Socialdemokratų lyderiu išrinktas Gintautas Paluckas

Šeštadienio popietę finišavo socialdemokratų partijos (LSDP) lyderio rinkimai. Juos po įtemptos kovos laimėjo 37 metų Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, antrajame rinkimų ture nugalėjęs ūkio ministrą, 32-ejų Mindaugą Sinkevičių. 

G.Paluckas vadovaus socialdemokratams.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
G.Paluckas vadovaus socialdemokratams.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
G.Paluckas įveikė M.Sinkevičių.<br>J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr. iš archyvo
G.Paluckas įveikė M.Sinkevičių.<br>J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 22, 2017, 2:25 PM, atnaujinta Apr 25, 2017, 9:34 PM

Pirminiais duomenimis, G.Paluckas surinko 5190 balsų, M.Sinkevičius – 4781 balsą. Naujasis partijos pirmininkas surinko 409 balsais daugiau.

Kaip pranešė partijos atstovai, antrajame ture dalyvavo 10 024 partijos narių (49,17 proc.). Galutiniai rezultatai bus paskelbti iki gegužės 2 d. Savo darbą naujasis LSDP pirmininkas pradės gegužės 6-ąją.

Balsų lenktynės

Ketvirtadienį prasidėjęs balsavimas šeštadienį baigėsi 14 val. – ilgą laiką pirmavo G.Paluckas, o M.Sinkevičius jam nuolat lipo ant kulnų.

Likus suskaičiuoti septynių iš 60 partijos skyrių balsavimo rezultatus, 300 balsų į priekį įsiveržĖ Vilniaus vicemeras G.Paluckas ir M.Sinkevičiaus komanda susitaikė su pralaimėjimu. 

G.Paluckas nugalėjo Vilniuje. Neoficialiais duomenimis, savo varžovą jis Vilniuje lenkė beveik 200 balsų.

G.Paluckas M.Sinkevičių taip pat lenkė Alytuje, Tauragėje, Klaipėdoje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Panevėžyje, Šiauliuose, Telšiuose, Rokiškyje, Kupiškyje, Kėdainiuose, Utenoje. 

M.Sinkevičiaus daugiau balsų surinko Kaišiadoryse, Zarasuose, Vilkaviškyje, Ukmergėje, Anykščiuose, Birštone, Kaune, Pakruojyje, Radviliškyje, Prienuose, Raseiniuose, Pasvalyje, Trakuose. Jonavoje M.Sinkevičius surinko 234 balsus, o G.Paluckas 11. 

Tačiau nežinia, ar balsavimo rezultatai Pasvalio rajone, kur už M.Sinkevičių balsavo 162, o už G.Palucką tik 14 partijos narių, nebus anuliuoti. 

Pasipylė skundai

Dar gerokai prieš pirmąjį rinkimų turą buvo pasigirdę nuogąstavimų, kad pirmuosiuose tiesioginiuose socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose gali būti neišvengta bandymų klastoti jų rezultatus.

Tokie signalai sklido tiek iš vieno, tiek iš kito kandidato stovyklų.

Nuogąstavimai iš dalies pasitvirtino: penktadienį bei šeštadienį buvo gauta įvairių pranešimų apie nesklandumus Pasvalio rajone, taip pat – Akmenėje bei Molėtuose.

Balsavimo rezultatus Pasvalio rajone G.Palucko atstovai prašo naikinti.

Jie įtaria, kad rinkimų rezultatai galėjo būti klastojami M.Sinkevičiaus naudai. Turima duomenų, esą buvo balsuojama už kitus skyriaus narius, kurie šiuo metu yra išvykę iš Lietuvos.

Ar šio skyriaus balsai bus anuliuoti – spręs partijos rinkimų komisija. Per pirmąjį turą absoliuti dauguma šio skyriaus narių balsavo už M.Sinkevičių. Tačiau, manoma, kad didelės įtakos bendriems rezultatams šio skyriaus balsai neturės, nebent persvara tarp kandidatų būtų minimali.

Bet pasitvirtinus informacijai, kad galėjo būti klastojami parašai, pažeidėjams gali grėsti baudžiamoji atsakomybė. Balsavimo nesklandumus aiškinsis ir partijos Etikos ir procedūrų komisija.

Pažeidimams ruošėsi

Vis dėlto komentuodamas pirmą kartą rengiamus tiesioginius partijos lyderio rinkimus, socialdemokratų vicepirmininkas Algirdas Sysas nesiryžo tvirtinti, ar pirmasis blynas prisvilo. Tai esą paaiškės pasibaigus balsavimui.

Bet socialdemokratas pripažino, kad informacija apie vykusius pažeidimus bet kokiu atveju nėra maloni. „Pavieniai nusižengimai gal ir neturės įtakos rinkimų rezultatams, tačiau demokratijos šventės tai nepuošia. Bet koks sukčiavimas, net ir smulkios apgavystės parduotuvėje, nuteikia nemaloniai“, – kalbėjo socialdemokratas.

A.Sysas teigė, kad galimiems pažeidimams buvo ruošiamasi iš anksto.

Būtent dėl to buvo atsisakyta balsavimo paštu. Tačiau, kaip pripažino A.Sysas, ir balsavimas skyriuose kelia tam tikrų įtarimų. „Per pirmąjį turą buvo pastebėta, kad kai kurie skyriai balsavo labai vieningai – kaip monolitas. Tai kėlė įtarimų ir per antrąjį turą į juos buvo nukreiptas didesnis dėmesys. Matysime, kaip bus dabar“, – sakė partijos vicepirmininkas.

A.Sysas teigė, kad siekiant išvengti galimų pažeidimų, skyrių pirmininkams buvo rengiami specialūs mokymai: „Buvo paaiškinta kaip laikytis taisyklių, nesukčiauti ir nefalsifikuoti rinkimų. Viską šitą jie girdėjo. Jei kai kurie elgėsi kitaip, matyt, sulauks pasekmių“.

Nepaisant kai kurių nesklandumų, A.Sysas mano, kad antrajame rinkimų ture bičiulių aktyvumas bus šiek tiek didesnis. Per pirmąjį turą rinkti partijos pirmininko atėjo beveik 48 proc. balsavimo teisę turinčių partijos narių.

Vilniaus vicemeras G.Paluckas pirmajame ture išsiveržė į priekį. Už jį balsavo 4017, už ūkio ministrą M.Sinkevičių – 3654 partijos nariai. Trečias liko parlamentaras Andrius Palionis, surinkęs 1166 balsus. Parlamentaras Artūras Skardžius gavo 608 balsus, Mantas Varaška – 252.

Visi trys už borto likę pretendentai į partijos pirmininkus antrajame ture parėmė 32 metų buvusį Jonavos merą M.Sinkevičių, jo varžovui 37 metų G.Paluckui primindami praeities dėmę.

G.Paluckui koją kiša buvęs teistumas. Prieš penkerius metus jis buvo nuteistas už piktnaudžiavimą tarnyba. Nepaisant to, G.Paluckas sulaukė konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, kitų dešiniųjų politikų paramos, tik nežinia, ar kandidatui į Socialdemokratų lyderio postą ji bus naudinga.

Tuo metu M.Sinkevičiaus kritikai jį laiko nomenklatūros atstovu, prikaišioja tėvo, buvusio susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus, įtaką bei medžioklės. G.Palucko aistra – žvejyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.