„Tvarkiečiai“ atsisakė dalyvauti D. Šakalienės komisijos apklausose: suabejojo jos sveikata

Specialioji tyrimo komisija, kuri tiria Seimo nario Kęstučio Pūko elgesį, trečiadienio popietę nusprendė į apklausą išsikviesti tris „tvarkiečius“ – Remigijų Žemaitaitį, Petrą Gražulį ir Kęstutį Bartkevičių. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos nariai nenusiteikę aiškintis prieš komisiją ir suabejojo komisijos pirmininkės Dovilės Šakalienės kompetencija ir sveikata.

„Tvarkiečiai“ atsisakė būti apklausiami specialiojoje tyrimo komisijoje, kuri tiria Seimo nario Kęstučio Pūko elgesį.<br>T.Bauro nuotr.
„Tvarkiečiai“ atsisakė būti apklausiami specialiojoje tyrimo komisijoje, kuri tiria Seimo nario Kęstučio Pūko elgesį.<br>T.Bauro nuotr.
R.Žemaitaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Žemaitaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Šakalienė.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Šakalienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Specialioji tyrimo komisija, kuri tiria Seimo nario Kęstučio Pūko elgesį.<br>T.Bauro nuotr.
Specialioji tyrimo komisija, kuri tiria Seimo nario Kęstučio Pūko elgesį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 3:46 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:59 PM

D.Šakalienė teigė, kad komisijos iškviesti trys „tvarkiečiai“ privalo atvykti į posėdį, kitaip jie bus atvesdinti, tačiau į tai Seimo nariai nekreipė dėmesio ir posėdyje nedalyvavo.

„Komisija turi teisę kviesti Seimo narius ir jie privalo atvykti į komisijos posėdį ir pateikti savo liudijimus. Kadangi „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoje buvo svarstomas K.Pūko elgesys, tai norime jų paklausti, kas buvo svarstoma, kokias išvadas jie priėmė, ir tai pridėti prie komisijos išvadų medžiagos“, – sakė D.Šakalienė.

Komisijos pirmininkė teigė, kad R.Žemaitaitis, sužinojęs apie kvietimą, pažėrė „emocingų epitetų jos adresu“. „Pasiūlyčiau susipažinti su Seimo statutu ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais specialiųjų komisijų veiklą. Žmogui, kuris pabrėžia, kad yra teisininkas, tikrai būtų pravartu žinoti, kad jis turi pareigą atvykti, ir tos pareigos nevykdant mes galime imtis priemonių tai užtikrinti“, – teigė D.Šakalienė ir perspėjo, kad politikai gali būti į posėdį atvesdinti.

Neketina aiškintis Seime

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas R.Žemaitaitis teigė net neketinantis dalyvauti tokiose komisijose. Pasak politiko, prokuratūrai jis pasiryžęs pateikti parodymus, jei tik reikės, bet ne dalyvauti Seimo komisijų apklausose.

„Niekada Seimas nebuvo teisėsaugos institucija, vykdanti ikiteisminį tyrimą, nes tai ikiteisminio tyrimo medžiaga. Ir plius – tai privataus kaltinimo tvarka.

Pirmininkė nori čia šaipytis arba ji pati nesuvokia, koks darbo pobūdis yra šios specialiosios apkaltos komisijos“, – sakė „tvarkiečių“ narys.

R.Žemaitaitis ragino pirmiausia parodyti jam dokumentą, kuriame parašyta, kad jis yra pripažintas liudytoju ir turi šią pareigą atlikti. „Jei pirmininkė mano, kad ji yra aukščiau Dievo Tėvo dešinėje sėdinti, tai tegul ji ir sprendžia. Kai aš žinosiu, kokiu sprendimu Seimo nariai Seime yra pripažįstami liudytojais, tai aš ir ateisiu. Bet Seime yra aiškiai pasakyta, kad (vadovaujamasi – Red. pastaba) pagal Baudžiamąjį kodeksą 235 straipsnį, jei yra neatvykimas ir panašiai. Ir yra Baudžiamojo proceso kodekso (dalis – Red. pastaba), kas tai yra liudytojas.

Yra Konstitucinio teismo paskutinis sprendimas, kuris yra aiškiai jai pasakytas, kad ji tokios teisės neturi. Jei žmogus neskaito ir nežino, kas yra parašyta, tai, ko gero, yra to žmogaus bėdos“, – kritikavo parlamentaras.

Suabejojo sveikata ir išsilavinimu

R.Žemaitaitis pasipiktino ir tuo, kad atstovai 12 valandą pasigavo jį ir kišo popierių, kuriame parašyta, jog 15 valandą jis turi dalyvauti posėdyje.

Frakcijos seniūno teigimu, didžiausia problema, kad komisijos pirmininkas nėra teisininkas ir nesuvokia teisinės sistemos. „Čia problema su pačia pirmininke. Ar gali žmogus būti pirmininku, kuris įsivaizduoja, kad yra Dievas, ir įteikinėti kvietimus į apklausą? Aš norėčiau pažiūrėti, kokį išsilavinimą ji turi, kokius ikiteisminio tyrimo kursus lankė“, – sakė pašnekovas.

„Matyt, Šakalienė, kadangi jai apskritai prastai su sveikata, ko gero, įsivaizduoja, kad mažų mažiausiai yra generalinė prokurorė Seime“, – teigė R.Žemaitaitis.

D.Šakalienė savo biografijoje nurodo, kad 2001 metais baigė psichologijos studijas Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete.

2003 metais baigė teisės psichologijos studijas Mykolo Romerio universitete. Buvo Psichologijos krypties studijų programų komiteto narė, Studentų mokslinės draugijos Teisės psichologijos skyriaus steigėja bei pirmoji pirmininkė.

Metus dėstė Mykolo Romerio universitete asocialaus elgesio psichologiją bei kriminalinę psichologiją (praktiniai seminarai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.