Kauniečiai iš atminties trina ir kruviną atgimstančios gatvės praeitį

Viena labiausiai važinėjamų dėl eismo patogumo ir tuo pat metu keikiama dėl duobių, viena ilgiausių mieste Partizanų gatvė jau atnaujinama iš pagrindų. Ši miesto transporto arterija mena dramatišką posovietinio Kauno istoriją.

Pirmasis Partizanų gatvės remonto etapas truks iki liepos ir apims važiuojamosios dalies, kelkraščių atnaujinimo darbus. <br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmasis Partizanų gatvės remonto etapas truks iki liepos ir apims važiuojamosios dalies, kelkraščių atnaujinimo darbus. <br>M.Patašiaus nuotr.
Karolis teigė, kad atsiranda norinčių nuomotis net labai apleistus butus. <br> M.Patašiaus nuotr.
Karolis teigė, kad atsiranda norinčių nuomotis net labai apleistus butus. <br> M.Patašiaus nuotr.
Ši gatvė – ne tokia vieta, kurioje norėtum pasivaikščioti su vaikais, šunimi ar net pasivažinėti dviračiu. <br> M.Patašiaus nuotr.
Ši gatvė – ne tokia vieta, kurioje norėtum pasivaikščioti su vaikais, šunimi ar net pasivažinėti dviračiu. <br> M.Patašiaus nuotr.
Iš kelis kartus sudegintos Daškinių vilos likusi tik griuvėsių krūva.<br> M.Patašiaus nuotr.
Iš kelis kartus sudegintos Daškinių vilos likusi tik griuvėsių krūva.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 30, 2017, 10:16 PM

Iš pagrindų atnaujinamos, perasfaltuojamos ne tik miesto centre esančios, bet ir miegamuosius bei pramoninius rajonus juosiančios Kauno gatvės. Sąraše – ir Partizanų gatvė. Ją ketinama iš pagrindų atnaujinti iki šių metų spalio.

Ši gatvė tik iš pažiūros paprasta daugiabučių ir pramonės zonos gatvė, kokių apstu Kaune, kaip ir bet kuriame didmiestyje. Bet iš tiesų ji daug kuo išskirtinė – ir ilgiu, ir vieta miesto eismo struktūroje, ir margaspalviu socialiniu kraštovaizdžiu.

Tai bene vienintelė sovietinį pavadinimą turinti gatvė Kaune, kuris nebuvo pakeistas – tiesiog pasikeitus santvarkai pasikeitė pavadinimo prasmė. Sovietiniais laikais turėta galvoje raudonieji partizanai, po 1990-ųjų kovo – baltieji.

Patogi, bet ir labai duobėta

Partizanų gatvė patogi norintiems išvažiuoti iš Kauno (ar atvažiuoti į jį) Žaliakalnyje ir centre, Kovo 11-osios gatvės ir aplinkiniuose rajonuose gyvenantiems kauniečiams, siekiantiems išvengti sausakimšo, šviesoforais apsmaigstyto Savanorių prospekto. Tik bėda, kad iki šiol Partizanų gatvė, ypač jos dalis tarp sankryžos su J.Basanavičiaus gatve ir prekybos centro „Savas“, labai duobėta.

Kasmečiai palopymai iki šiol mažai gelbėjo. Maža to, kad duobėta, šioje dalyje gatvė dar ir siaura.

2,4 kilometro ilgio Partizanų gatvė jungia Žaliakalnį ir Dainavos rajoną. Ji prasideda nuo J.Basanavičiaus gatvės pabaigos, šioje dalyje dar matyti keli Žaliakalniui būdingi individualūs mūrinukai. Toliau, link Urmo bazės, jau atsiveria sovietinės pramonės epochos ir jai būdingos architektūros daugiabučių skruzdėlynas, bauginamai atrodantis elektros pastočių miškas.

Ne tokia vieta, kurioje norėtum pasivaikščioti su vaikais ar šunimi. Tačiau būtų neteisinga Partizanų gatvę vadinti sovietinės praeities aborto liekana. Šioje gatvėje dar galima matyti kapitalizmo atkūrimo laikų ženklų, kurie Kaune buvo itin dramatiški.

Prabanga pasruvo krauju

Gatvės vidurinėje dalyje praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje buvo atidaryta parduotuvė „Dali“ – dabartinių prekybos centrų prototipas. Daugelis kauniečių tada pirmąkart pamatė akvariume plaukiojančius eršketus. Akys raibo nuo neregėtų prekių gausos, bet daugelis jų dėl didelių kainų buvo neįperkamos.

Pirmieji vartotojiškos prabangos daigai Partizanų gatvėje greitai nunyko – 2001 metais prie savo namų „Dali“ savininkas Laimis Volerta buvo suvarpytas kulkų.

