Trūko kantrybė dėl Vyčio paminklo Lukiškių aikštėje: „Dar yra laiko atsikvošėti“

Artėjant Lietuvos valstybingumo šimtmečiui vis dar nerandama bendro sutarimo, kaip ši svarbi data turėtų būti įamžinta, o ir planuotų projektų Lukiškių aikštėje įgyvendinimas taip pat stringa.

Diskutuojama dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Diskutuojama dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2017, 1:44 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:17 AM

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. 2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – Rolando Paleko „Ramybė“, antroji vieta atiteko Gintaro Čaikausko vadovaujamų architektų projektui „Rėdos ratas“. 2014-aisiais taip pat išrinktas geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimui įamžinti – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“, tačiau jo dėl prieštaringų visuomenės ir ekspertų vertinimų nuspręsta atsisakyti.

Idėja Lukiškių aikštėje atidengti paminklą Lietuvos simboliui Vyčiui taip pat stringa valdžios koridoriuose, pasigirdo svarstymų, kad būtent toks paminklas kelia tam tikrų aliuzijų su agresija.

V.Juozapaitis: „Visiškas neįgalumas“

Seimo nario Vytauto Juozapaičio surengtoje konferencijoje „Kas vilkina Lukiškių aikštės Laisvės kovotojų atminimo memorialo ir jos kompleksinio sutvarkymo projektą?“ buvo išsakytas įvairių organizacijų susirūpinimas, kad privačiomis lėšomis planuojamo vykdyti projekto įgyvendinimui sąmoningai trukdoma.

„Mane suglumino žinia, kad Lukiškių aikštės rekonstrukcija nėra įtraukta į Šimtmečio programą ir nesitikėkime, kad kitų metų vasario 16 dieną aikštė bus atidaryta. Tai būtų gėda valstybei ir visiškas neįgalumas“, – piktinosi V.Juozapaitis ir pridūrė, kad tikėjosi, jog artėjant valstybės šimtmečiui joje atsiras monumentas.

„Projektą man teko matyti, Vyčio paramos fondas ėmėsi iniciatyvos neprašydamas iš valstybės nė cento, tik paprašydamas netrukdyti. Valstybė ne tik nėra pajėgi finansuoti tokių projektų, bet net ir nepajėgi leisti žmonėms patiems finansuoti savo projektų. Nekvestionuoju konkurso meninio sprendimo, bet dar yra laiko atsikvošėti. Uždrausti ten statyti bet ką būtų akibrokštas“, – piktinosi Seimo narys ir pridūrė, kad valstybė tokiu būdu rodo nepagarbą laisvės kovų dalyviams.

Pasitikėta tik viena institucija

Vyčio fondo pirmininko pavaduotojas Vilius Kavaliauskas teigė, kad projektas yra beveik žlugęs: „Prieš pusantro mėnesio 35 patriotinės organizacijos piketavo prieš Vyriausybę, norėjome, kad visuomenės atstovai būtų įtraukti į darbo grupę, kuri dirba Lukiškių aikštės rekonstrukcijos klausimu. Buvo nuspręsta aikštę atiduoti Šiuolaikinio meno centrui, mat tai vienintelė institucija, kuria pasitikima.“

Konferencijos dalyvis patikino, kad minėtos darbo grupės sprendimai ir ypač noras kviesti ekspertus iš užsienio rodo visišką nepajėgumą.

„Jei šios institucijos ir toliau taip tvarkys viską, Lukiškių aikštėje Vyčiui vietos nėra. Tai paaiškėjo iš Vyriausybės paviešintos Šimtmečio minėjimo programos, kurioje Lukiškių aikštės klausimo nebėra“, – teigė jis ir ironiškai pridūrė, kad gal Lietuvoje dar planuojama keisti valstybinius simbolius grąžinant sovietmečio simboliką.

V.Kavaliauskas sakė, kad surinkta ir nemaža pinigų suma monumentui, bet vis dar neaišku, ar paminklas galės būti statomas apskritai.

Netrukus prasidės skulptūros gamyba

Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininko pavaduotojas Laimis Dieninis teigė, kad pati idėja pradėta įgyvendinti prieš dešimtmetį. „Tokios idėjos galėtų būti įgyvendintos Kaune, bet vis dėlto Kaunas yra laikinoji sostinė. Dviejų vyriausybių buvo pritarta Lukiškių aikštės sutvarkymui. Vyko net aštuoni konkursai, bet kai viskas prieidavo iki finišo, būdavo sužlugdoma. Galiausiai, likus vos metams, neliko nieko kito, tik susivienyti įvairioms organizacijoms“, – kalbėjo jis.

Galiausiai buvo priimtas visiems tinkamas sprendimas, kad Vytis būtų tinkamiausias simbolis. „Manome, kad premjeras ir meras gal nėra pakankamai informuoti arba nenori gilintis. Prašome dešimties minučių, kad bent įsigilintų į situaciją patys, o ne per patarėjus“, – sakė L.Dieninis.

Šiuo metu jau pradėta ieškoti granito skulptūrai, ji bus pradėta gaminti gegužės mėnesį Ukrainoje. Projektui įgyvendinti surinkta daugiau nei 70 tūkst. eurų privačių rėmėjų lėšų.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas menininkas Rimantas Dichavičius įsitikinęs, kad ši situacija – tai sąmoningas sabotažas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.