Alfredui Bumblauskui – Vasario 16-osios Aktą radusio Liudo Mažylio atsakas

Istorijos mėgėjas Liudas Mažylis išpopuliarėjo žaibiškai. Vasario 16-osios Aktą Berlyne aptikęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius sulaukė gausybės padėkų, o socialinius tinklus greitai užliejo džiaugsmo banga dėl jo nuveikto darbo.

A.Bumblauskas (kairėje) iš pradžių kritiškai atsiliepė apie L.Mažylio radinį.<br>lrytas.lt montažas
A.Bumblauskas (kairėje) iš pradžių kritiškai atsiliepė apie L.Mažylio radinį.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2017, 6:21 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:53 PM

L.Mažylio atradimu džiaugėsi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, o staigiai buvo prisimintas „MG Baltic“ koncerno prezidento Dariaus Mockaus duotas pažadas.

Už Vasario 16-osios Akto radimą jis žadėjo milijoną eurų. D.Mockus yra sakęs, kad premija bus išmokėta tada, kai aktas bus perduotas Lietuvai.

Tačiau L.Mažylis sulaukė ir kritikos.

Ši nuskambėjo iš vieno garsiausių Lietuvos istorikų Alfredo Bumblausko lūpų.

„Pasitikiu tais žmonėmis, kurie yra archyvų liūtai – Vytautas Žalys, Zenonas Butkus, Algimantas Kasparavičius, Algis Kasperavičius. Dabar ateina tipas, apie kurį nesu girdėjęs, ir sako, kad jis atrado. Nieko nesuprantu, neskubu sakyt, gal... Šiuo atveju negaliu pasmerkt, nuvertint, galbūt. Šiuo atveju man keistoka, – abejones sėjo A.Bumblauskas. – Atsiranda Mažylis ir jis atsiranda iš po nosies. Nieko nesuprantu.“

Per tiesioginę „Lietuvos ryto“ televizijos transliaciją iš Berlyno L.Mažylis sulaukė klausimo apie A.Bumblausko skepticizmą.

„Kritikai pagrindo visada yra. Pagrindo yra ir mokslinei diskusijai, abejonėms. Galima išsklaidyti abejones. Yra įvairių analizės būdų. Man chemija – artima, tad galima daryti popieriaus ar rašalo analizę. Tada ir paaiškės. Aš nesu profesionalus istorikas, bet per tiek laiko mano akis priprato prie tų visų 20 valstybės vyrų rašysenos. Esu jų rašyseną lyginęs ir jų vaikystėje, ir brandžiame amžiuje.“

L.Mažylis pridūrė: „Dokumentai yra autentiški. Kai yra kopija, tai būna parašyta, kad kopija. Jeigu telegrama – tuomet parašyta, kad telegrama. Jeigu nuorašas – tada nuorašas. Dokumentas – originalus.“

Ketvirtadienį Vokietijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad jos archyve aptiktas dokumentas yra 1918 metų vasario 16-osios Lietuvos Tarybos nutarimas dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.