Dėl blogos žinios dėjosi nustebęs

Artėjant skandalingosios politinės korupcijos bylos tyrimo metinėms prokurorai vėl supurtė Liberalų sąjūdį – prašoma Seimo leidimo baudžiamojon atsakomybėn patraukti vieną jo kūrėjų Gintarą Steponavičių.

Dar visai neseniai G.Steponavičius (kairėje) su E.Masiuliu džiaugėsi liberalų sėkmėmis.<br>T.Bauro nuotr.
Dar visai neseniai G.Steponavičius (kairėje) su E.Masiuliu džiaugėsi liberalų sėkmėmis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-14 06:39, atnaujinta 2017-04-21 12:55

Seimo narys G.Steponavičius politinės korupcijos byloje iki šiol buvo apklausiamas kaip specialusis liudytojas ir buvo įsitikinęs, kad iš buvusį partijos lyderį Eligijų Masiulį panardinusios balos išbris sausas.

„Aš esu nustebęs gavęs žinią apie generalinio prokuroro kreipimąsi dėl mano teisinės neliečiamybės atėmimo“, – tikino G.Steponavičius.

Pareigūnų teigimu, surinkti duomenys leidžia manyti, kad G.Steponavičius, bendraudamas su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, tarėsi dėl lėšų, kurios 2016 metų pradžioje buvo pervestos į su partija susijusių viešosios įstaigos ir paramos fondo sąskaitas.

„Turimais duomenimis, dalis šių lėšų buvo panaudotos padengti įsiskolinimams už politinės partijos ir Seimo nario veiklos viešinimui skirtus renginius, kita dalis buvo skirta kandidato į 2016–2020 metų kadencijos Seimą veiklos viešinimui“, – rašo prokurorai.

Neatmetama, kad gali būti pareikšti įtarimai ir Liberalų sąjūdžiui kaip juridiniam asmeniui. Tokį galimą šios bylos posūkį vakar prognozavo ir premjeras Saulius Skvernelis.

Mandato neskuba atsisakyti

Skirtingai nei kyšio ėmimu įtariamas E.Masiulis, jo buvęs bendražygis G.Steponavičius vakar pareiškė neketinąs atsisakyti Seimo nario mandato, nes esą nėra padaręs nieko tokio, dėl ko turėtų raudonuoti.

„Prokuroras ir kiti tyrėjai atkakliai ilgus mėnesius ieškojo galimų korupcinių ryšių, tačiau jų nerado.

Į Seimą leidimo panaikinti mano teisinę neliečiamybę yra kreipiamasi dėl galimų mano veiksmų, susijusių su piktnaudžiavimu tarnyba, nenustačius jokių korupcijos požymių.

Tai, kaip supranta prokurorai mano, kaip Seimo nario, įgaliojimų viršijimą, neatitinka mano pozicijos, nes aš kaip politikas nepadariau jokių veiksmų, kurie prasilenktų su įstatymais, Konstitucija, moralės ir etikos kodeksu.

Bet esu pasiruošęs bendradarbiauti su teisėsauga ir savo tiesą sieksiu įrodyti teisminėse institucijose.

Todėl kreipsiuosi į Seimo pirmininką, kad būtų kuo greičiau atliktos procedūros dėl mano neliečiamybės atėmimo.

Aš iškelta galva įrodysiu, kad nebuvo jokios neteisėtos veiklos“, – kalbėjo G.Steponavičius.

– Kodėl neatsisakote Seimo nario mandato?

– Todėl, kad galimi įtarimai niekaip nėra susiję su korupcija. Jeigu būtų kalbama apie kokius nors mano galimus korupcinius sprendimus, ko gero, svarstyčiau apie kitokį sprendimą.

Aš kasmet susitinku turbūt su keliasdešimt verslininkų.

Esu bendravęs ir prašęs paramos savo visuomeniniams ir pilietiniams projektams daugelio žmonių. Nematau čia jokių įgaliojimų viršijimo.

Aš taip pat žinau, kad per šiuos pokalbius nebuvo kalbama apie įstatymo projektus, nebuvo jokių prašymų ar įsipareigojimų.

Aš su verslininkais bendravau ir kaip Seimo narys. Manau, tai mano pareiga.

Dabar paimtas vienas epizodas – susitikimai su R.Kurlianskiu. Bet nei dėl šio, nei dėl kitų susitikimų aš neturiu ko raudonuoti.

– Generalinė prokuratūra vis dėlto teigia, kad su R.Kurlianskiu tarėtės dėl lėšų, kuriomis 2016 metais buvo neteisėtai finansuojamas ne tik jūsų fondas, bet ir jūsų rinkimų kampanija, taip pat partija. O už tai esą balsavote dėl „MG Baltic“ palankių teisės aktų. Ar tai normalu?

– Su R.Kurlianskiu buvau susitikęs dukart ir kalbėjausi dėl paramos mano fondo ir Laisvės studijų centro vykdomiems projektams.

Ši veikla yra visiškai skaidri. Tyrėjai matė, kad nebuvo jokių išsigryninimų, jokių honorarų joks politikas negavo, taip pat ir aš. Jokios asmeninės naudos neturėjome ir jos negalėjo būti.