Krauju paženklintas ir kvartalas gatvės pabaigoje. Iš 192-ojo pastato likusi tik griuvėsių krūva, o dar mažiau nei prieš dešimt metų čia stovėjo Kauno nusikalstamo pasaulio vadeivų Daškinių vila. Dar anksčiau tai buvo F.Dzeržinskio staklių gamyklos poilsio namai su pirtimi ir baseinu, kuriuos privatizacijos laikais įsigijo prieštaringos reputacijos veikėjas Remigijus Daškevičius. Spėjama, kad čia būdavo atvežami ir kankinami duoklės reketininkams nesumokėję verslininkai.

2001 metais R.Daškevičius buvo nušautas, vila po to nekart deginta. Buvęs Kauno vicemeras Vytautas Vasilenka šioje vietoje bandė įrengti regbio stadioną, bet išėjo šnipštas.

Vietoj šaligatvio – lentos

Partizanų gatvės senbuvė 70 metų Valentina prisiminė, jog 1973-iaisiais, kai čia atsikėlė, gyvenimo sąlygos buvo varganos: 10-ojo maršruto autobusas važiuodavo tik iki „Pasimatymo“ restorano, toliau reikėdavo pėdinti pėsčiomis.

„Iš pradžių nebuvo net šaligatvių, tik nutiestos lentos. Dabar čia ramus ir patogus rajonas, o jei gatvę sutvarkys, tai džiugu – vaikams į svečius atvažiavus nebereikės mašinos kaskart taisyti“, – džiaugėsi moteris.

Dainavos mikrorajono gyventojas Vidmantas pripažino, kad naujos asfalto dangos seniai reikėjo, važiuoti Partizanų gatve jis vengia, stengiasi ją aplenkti.

Iki rudens turėtų būti ne tik paklota nauja gatvės danga, bet ir sutvarkyti šaligatviai – ne bet kokie, bet su atskira juosta dviratininkams, įrengtas LED apšvietimas.

Stulbina apleisti namai

Tačiau atnaujinus gatvę dar labiau į akis kris baisuokliški pastatai jos pradžioje. Taip jau yra – Partizanų gatvė priklauso Dainavos seniūnijai, bet 5-ajame sovietinės statybos name įsikūrusi Žaliakalnio seniūnija. Šis namas, kaip ir greta esantis, pažymėtas 3-iuoju numeriu, – liūdnai pagarsėję bendrabučiai.

Čia dažnai kaukia policijos ir ugniagesių mašinos. Dauguma gyventojų – vargingos šeimos ir labai nesveiko gyvenimo būdo atstovai.

„Namai labai apleisti iš išorės, bet ir viduje ne geriau atrodo. Administratoriai nesiima daryti remonto, nes čia daug asocialių gyventojų, jiems komfortas nerūpi, už komunalines paslaugas vos sumoka“, – sakė 23 metų nekilnojamojo turto agentas Karolis, nuomojantis butus.

Kol kalbėjomės su vaikinu, iš namo išbėgo neaiškaus amžiaus vyras vienomis kojinėmis ir su gana nepigaus brendžio buteliu bei šiukšlių maišeliu rankose.

„Čia dar ne tokių vaizdų pamatytumėte. Vakarais aplinkui geriau nevaikščioti“, – perspėjo Karolis.

Jis sakė, kad 18 kvadratinių metrų kambario nuoma Partizanų gatvės 5-ajame bendrabutyje kainuoja apie 130 eurų per mėnesį.

Keista, bet norinčių nuomotis plotą landynėje atsiranda.

Kur kas geresnis vaizdas gatvės pabaigoje – čia matyti nemažai atnaujintų sovietinių daugiabučių, kurie jau panašūs į žmonėms tinkamus būstus. Statomas ir naujas devynaukštis.

Gatvės remontas eismo nesustabdys

Aloyzas Pakalniškis

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas

„Partizanų gatvės remontas eismui daug įtakos neturės. Visiškai uždaryti gatvės neplanuojame, nebent ją asfaltuojant tektų kelioms valandoms uždaryti tam tikras atkarpas. Apie tokio pobūdžio darbus gyventojai bus informuojami iš anksto.

Pirmasis remonto etapas, kuris truks iki liepos mėnesio, apims važiuojamosios dalies ir kelkraščių atnaujinimo darbus. Kitas etapas – šaligatvių sutvarkymas ir jų pritaikymas dviratininkams bei pėstiesiems – truks iki spalio.

Dalis lėšų remontui numatyta iš miesto biudžeto, dalį skyrė Kelių direkcija. Iš viso Partizanų gatvės remontas kainuos apie 1,5 mln. eurų.

Gatvės plotis nesikeis, tačiau ties prekybos centru „Savas“ gatvę planuojama šiek tiek išplatinti ir suformuoti atskirą juostą kairiesiems posūkiams atlikti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.