Šiaulių socialdemokratams gresia skilimas

Rinkimuose į Seimą triuškinamą nesėkmę patyręs šiaulietis socialdemokratas 64 metų Edvardas Žakaris pirmadienį vakare pasiekė pergalę – ketvirtą kartą iš eilės buvo perrinktas LSDP Šiaulių skyriaus pirmininku.

E.Žakaris ketvirtą kartą perrinktas LSDP Šiaulių skyriaus pirmininku, bet apie tai nepranešama.<br>Archyvo nuotr.
E.Žakaris ketvirtą kartą perrinktas LSDP Šiaulių skyriaus pirmininku, bet apie tai nepranešama.<br>Archyvo nuotr.
E.Žakaris triuškinamai pralaimėjo rinkimuose į Seimą.
E.Žakaris triuškinamai pralaimėjo rinkimuose į Seimą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-04 16:49, atnaujinta 2017-04-13 18:13

Menamai aklų padėjėjų išgarsintas E.Žakaris rinkimus laimėjo įtikinama persvara – surinko 51 iš 90 balsų.

Antra liko Florina Varkalienė (21 balsas), trečias – Vidmantas Norvaišas (16), ketvirtąją ir penktąją vietas pasidalijo Vytautas Kantauskas ir Alfredas Stancelaitis (po 1).

Iš viso buvo pateikta 14 kandidatūrų, bet 9 socialdemokratai nusprendė atsitraukti.

Pažėrė priekaištų ir nubaudė

Nemaža dalis šiauliečių socialdemokratų pasipiktino rinkimų rezultatais, nes tikėjosi permainų. Juolab kad E.Žakaris turėjo galiojančią partinę nuobaudą, dėl kurios apskritai negalėjo dalyvauti rinkimuose.

Pernai lapkritį LSDP etikos sargai nubaudė net keturis Šiaulių skyriaus atstovus – skyriaus pirmininką E.Žakarį, skyriaus tarybos narį Gedeminą Vyšniauską, poskyrio vadovą Domą Griškevičių ir parlamentarą LSDP tarybos narį Arvydą Mockų.

E.Žakaris buvo nubaustas papeikimu. Šios nuobaudos socialdemokratas nusipelnė, nes nepaisė dalies skyriaus narių nuomonės, nesistengė suvienyti bendrapartiečių. Komisijos nariai buvo priblokšti, kad Šiaulių skyriaus pirmininkas apsiginti bandė pateikdamas politinio oponento Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos atstovo Valerijaus Simuliko laišką. Šis politikas Seimo rinkimuose vienmandatėje apygardoje įveikė socialdemokratą A.Mockų.

E.Žakaris sulaukė kritikos dėl visiškai nustekento skyriaus – LSDP prarado įtaką miesto valdyme, o po Seimo rinkimų nebeturės nė vieno iš trijų mandatų.

Kiti baustieji varžytis nebandė

Skyriaus pirmininko rinkimuose negalėjo varžytis ir Šiaulių vicemeras D.Griškevičius. Jis buvo nubaustas, nes neprisijungė prie LSDP narių frakcijos Šiaulių miesto taryboje.

Mat D.Griškevičius atstovauja valdančiajai daugumai, o jo bendrapartiečiai yra likę opozicijoje.

A.Mockus atsipirko pastaba, nes viešino partines diskusijas. Švelniausią nuobaudą gavęs politikas galėjo varžytis dėl skyriaus pirmininko posto, buvo iškėlęs kandidatūrą, bet galiausiai atsitraukė.

Etikos sargai pateikė LSDP prezidiumui šalinti iš gretų buvusį Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorių G.Vyšniauską.

Griežčiausią nuobaudą nutarta taikyti, nes socialdemokratas per Seimo rinkimų kampaniją užsakė patalpas ir pats dalyvavo „valstiečio“ V.Simuliko agitaciniame renginyje.

LSDP prezidiumas G.Vyšniausko pašalinimo dar nesvarstė iki šiol. Tiesa, šis šiaulietis skyriaus pirmininko rinkimuose nedalyvavo.

G.Vyšniauskas ir Justinas Sartauskas liko skyriaus pirmininko pavaduotojais.

Bendrapartiečiai – priblokšti

Perrinktasis LSDP Šiaulių skyriaus pirmininkas E.Žakaris į telefono skambučius neatsiliepinėjo. Informacijos apie įvykusius rinkimus nebuvo ir skyriaus tinklapyje.

Rinkimuose dalyvavę bendrapartiečiai sakė, kad E.Žakaris viešai pareiškė apskundęs nuobaudą, todėl ji kol kas yra negaliojanti.

Bet LSDP statute nėra numatyta galimybė skųsti Etikos ir procedūrų komisijos sprendimus. Vienintelė išlyga – rašyti skundą gali tik iš partijos metamas narys.

Etikos ir procedūrų komisijos narė Kristina Andrulienė stebėjosi tokiu posūkiu: „Statutas galioja visiems, išimčių nėra ir negali būti. Esu tikra, kad E.Žakaris negalėjo dalyvauti rinkimuose“.

Vienas jaunosios socialdemokratų kartos lyderių D.Griškevičius sakė, kad peržengta riba: „Visa tai vertinu kaip absurdo spektaklį. Tai tęstis nebegali, todėl kitą savaitę rinksimės ir kalbėsimės apie ateitį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.