– Tai kokią sumą pinigų jūs gavote?

– Nulį eurų, nulį centų.

– O su jumis siejamas fondas ir viešoji įstaiga?

– Nesu matęs prokuroro rašto, ten turbūt bus įvardyti tie dydžiai. Fondas iš koncerno yra gavęs 5 tūkst. eurų paramą, o Laisvės studijų centras – 10 tūkst. eurų.

Šie pinigai buvo išleisti švietėjiškiems projektams, pilietiškumo pamokoms mokyklose, pilietiškumo projektams periferijoje remti ir niekaip su politika tiesiogiai nėra susiję.

– Ar su koncernu susiję asmenys rėmė jūsų rinkimų kampaniją?

– Ne, tokios paramos nebuvo. Buvo kalbėta apie teisėtą civilizuotą fizinių asmenų paramą, bet tai nebuvo įgyvendinta.

Mano rinkimų kampaniją parėmė per 50 asmenų, bet tarp jų nėra nieko iš „MG Baltic“.

– Ar galėjo būti, kad finansavimas vyko per trečiuosius asmenis?

– Apie tai negali būti kalbos, nes tai yra jų pačių apsisprendimas – arba jie remia teisėtais ir civilizuotais būdais, arba ne.

– Prokurorų turimi duomenys esą leidžia manyti, kad G.Steponavičius yra balsavęs dėl „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.

Kaip jums atrodo, apie kokius balsavimus kalbama?

– Galiu bandyti įsivaizduoti, kokie balsavimai galėjo būti naudingi vienai ar kitai verslo grupei.

Mes, liberalai, pavyzdžiui, visada balsuojame prieš mokesčių didinimą. Keliskart buvo didinami akcizai alkoholiui. Taip, mūsų pozicija yra prieš.

Bet mes tikrai nebalsuojame dėl konkrečiai įmonei naudingų sprendimų.

– Iki šiol buvote apklausiamas tik kaip specialusis liudytojas. Ko tikėjotės, jeigu jus nustebino dabartinis prokurorų prašymas?

– Išėjęs iš paskutinių apklausų ir po prokurorams pateiktų atsakymų kovo pradžioje buvau įsitikinęs, kad mano statusas toks ir liks.

Mačiau, kad prokuroras supranta, jog mano veiksmuose nėra korupcijos požymių.

Tačiau suprantu, kad yra noras bet kokiu atveju parodyti, jog su byla yra susiję ir daugiau asmenų, nebūtinai korupciniais, bet vienais ar kitais ryšiais.

– Kodėl prokurorams svarbu išplėsti jau beveik metus atliekamą tyrimą?

Ar gali būti, kad siekiama įtarimus pareikšti ir Liberalų sąjūdžiui?

– Nežinau, pagyvensime – pamatysime.

Manau, prokurorai bando ieškoti gijų, vedančių į partiją.

Neteisėtų pinigų nematė

Ar gali būti, kad kitas tyrimą atliekančių prokurorų žingsnis bus įtarimai Liberalų sąjūdžiui? Apie tai paklaustas jo lyderis Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė nemanąs, kad tam yra pagrindo, nes partija nėra gavusi jokių neteisėtų pinigų.

Tai esą patvirtina ir atliktas finansinės veiklos auditas.

Tačiau praėjusią vasarą liberalams vadovauti pradėjęs R.Šimašius pripažino, kad partijoje tvyro įtampa.

Politikas vylėsi, kad teisiniai veiksmai šioje byloje bus atlikti kuo greičiau ir įtampa išnyks.

Partijos lyderis parėmė G.Steponavičiaus norą kuo greičiau panaikinti jo teisinį imunitetą: „Jeigu jis bandytų tuo dangstytis, aišku, pozicija būtų vienareikšmiška, kad jis apskritai kuo greičiau turi mandato atsisakyti.“

Apsižodžiavo ne juokais

Prokurorų spaudžiami liberalai vakar įsivėlė į žodžių karą ir su konservatoriais.

Pastarųjų lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad G.Steponavičius turi nieko nelaukdamas atsisakyti Seimo nario mandato.

„Arba jie visi investavo į nekilnojamąjį turtą Nidoje, arba Liberalų sąjūdžio vadovybė yra sistemiškai korumpuota“, – rėžė G.Landsbergis ir užsiminė, kad Tėvynės sąjungoje pradedamos diskusijos dėl tolesnio bendradarbiavimo su liberalais.

Šie žodžiai supykdė R.Šimašių: „G.Landsbergis pats buvo Specialiųjų tyrimų tarnyboje apklausiamas apie jo pokalbius su R.Kurlianskiu.

Kiek žinau, jis ten aptarinėjo politines aktualijas, galbūt iš tų pokalbių susidarė kiek iškreiptą vaizdą apie politinę sistemą.

Jis apkaltino daug žmonių, įskaitant ir mane, kad mes arba turime butus Nidoje, arba esame sistemiškai korumpuoti. Aš manau, kad tai yra minimum neapdairus pasakymas, maksimum – melas arba šmeižtas.

Aš manau, kad toks stilius kišti rankas į mėšlą ir juo drabstyti visus aplinkui yra nederamas politikui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.