Apklausė studentes: seksualinio priekabiavimo – per akis

Mokykloje kėlė sijoną, aukštojoje kvietė atsiskaityti „ramesnėje“ aplinkoje, priimant į darbą aprodydavo miegamąjį. Seksualinis priekabiavimas – tai diskriminacijos lyties pagrindu forma, kuri gana plačiai paplitusi. Dažniausiai nuo šio neteisėto veiksmo nukenčia moterys.

Airijoje per 30 proc. studentų pripažino jautę, kad prie jų seksualiai priekabiaujama arba jie buvo bauginami, kol mokėsi aukštojo mokslo institucijose.<br>123rf nuotr.
Airijoje per 30 proc. studentų pripažino jautę, kad prie jų seksualiai priekabiaujama arba jie buvo bauginami, kol mokėsi aukštojo mokslo institucijose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 3:21 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:50 PM

2011 m. atlikta išsami Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų apklausa ir tyrimas atskleidė, kad Lietuvos studentai pastebi savo bendramokslių verbalinę agresiją (žeminančias replikas, juokelius), nukreiptą į įvairias socialines grupes. Daugiausia („kartais“ arba „dažnai“) ji pasireiškia moterų (76,8 proc. ) atžvilgiu.

2008 m. tyrimas Šiaulių universitete atskleidė, kad 16 proc. studenčių patyrė priekabiavimą dėl lyties arba seksualinį priekabiavimą studijų metu, todėl pastarieji faktai komplikavo jų studijas.

Priekabiavimo patirčių procentas būtų dar aukštesnis, jei dalis studentų seksualaus pobūdžio užuominų, seksistinių juokelių, vizualinio įvertinimo apžiūrint ir komentuojant merginų išorę, traktuotų kaip seksualinio priekabiavimo faktą.

Priekabiavimo atvejai neviešinami dėl pačių studenčių baimės, patirto gėdos ir pažeminimo jausmo, ar dėl įtarinėjimų provokacija.

Airijoje per 30 proc. studentų pripažino jautę, kad prie jų seksualiai priekabiaujama arba jie buvo bauginami, kol mokėsi aukštojo mokslo institucijose.

16 procentų studentų pripažino patyrę tam tikrą nepageidaujamą seksualinio priekabiavimo formą.

„Tai turi sustoti dabar!“ – skelbia Nacionalinė Airijos moterų taryba ir kartu su partneriais pradeda kampaniją prieš seksualinį smurtą ir seksualinį priekabiavimą aukštojo mokslo institucijose.

Kampanijos metu daugiausia dėmesio bus skiriama informuotumo didinimui, aukštųjų mokyklų darbuotojų bei studentų mokymams bei nesitaikstymo su seksualiniu priekabiavimu nuostatų formavimui.

Projekto „ESTHE- Ending Sexual Harassment & Violence in Third Level Education“ tikslas – užkirsti kelią seksualiniam priekabiavimui ir skleisti šio įdingo reiškinio ne toleravimo kultūrą aukštųjų mokyklų aplinkoje bei  analizuoti reiškinio priežastis bei padarinius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.