kartojama nuomonė ir svarstymai – ar gali užpulti, ar neišdrįs užpulti. Tai nuolat svarstoma, čia ne mano išradimas. Aš jam parašiau, kadangi yra svarstoma tokia galimybė blogų įvykių. Todėl reikėtų, kad tai žinotų Rusijos prezidentas“, – sakė jis.

V.Landsbergis mano, kad apie tai turi žinoti ir Rusijos prezidentas, ir tos šalies gyventojai.

„Naujas karas su Baltijos valstybe būtų labai didelė katastrofa pačiai Rusijai. Reikia, kad visi žinotų, jog tokia grėsmė yra arba bent, kad apie tokią grėsmę nuolat kalbama. Jeigu kalbama, tai ji tikrai yra arba vyksta psichologinis parengimas.

Mano pranešimas ne toks ir ne apie tai, kad yra grėsmė – tai čia nieko naujo. Čia nebus vienas žmogus, kuris staiga pasakė, kad yra grėsmė. Šimtai tai sako. Aš tik pastebėjau, kadangi šimtai sako, reikėtų, kad tai žinotų ir Rusijos prezidentas“, – kalbėjo profesorius.

Paklaustas, galbūt planuoja dar kur nors kreiptis, profesorius teigė neketinantis to daryti. „Mano noras buvo paviešinti tą mintį, ir viskas. Tai nereiškia, kad kiekvieną dieną turiu belstis į kažkokias duris“, – sakė jis.

Kovo pradžioje V.Landsbergis JAV susitiko su lietuvių bendruomenių atstovais. Susitikimuose taip pat buvo šiek tiek kalbama apie Rusijos keliamą grėsmę.

„Kalbėjome apie Lietuvos padėtį ir ten jie žino tiek pat, kaip ir mes. Kariuomenės labai daug sutelkta ir kas iš to gali būti – nenuspėjama“, – sakė V.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.