Raito peticijas dėl mokslo metų ilginimo: „Neatimkite vaikystės, nesmaukite mokytojų“

Ketinimai 10-15 dienų pailginti mokslo metus sukėlė audrą. Nepritariantieji tokiam Švietimo ir mokslo ministerijos užmojui sako, kad derėtų ne mokslo metų laiką ilginti, o keisti mokymo programas. Internete siūloma pasirašyti peticijas, adresuotas švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei ar Seimui.

Ilgesnių mokslo metų idėja patinka toli gražu ne visiems.<br>123rf nuotr.
Ilgesnių mokslo metų idėja patinka toli gražu ne visiems.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 25, 2017, 7:22 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 5:04 AM

Kotrynos K. peticija, skirta Seimui, sulaukė beveik 32 tūkst. palaikytojų.

„Kreipiuosi į visus moksleivius ir jų tėvus. Pasirašykite peticiją, kad mokslo metai baigtųsi gegužės mėnesio pabaigoje, o ne užimtų papildomai dar vieną mėnesį (birželį). Juk mokslo metai turėtų trukti 9 mėnesius, o atostogos – tris. Nemanau, kad moksleiviams patinka papildomą mėnesį sėdėti mokyklos suole ir nieko naudingo nedaryti“, – rašo Kotryna K.

Kitą peticiją prieš mokslo metų ilginimą, kurios adresatė – ministrė J.Petrauskienė, jau pasirašė beveik 1800 žmonių.

„Pasirašydami šią peticiją, išreiškiame nepasitenkinimą Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos noru ilginti mokslo metus, o drauge trumpinti atostogas. Manome, kad tai nėra priemonė gerinti mokymosi rezultatus ir geresnius pažymius.

Abejonių kelia ŠM ministerijos teiginys: „Lietuva nelyderiauja pagal mokinių pasiekimus tarp geriausiųjų šalių“. Ar tai yra argumentas/pretekstas, kodėl reikėtų ilginti mokslo metus? Ar jūs bandote mumis rungtis tarpusavy, tarp šalių? Auginkime ne robotus, o žmones“, – rašo peticijos autorius A.V.

Taip pat išsakoma abejonė, kad, pratęsus mokslo metų trukmę, mokymosi kokybės kreivė kils.

„Veikiau tik kris. (Kaip pavyzdį galima imti Jungtinę Karalystę, kurioje mokymosi metai ilgesni, bet motyvacija mokytis dingsta žymiai anksčiau). Jei „mokymosi kokybė“ – kertinis klausimas, tada verčiau prašome atsižvelgti, kaip ir ko yra mokomi mokiniai, o ne skaičiuoti mokymosi dienas.

Prašome dar sykį apsvarstyti sprendimą“, – rašo peticijos autorius.

Kai kurie pasirašiusieji pasidalijo ir savo įžvalgomis, kodėl nereikėtų ilginti mokslo metų.

„Nes vaikai jau paskutines 2 savaites vis vien nesimoko, mokytojai nieko neužduoda, visą programą būna išėję. Bereikalingas pratęsimas, kad vaikai 4 savaites bimbinėtų mokykloje be reikalo“, – rašo viena moteris.

„Panašiai buvo įsisavinami plėšiniai Tarybų Sąjungoje – užsėti kuo daugiau hektarų, o ne didinti derlingumą. Rezultatai bus panašūs“, – prie savo balso prieš pridūrė kitas žmogus.

Štai dar keletas komentarų: „Neatimkite iš vaikų vaikystės“, „Neprismaukite mokytojo iki galo“, „Ir taip per daug užkrautos vaikų smegenys. Peržiūrėkite, kokios būna nesąmoningos užduotys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.