Festivalius gąsdina vėzdais besišvaistantys blaivininkai

[[ge:lrytas:lrytas:850230]]

Išgarsėjusio festivalio „Mėnuo Juodaragis“ idėja grindžiama baltų folkloru ir tradicijomis, tarp kurių yra ir alus.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Išgarsėjusio festivalio „Mėnuo Juodaragis“ idėja grindžiama baltų folkloru ir tradicijomis, tarp kurių yra ir alus.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 21, 2017, 11:02 AM, atnaujinta Apr 22, 2017, 1:17 AM

„Jei reikės, muzikantai prie Seimo gros kasdien, remsime duris gitaromis ir būgnais, kol būsime išgirsti“, – vakar žadėjo Lietuvos festivalių rengėjai, labai sunerimę dėl būsimų Vyriausybės draudimų.

Į Seimą vakar savo nuogąstavimų pareikšti susirinkę didelių muzikinių renginių organizatoriai tvirtino, kad sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sumanymai dalį festivalių privers išnykti arba ieškoti vietos užsienyje.

Į neviltį rengėjus stumia naujos alkoholio ribojimo priemonės, kurioms Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė ir perdavė Seimui.

Numatyta, kad alkoholio galės įsigyti tik asmenys, sulaukę 20 metų, sutrumpintos prekybos juo valandos, ketinama drausti alkoholio reklamą.

Bet labiausiai festivalių atstovai piktinasi užmojais uždrausti prekiauti bet kokiais alkoholiniais gėrimais per masinius renginius.

Tai reikštų, kad muzikos festivaliuose nebūtų galima įsigyti net bokalo alaus.

Gali prisigerti iki renginio

Festivalių rengėjai tvirtino, kad pajamos iš prekybos alumi sudaro didelę jų biudžeto dalį.

Be šių pinigų festivalių programa sunyks, bus mažiau galimybių pasikviesti žinomus atlikėjus, o kai kuriems renginiams apskritai gali tekti užverti duris.

„Europoje nėra nė vieno didelio muzikinio festivalio, kur nebūtų leidžiama prekiauti alumi.

Vyriausybės užmojai kvepia noru nužudyti Lietuvos festivalius“, – kalbėjo pagarsėjusių Bliuzo naktų, „Galapagų“, Roko naktų festivalių rengėjas Algirdas Barniškis.

O šįmet 24-ąjį sykį vyksiančio „Visagino Country“ festivalio rengėja Elena Žekienė perspėjo, kad draudžiamas vaisius visada yra saldesnis.

„Labai nemėgstu girtų žmonių. Bet ar draudimais tai reikia spręsti? Ar mes tapsime musulmoniška šalimi?

Po festivalio kitą rytą pirmiausia skambinu greitajai medicinos pagalbai ir į policijos komisariatą. Visagino policijos komisaras sako, kad per festivalį būna net ramiau nei paprastą savaitgalį.

Kalbėkime atvirai – Lietuva nėra pati turtingiausia šalis, festivalyje alus kainuoja brangiau nei parduotuvėse.

Norintys prisigerti festivaliuose gėrimų ir taip nepirks. Nusipirks parduotuvėje ir išgers krūmuose arba įsineš butelį degtinės po skvernu“, – sakė E.Žekienė.

Nukentės ir dainininkai

Leono Somovo ir Jazzu, Alinos Orlovos, Kastyčio Kerbedžio ir kitų žinomų atlikėjų vadybininkas Lauras Lučiūnas pabrėžė, kad dėl draudimo nukentėtų ne tik festivaliai, bet ir dainininkai.

„Galimybę pagroti didelėje scenoje naudojantis geriausia technika daugeliui atlikėjų sudaro tik festivaliai. Jei jie neteks dalies pajamų, atsisakys ir kai kurių dainininkų.

Mes ir taip turime blogesnes sąlygas nei kaimyninėse šalyse. Nėra PVM lengvatų bilietams, atlikėjai išmoko dirbti pagal individualios veiklos pažymėjimus, paini mokesčių sistema.

Kadaise buvo draudžiami auskarai, džinsai, turbūt greitai teks eiti į Seimo komitetus derinti dainų tekstų“, – ironizavo L.Lučiūnas.

Birštono džiazo festivalio rengėjas Zigmas Vileikis sakė, kad šio renginio publika yra intelektuali, didelė dalis jos lankosi ne vieną dešimtmetį. Jo nuomone, planuojami draudimai yra lazdos perlenkimas ir net klausytojų įžeidimas.

„Neįmanoma įsivaizduoti, kad karštą vasaros dieną koncerte po atviru dangumi negalėtum išgerti bokalo šalto alaus“, – stebėjosi Z.Vileikis.

Priminė pagonių tradicijas

Du dešimtmečius rengiamo festivalio „Mėnuo Juodaragis“ rengėjas Ugnius Liogė pasakojo, kad šio renginio idėja grindžiama baltų tradicijomis ir folkloru.

„Jei gilinsitės į pagonių tradicijas, vargiai senuose metraščiuose rasite šventės aprašymą, kuriame nebūtų minimas alus.

Jis buvo ir apeiginis gėrimas, ir bendravimo priemonė. Sunku įsivaizduoti šventę, į kurią atvykę suaugę žmonės negalėtų paragauti alaus.

Puoselėdami alaus tradicijų kultūrą nuėjome nemažą kelią. Tai mūsų tautos kultūros, tapatybės dalis.

Patys verdame savo alų, esame pristatę ir festivalio midų. Pagaminome daugkartinio vartojimo bokalus, kad nebūtų teršiama gamta.

Mūsų festivalyje nėra problemų su policija, pas mus nesivolioja girti asmenys. Renginyje kasmet vis daugiau šeimų su vaikais. Jei turėtume bėdų dėl alkoholio, tėvai nevežtų čia atžalų“, – kalbėjo U.Liogė.

Suglumino politiko žodžiai

Seimo, kuris svarstys Vyriausybės projektus, pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, taip pat blaivybės idėjų šaukliui Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovui Ramūnui Karbauskiui vakar įteiktas kreipimasis, kurį pasirašė apie keturiasdešimt Lietuvos festivalių ir koncertų rengėjų.

„Jei renginiuose nebus nė vieno vaiko ar jaunuolio iki dvidešimties metų po įstatymo pakeitimo, tokiu atveju čia nematau didelės problemos. Bet aš nežinau tokių renginių ir festivalių, kuriuose nebūna vaikų“, – dėstė R.Karbauskis.

Anot politiko, didžiausi festivaliai Lietuvoje yra tie, kuriuose alkoholis neparduodamas.

Tai gerokai suglumino festivalių rengėjus – tikriausiai R.Karbauskis turėjo galvoje savo globojamą festivalį Naisiuose, kuris yra nemokamas. Tačiau tai visai kitokiu principu organizuojamas renginys.

„Lyginti nemokamų ir mokamų renginių tiesiog negalima, tame renginyje groja Lietuvos, o mūsiškiuose – ir gerokai brangesnės užsienio žvaigždės“, – paaiškino A.Barniškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.