Etikos sargams Aušra Maldeikienė – tarsi ašaka gerklėje

Aštrialiežuvė parlamentarė Aušra Maldeikienė vieniems patinka, kitus siutina, bet abejingų nepalieka. Tai savo kailiu patyrė ir Seimo etikos sargai, kuriuos dėl šios politikės elgesio piliečiai užvertė skundais.

Etikos prievaizdai sutrikę – skundų dėl A. Maldeikienės elgesio netirti negali, bet nenori užsitraukti ir ūmaus būdo parlamentarės rūstybės.<br>T.Bauro nuotr.
Etikos prievaizdai sutrikę – skundų dėl A. Maldeikienės elgesio netirti negali, bet nenori užsitraukti ir ūmaus būdo parlamentarės rūstybės.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorius Antanas Matulas, kuriam buvo pasiūlyta ištirti vieną skundų, neslėpė nenorįs turėti reikalų su A.Maldeikiene.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatorius Antanas Matulas, kuriam buvo pasiūlyta ištirti vieną skundų, neslėpė nenorįs turėti reikalų su A.Maldeikiene.<br>T.Bauro nuotr.
Nuo A.Maldeikienės jau yra kliuvę ir mandagaus elgesio taisyklių Seimo naujokę bandžiusiai pamokyti komisijos pirmininkei Ritai Tamašunienei.<br>T.Bauro nuotr.
Nuo A.Maldeikienės jau yra kliuvę ir mandagaus elgesio taisyklių Seimo naujokę bandžiusiai pamokyti komisijos pirmininkei Ritai Tamašunienei.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienei, ko gero, prilips skandalingiausios parlamentarės titulas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienei, ko gero, prilips skandalingiausios parlamentarės titulas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 22, 2017, 5:34 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:18 PM

Etikos ir procedūrų komisijos nariai pripažino, kad A.Maldeikienė jau pranoksta skandalingu elgesiu garsėjantį Petrą Gražulį.

Anksčiau komisijos posėdžiuose buvo nuolat linksniuojama šio politiko pavardė, o dabar užplūdo skundų dėl A.Maldeikienės lavina.

Kai kurie etikos prievaizdai net sutrikę – skundų netirti negali, bet nenori užsitraukti ir ūmaus būdo parlamentarės rūstybės. Mat nuo A.Maldeikienės jau yra kliuvę ir mandagaus elgesio taisyklių Seimo naujokę bandžiusiai pamokyti komisijos pirmininkei Ritai Tamašunienei.

Pasiūlė pasitikrinti sveikatą

Vien praėjusiame komisijos posėdyje buvo net keturi klausimai, susiję su A.Maldeikiene.

Buvo sprendžiama, ar reaguoti į Buitinių vartotojų sąjungos prezidento Antano Miškinio pateiktą skundą, kuriame pareiškėjas piktinasi per radiją girdėjęs, kaip politikė Seimo narius vadino avinais.

Šis pilietis pageidauja, jog pačios A.Maldeikienės labui etikos sargai jai delikačiai primintų, kad tarp tautos išrinktųjų derėtų elgtis tolerantiškiau, nežeminti kitų ir savęs.

Dėl A.Maldeikienės elgesio vienoje televizijos studijoje vis dar nerimsta ir keli kartu su parlamentare laidoje diskutavę Žemdirbių ir žemės ūkio produktų perdirbėjų asociacijos atstovai.

Anot jų, politikė netaktiškai ir nepagarbiai atsiliepė apie Seimą jau palikusią Gretą Kildišienę, taip pat nesugeba ramiai išklausyti kitų žmonių.

„Atsižvelgiant į Seimo narės nestabilų ir neadekvatų elgesį, kuris nuolat matomas viešojoje erdvėje, asociacijos susirinkime buvo vienbalsiai priimtas sprendimas pasiūlyti komisijai rekomenduoti A.Maldeikienei pasitikrinti psichikos sveikatos būklę“, – Seimui pranešė žemdirbiai ir žemės ūkio produktų perdirbėjai.

Tarp gynėjų – „diedukas“

Tačiau A.Maldeikienė turi ir gynėjų. Pavyzdžiui, jų reikalavimu etikos sargams teks įvertinti, ar P.Gražulis neapšmeižė A.Maldeikienės ir jos šeimos narių mesdamas jiems šešėlį dėl galimo kolaboravimo su sovietų represinėmis struktūromis.

Komisijai taip pat parašė ir 80-metis „diedukas“ iš Viduklės, piktindamasis, kad jo sutuoktinė neva slapčia nuo jo nepagrįstai užsipuolė A.Maldeikienę. Anoniminis šios politikės gerbėjas reikalavo, kad „skundų karalienei“ R.Tamašunienei būtų uždrausta su neaiškiomis „bobutėmis“ apkalbinėti kitas moteris.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, vasario pabaigoje etikos sargai A.Maldeikienei rekomendavo pagarbiau kalbėti apie kolegas. Tokio įspėjimo ji sulaukė gavus 70-mete „bobute“ iš Viduklės prisistačiusios moters skundą dėl užgaulaus parlamentarės elgesio ir kalbų apie Seime dirbančius agronomus, taip pat žodinio skundo iš Lenkijos.

Negerbia daugelio kolegų

Po šios rekomendacijos A.Maldeikienė atrėžė sau įprastu stiliumi: „Taip, aš negerbiu daugelio Seimo narių. Tai sakiau ir sakysiu.“

Politikė ypač aštriai yra kritikavusi „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį bei jo globotinę G.Kildišienę, o R.Tamašunienę apkaltino melu, taip pat piktinosi, kad nebuvo pakviesta į komisijos posėdį.

Tikisi, kad apsišlifuos

Seimo nariai pastarajame komisijos posėdyje ilgokai muistėsi nesumodami, ką daryti su skundų srautu, ir nerodė entuziazmo jų tirti.

Antai konservatorius Antanas Matulas, kuriam buvo pasiūlyta ištirti vieną skundų, neslėpė nenorįs turėti reikalų su A.Maldeikiene. Be to, politikas abejojo, ar tokių pranešimų tyrimas bus rezultatyvus: „Geriau tirti dalykiškus skundus, o ne tokius, kur liejasi emocijos. Aš neturiu vilties, kad man pavyktų padaryti ją mandagesnę ar kultūringesnę.“

Aiškindamas, kodėl pagrindine komisijos kliente šią Seimo kadenciją pretenduoja tapti A.Maldeikienė, parlamento senbuvis tai siejo su politikės charakteriu: „Ji – energinga ir aktyvi moteris, sako tiesą, tai, ką mano, ir dar nėra išmokusi patylėti. Kartais gal kalbama per dažnai ir per griežtai.

Daug kas iš pradžių mano, kad kalbomis galima kalnus nuversti. Bet kartais jas reikia gerai pasverti. Manau, kad ir A.Maldeikienė apsišlifuos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.