Programišiai bandė įsilaužti į Seimo narių kompiuterius

Pirmadienį Lietuvos žvalgyba paskelbė grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitą. Dokumente rašoma, kad 2016 m. balandžio 9–21 d. Lietuva susidūrė su didelio masto kibernetiniais išpuoliais, nukreiptais daugiausia prieš valstybinį sektorių.

Programišiai bandė įsilaužti į Seimo narių kompiuterius.<br>D.Umbraso nuotr.
Programišiai bandė įsilaužti į Seimo narių kompiuterius.<br>D.Umbraso nuotr.
Programišiai bandė įsilaužti į Seimo narių kompiuterius.<br>D.Umbraso nuotr.
Programišiai bandė įsilaužti į Seimo narių kompiuterius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2017, 8:29 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:27 PM

Kaip rašoma dokumente, DDoS atakos buvonukreiptos prieš Seimo, Prezidentūros, KAM, VSD, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, kitų valstybės institucijų interneto svetaines, taip pat Vilniaus oro uosto, žiniasklaidos („Delfi“, „Alfa media“) interneto svetaines bei kitą svarbią Lietuvos kibernetinę infrastruktūrą.

Atakomis buvo siekiama apriboti Lietuvos informacinę erdvę, neleisti gauti informacijos ir apriboti komunikaciją su išoriniu pasauliu. Šią strategiją Rusija taikė konfliktų metu Gruzijoje (2008 m.) ir Ukrainoje (2014 m.), kai pasitelkiant kibernetinius pajėgumus buvo siekiama apriboti valstybių interneto ryšį.

2016 m. buvo stebima stiprėjanti tendencija, kad kibernetinis šnipinėjimas vis dažniau naudojamas siekiant išgauti informacijos apie Vakarų valstybių politikus. 

Rusijos karinė žvalgyba, išnaudodama APT28 / Sofacy grupuotę, 2016 m. prasiskverbė į JAV demokratų partijos Nacionalinio komiteto kompiuterius ir paviešino surinktą jautrią informaciją, susijusią su rinkimais JAV. APT28 / Sofacy taip pat siekė prasiskverbti į ES parlamentarų, Vokietijos politikų, Lenkijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojų kompiuterius. 

Su Rusija siejama grupuotė 2016 m. tiksliniais kibernetinio šnipinėjimo objektais pasirinko dalį Lietuvos Seimo narių. 

Panaudodami „spear phishing“ metodą programišiai siekė užkrėsti Seimo narių naudojamus kompiuterius kenkėjiška programine įranga ir perimti juose laikomą informaciją. 

Ataka buvo užkardyta,tačiau neatmestina, kad taikiniais galėjo būti pasirinkti ir daugiau Lietuvos politikų ar valstybės tarnautojų.

Atsižvelgiantį prieš Vakarų valstybes nukreiptą Rusijos veiklą kibernetinėje erdvėje, vertintina, kad, taikydamasi į Vakarų šalių politikus, Rusija siekia paveikti politinius procesus NATO valstybėse. Vienas Rusijos tikslų – panaudojant kibernetinėmis priemonėmis perimtą jautrią ar asmeninę informaciją, taikyti aktyviąsias priemones ir diskredituoti Rusijai neparankius Vakarų politikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.