Laurynas Kasčiūnas apie protestus Rusijoje: „Tame yra kai kas naujo“

Maskvoje sekmadienį sulaikytas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas bei dar keliasdešimt mitinge prieš korupciją dalyvavusių žmonių. Prieš porą dienų pasaulio žiniasklaidą apskriejo kadrai iš Baltarusijos sostinės Minsko, kuriuose matyti, kaip specialiosios pajėgos tramdo prieš prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą pasisakančius piliečius. Ar šių valstybių gyventojų kantrybė išseko ir tai tik pirmosios masinių protestų pradžios kregždės?

Rusijoje per protestus suimta kelios dešimtys žmonių.<br>„Scanpix“/Reuters nuotr.
Rusijoje per protestus suimta kelios dešimtys žmonių.<br>„Scanpix“/Reuters nuotr.
Rusijoje per protestus suimta kelios dešimtys žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje per protestus suimta kelios dešimtys žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijoje per protestus suimta kelios dešimtys žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijoje per protestus suimta kelios dešimtys žmonių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2017, 4:14 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:14 AM

A.Lukašenkos „socialinio kontrakto“ bankrotas

Konservatorius, nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto narys Laurynas Kasčiūnas kalbėdamas apie mitingų ir protesto akcijų bangą kaimyninėse valstybėse, sakė: „Kiekvienu atveju situacija yra skirtinga ir jų gretinti nereikėtų. Kiekvienas iš šių atvejų turi savus priežastinius ryšius.“

Pašnekovas teigė, kad natūralu, jog tam tikro ryšio ir bent psichologinio poveikio tarp šių įvykių esama. „Ne veltui dažnai buvo kartojama, kad Ukrainoje vykęs Maidanas yra puikus pavyzdys ir Rusijos visuomenei nusimetant autoritarizmo jungą, bet priežastiniai ryšiai, kaip minėjau, yra kitokie.

Baltarusijos atveju, tai vadinamojo A. Lukašenkos „socialinio kontrakto“ bankrotas. Visuomenei aišku, kad jo ekonomikos modelis negali užtikrinti pakankamai stabilumo, kurį galėjo užtikrinti per paskutinius 22 metus.“

Šiuo metu, anot L.Kasčiūno, Baltarusijoje protestuoja net ir tos socialinės grupės, kurios anksčiau į gatves neidavo ir taip nepasitenkinimas situacija plečiasi ir į kitu visuomenės sluoksnius.

„Ar tai prilygtų Maidanui? Labai abejočiau, bet tai jau kažkas naujo net pačiai Baltarusijai“, – kalbėjo jis.

A. Navalnas – nepalankiausia rėžimui figūra

Anot L. Kaščiūno, Rusijos sostinėje suimtas A.Navalnas yra viena stipriausių opozicijos asmenybių, nors jis pats, kitaip nei dalis Rusijos opozicijos, nedalyvauja oligarchiniame siautėjime ir rusų akyse neturi „Vakarų agento“ etiketės, kokia buvo bandoma klijuoti Borisui Nemcovui.

„A.Navalnas yra nacionaldemokratas, pabrėžiantis antikorupcinį elementą. Jo tyrimai ne kartą skaudžiai kirto rėžimui, jo legitimumui. Jis kalba apie tai, kad Rusija turi būti galinga, bet nebūtinai imperinė. Jis aiškiai mato, kad šalies viduje yra problemų su Kaukazo tautomis, jų migracija ir pan. A. Navalnas nėra tapatinamas su liberaliąja stovykla ir todėl daliai opozicijos sluoksnių jis labiau priimtinas nei liberali opozicija, o kartu jis gali daugiau apjungti bendraminčių. Santykių prasme – tai nepalankiausia Rusijos rėžimui figūra ir jį bus bandoma užgniaužti“, – kalbėjo pašnekovas.

Į klausimą, ar po B. Nemcovo nužudymo, tai pirmoji aiški žinia Rusijos valdžiai, kad ne visi nori taikytis prie esamos situacijos, L. Kasčiūnas atsakė: „Judesiai vyksta. Rusijos taip pat yra visuomenės dalis, kuri nesitaiko su autoritariniu rėžimu, dalis žmonių pajuto sankcijų poveikį per socialinių ekonominių standartų mažėjimą. Jei paklaustumėte, ar tai kritinė masė, kuri galėtų keisti politinę situaciją? Kol kas dar ne.“

Pasak pašnekovo, Rusijos visuomenė neturi tam tikrų pamatų ir žiūri į savo carą tikėdamiesi, kad šis išspręs jų problemas: tokia visuomenė daugiau klauso, nei pati iš savęs bando spręsti esamas problemas.

Ar artimiausiu metu rusai ir baltarusai išliks kantrūs ir pakantūs? „Kažkas naujo yra ir reikia stebėti situaciją. Abu rėžimai turi problemų dėl savo legitimumo, bet apie lūžius kalbėti ankstoka“, – sakė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.