Daug žadantiems „valstiečiams“ ruošiamas vienas svarbus klausimas

Naujoji Vyriausybė savo veiklos šimtadienį atšoko jau prieš mėnesį, bet aiškumo, ką vadinamieji profesionalai darys su jiems tekusia valdžia, nepadaugėjo.

Į daugelį pašaipų ir priekaištų S.Skvernelis atsakė jau įprastu stiliumi – „tuojau pamatysite“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į daugelį pašaipų ir priekaištų S.Skvernelis atsakė jau įprastu stiliumi – „tuojau pamatysite“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Apr 19, 2017, 5:00 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 8:50 PM

Tai parodė ir vakar Seime surengta formali procedūra – Vyriausybės veiklos už 2016 m. ataskaitos pristatymas. Jis visuomet būna gana kurioziškas – ypač jei naują Vyriausybę suformuoja jėgos, kurios į valdžią pateko su nuožmios kritikos buvusiesiems banga.

Negana to, nauja Vyriausybė tais metais, už kuriuos atsiskaito, būna vos spėjusi baigti postų dalybas.

Kad ir kaip būtų, ši procedūra – proga valdantiesiems išdėstyti požiūrį į padėtį šalyje, įvertinti buvusios valdžios paveldą, atskleisti savo planus.

Ant valdžios piramidės „valstiečiai“ užšoko, nes sugebėjo rinkėjus įtikinti, kad ankstesnės valdžios buvo netikusios, o jie viską pakeis. Vadinasi, „valstiečių“ premjerui piešiant buvusios Vyriausybės paveldą lyg ir natūralu būtų naudoti kuo daugiau tamsių spalvų.

Kita vertus, S.Skvernelis buvo tos Vyriausybės vidaus reikalų ministras, o ekspremjeras A.Butkevičius su jo vadeliojamais socialdemokratais – dabartiniai „valstiečių“ partneriai koalicijoje.

Bet su tokiu dvilypumu S.Skvernelis susidorojo gana neblogai.

Viena vertus, premjeras pažėrė oficialios statistikos, kuri liudija, jog makroekonominė šalies padėtis pernai gerėjo, didėjo vidutinis mėnesio atlyginimas, daugėjo užsienio investicijų, augo šalies ekonominis konkurencingumas. Be to, pūtėsi bendrasis vidaus produktas ir gyventojų pajamos

Ataskaitoje sakoma, jog šiais metais šios šviesios tendencijos tęsis toliau.

Visa tai, žinoma, patiko kairiesiems. Juk A.Butkevičius, pristatydamas paskutinę savo Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą, ją visą skyrė tokioms tendencijoms kaip savo nuopelnams išryškinti.

Nieko keista, kad ir vakar socialdemokratai, atėjus laikui Seime pateikti klausimus, S.Skvernelio tiesiog paprašė patvirtinti, kad jis paveldėjo stabilią ir sutvarkytą ekonomiką. Premjeras tai patvirtino.

Vis dėlto ataskaitoje daug labiau išskirta tai, ką S.Skvernelis ypač pabrėžė savo kalboje: socialinė ir demografinė šalies padėtis toliau blogėja bene sparčiausiai ES, o aiškių judesių, kurie stabdytų šį nuosmukį, kol kas neregėti.

Buvo pateikta tokių skaičių: Lietuva yra viena iš ES socialinės nelygybės rekordininkių – 20 proc. turtingiausių piliečių pajamos 7,5 karto viršija 20 proc. neturtingiausiųjų, o skurdo riziką ir socialinę atskirtį patiriančių žmonių yra trečdalis.

Negana to, pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. gyventojų – keliais tūkstančiais daugiau nei užpernai ir vos keliais tūkstančiais mažiau nei per ekonominę krizę.

O mažas gimstamumas ir natūrali gyventojų kaita toliau nepajėgia kompensuoti mirtingumo bei emigracijos.

Ataskaitoje konstatuojama, kas akivaizdu, – jei demografiniai rodikliai toliau prastės tokiu tempu arba išliks panašūs, šalis pradės dusti, nepajėgdama finansuoti švietimo, pensijų, visos socialinės sistemos.

Taip pat buvo primintas gąsdinantis smurto, patyčių, savižudybių mastas.

Savo kalbą premjeras baigė sakydamas, jog dabartinė Vyriausybė, kaip ir buvusi, rūpinasi šalies saugumu bei karine galia.

Tačiau taip ir nepaaiškėjo, kaip valdantieji spręs svarbiausias socialines ir ekonomines problemas.

Mat į ataskaitą buvo tiesiog perkelti vadinamieji 5 pagrindiniai Vyriausybės programos prioritetai: „darni, atsakinga ir sveika visuomenė“, „švietimo, kultūros ir mokslo paslaugų kokybės bei efektyvumo didinimas“, „viešojo sektoriaus efektyvumo didinimas“, „darni ir konkurencinga ekonomikos plėtra“ ir „saugi valstybė“.

Taigi vakarykštis atsiskaitymas nebuvo konkretesnis už Vyriausybės veiklos priemonių planą, Vyriausybės programą ar pagaliau už valdančiosios koalicijos ir pačių „valstiečių“ programas.

Visi šie popieriai ne kartą susilaukė lavinos pagrįstos kritikos, nes yra pernelyg migloti, o jų autoriai vis ragindavo dar palaukti.

Panašiai buvo ir vakar. Pavyzdžiui, kalbėdamas apie būsimą mokesčių politiką S.Skvernelis vėl pažadėjo, kad Vyriausybė greitai pateiks gaires.

„Pateiksime“, „pagerinsime“, „pamatysite kitais metais, kai pateiksime šių metų ataskaitą“ – tokiomis frazėmis mirgėjo tiek ataskaitos puslapiai, tiek premjero sakiniai iš tribūnos.

Natūralu, kad dėl tokio trypčiojimo Vyriausybei labiausiai priekaištavo ir opozicija.

Antai G.Landsbergis ironiškai klausė, kada S.Skvernelis pagaliau nupjaus bent vieną tują.

Taip konservatorių lyderis priminė paties premjero kirtį sostinės merui liberalui R.Šimašiui – esą visi jo darbai yra tik nupjauta tuja.

Į daugelį pašaipų ir priekaištų S.Skvernelis atsakė jau įprastu stiliumi – „tuojau pamatysite“.

Beje, kol kas tokios vis dar visiškai žalia atrodyti mėginančios valdžios kalbos ir elgesys „valstiečiams“ smarkiai nekenkia. Kaip nekenkia ir pačiam premjerui, karaliaujančiam visuomenės nuomonės apklausose.

Bet neabejotina, jog artėja laikas, kai šios valdžios rėmėjai garsiai paklaus: kada bus tas „tuojau“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.