Gabrielius Landsbergis pažėrė kritikos naujoms švietimo ir mokslo ministrės idėjoms

„Praėjo jau šimtas dienų ir mes absoliučiai neturime jokio įsivaizdavimo, ką šita Vyriausybė žada nuveikti švietimo klausimu“, – penktadienį tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Pasak konservatorių lyderio, kalbant apie Lietuvos švietimo ateitį, kol kas gausu neatsakytų klausimų.<br>T. Bauro nuotr.
Pasak konservatorių lyderio, kalbant apie Lietuvos švietimo ateitį, kol kas gausu neatsakytų klausimų.<br>T. Bauro nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2017, 3:52 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:10 AM

Jis sakė, kad paskutiniu metu jį itin stebina kai kurios Švietimo ir mokslo ministerijos keliamos idėjos. G.Landsbergis kalbėjo, kad tiek ministrė Jurgita Petrauskienė, tiek premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad švietimas yra prioritetinis klausimas, tačiau kol kas nepanašu, kad būtų imtasi kokių nors realių darbų.

Aukštojo mokslo klausimus sprendžia mistinė darbo grupė

Pasak konservatorių lyderio, kalbant apie Lietuvos švietimo ateitį, kol kas gausu neatsakytų klausimų. Vienas jų – aukštųjų mokyklų susijungimas, dėl kurio sprendimus priima darbo grupė, apie kurią praktiškai nieko nėra žinoma.

„Aukštojo mokslo temoje dėl universitetų jungimo yra, kaip suprantu, kažkokia mistinė darbo grupė, su mistiniais žmonėms ir nesuprantama, kodėl būtent tie žmonės yra atrinkti ir ką jie žada padaryti“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis sakė, kad kol kas tiek iš premjero, tiek iš ministerijos nėra jokių reformos gairių ir iki šiol išlieka neaišku, kokios aukštosios mokyklos bus sujungiamos.

Mokslo metų ilginimas kelia daug klausimų

TS-LKD pirmininkas kritikos negailėjo ir ministrės J.Petrauskienės pasiūlytai idėjai trumpinti moksleivių atostogas ir taip prailginus mokslo metus, pasak ministrės, turėtų gerėti moksleivių pasiekimų rezultatai.

Tačiau G.Landsbergiui tokia ministrės idėja atrodo atsitiktinė ir iki galo neapgalvota: „Dėl vidurinio mokslo vėlgi yra keistenybės dėl to, kad išmetami kažkokie atsitiktiniai dalykai ir tikimasi, kad juos visi palaikys.

Ministrė pasakė, kad trumpinsim atostogas, mokiniai ilgiau dirbs dėl to, kad kitose valstybėse, kur yra geras švietimas mokiniai ilgiau dirba. Gerai, galbūt galima taip mąstyti, bet jeigu mes tikimės, kad visuomenė palaikys tokį klausimą, jeigu palaikys tokį sprendimą, tai visų pirma reikia paaiškinti, ką mes norime tuo pasiekti.“

Pasak parlamentaro, reikia atsakyti į klausimus, ką mokiniai mokysis tą papildomą mėnesį, kokios bus ugdymo programos, ko mokytojai juos mokys. Jis mano, kad kol kas į šiuos klausimus nėra atsakyta.

Jis taip pat pasiuntė žinutė švietimo ir mokslo ministrei, kuria ragina komunikuoti ir aiškiai pasakyti, kodėl yra bandoma priimti vienus ar kitus sprendimus.

„Ministre, jeigu jūs norite, kad jus suprastų ir palaikytų jūsų idėjas, tai jūs privalote komunikuoti labai aiškiai, jūs turite pasakyti, kodėl jūs vieną ar kitą politikos dalį norite įgyvendinti.

Šiandien jūs to nepadarot. Jūs pamakaluojat juodoje kepurėje, ištraukiat ir sakot: „Va, dabar bus atostogos trumpesnės.“ Žmonės nepatenkinti tuo, tai nesąmonė, reikia tokius dalykus tvarkyti nuosekliai“, – sakė G.Landsbergis ir pridūrė, kad labai svarbu turėti aiškų veiksmų ir priemonių planą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.