Vilniečius iš lovų paryčiais verčia kiemsargiai ir šiukšliavežiai

Piktintis prastai dirbančiais kiemsargiais – įprasta, tačiau vilniečius vis dažniau stebina ir perdėtas jų uolumas. Paryčiais pradedami birbinti lapų pūstuvai, švintant atvažiuojantys šiukšliavežiai, nugremžiami ne tiktai miško takai, bet ir medžių šaknys.

Garsiai birbiančius pūstuvus kiemsargiai paprastai naudoja rudenį lapams supūsti. Pavasarį jais triukšmą kelia gainiodamiesi nuorūkas ir popierėlius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Garsiai birbiančius pūstuvus kiemsargiai paprastai naudoja rudenį lapams supūsti. Pavasarį jais triukšmą kelia gainiodamiesi nuorūkas ir popierėlius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Plikakalnio take metaliniais šepečiais tvarkdarių nugremžtos į žemės paviršių išlindusios medžių šaknys papiktino čia poilsiaujančius vilniečius.<br>D.Umbraso nuotr.
Plikakalnio take metaliniais šepečiais tvarkdarių nugremžtos į žemės paviršių išlindusios medžių šaknys papiktino čia poilsiaujančius vilniečius.<br>D.Umbraso nuotr.
Vasarį kiemsargiai Gedimino prospekte skaldė ne tik ledą, bet ir šaligatvį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasarį kiemsargiai Gedimino prospekte skaldė ne tik ledą, bet ir šaligatvį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 30, 2017, 12:39 PM

Jeigu kaip reikiant neišsimiegojai ir visa diena šuniui ant uodegos, mat prižadino uolus kiemsargis su lapų pūstuvu, – skųskis nesiskundęs, niekas nepadės.

Dar nė viena komunalininkų įmonė nebuvo nubausta už triukšmavimą, nors pastaruoju metu ypač padaugėjo skundų dėl per anksti išvežamų šiukšlių.

Toks valdžios nurodymas

V.Mykolaičio-Putino gatvės gyventojus praėjusį penktadienį 7 val. 15 min. iš lovų išvertė baisus triukšmas: kelias šiukšles ir nuorūkas lapų pūstuvu gainiojosi įmonės „Mano aplinka“ kiemsargis.

„Nejaugi negalima tų šiukšlių sušluoti kiek vėliau, kai atsikels visi gyventojai? Ir apskritai keista, kad taip naudojama lapams surinkti skirta technika“, – stebėjosi vienas V.Mykolaičio-Putino gatvės gyventojas.

„Mano aplinkos“ teritorijų valymo grupės vadovė Diana Lubė patikino, kad jie laikosi savivaldybės tarybos sprendimo, nurodančio, kad darbo dienomis visose teritorijose galima dirbti nuo 7 valandos, o savaitgaliais – nuo 9 valandos ryto.

Pavyzdžiui, praėjusį penktadienį prie Tauro kalno ryte dirbę specialistai su technika iš garažo išvažiavo 7 valandą 15 minučių, po planuojamų darbų su valymo vadybininkais aptarimo. Panašiai tokiu metu dirbti pradedama visur.

O kad tokiu metu dalis žmonių gali dar miegoti – niekam nerūpi.

Pūstuvas – ne tik lapams

O kodėl reikia pavasarį švaistytis lapų pūstuvu, kuris paprastai naudojamas rudenį palaidiems lapams į vieną krūvą supūsti?

D.Lubė paaiškino, kad įrankių panaudojimo tikslumas neapibrėžiamas sezonais, o pagal konkrečius darbus. Juolab kad pūstuvai esą naudojami ir kitais tikslais, pavyzdžiui, šiukšlėms, nuorūkoms į krūvas supūsti. Kad jie kelia dulkes ir triukšmą – ne tvarkdarių reikalas.

„Lapams surinkti naudojami pūstuvai yra moderni ir Vakaruose jau seniau paplitusi priemonė. Mūsų įmonė taip pat nuolat atnaujina įrangos bazę, o pūstuvus naudoti pradėjome pernai ir laikome juos pasiteisinusia priemone“, – tikino „Mano aplinkos“ atstovė.

Į kiemus – vis anksčiau

Jeigu neprikėlė kiemsargis, prižadins šiukšliavežis. Su tuo šį pavasarį susiduria vis daugiau vilniečių. Mat padaugėjus atliekų šiukšliavežiai į kiemus įvažiuoja jau ir paryčiais.

Štai šešių Sviliškių gatvės namų gyventojus pirmadienį atliekų tvarkytojai prikėlė 5 valandą 18 minučių. Vienas gatvės gyventojas suskaičiavo, kad lydimi trenksmų konteineriai į šiukšliavežį buvo pilami net 27 minutes. Anot jo, tai kartojasi jau ir savaitgaliais.

Prastų pokyčių pastebėjo ir Antakalnio gyventojai.

Paprastai prie konteinerių ties Smėlio ir Tramvajų gatvių sankryža šiukšliavežis atvažiuoja 6 valandą, o pirmadienį jis atbildėjo 5 valandą 30 minučių.

„Ar jie turi teisę kelti triukšmą iki 7 valandos?

Aišku, kad ne, bet kas už tai atsakys?“ – klausė vienas Smėlio gatvės gyventojas.

Savivaldybė patvirtino, kad už triukšmavimą dar nebuvo nubausta nė viena atliekas tvarkanti įmonė. Viena jų tik įspėta, kad laikytųsi šiukšlių išvežimo iš Senamiesčio grafiko.

Šepečiais nugremžė šaknis

Pernelyg didelį tvarkdarių uolumą pastebėjo ir Janina Sprindžiūnienė, kone kasdien einanti pasivaikščioti Plikakalnio taku Lazdynuose.

„Tai pastebėjau ne tik aš, bet ir kiti pagyvenę vilniečiai, su kuriais pasišneku žingsniuodama taku. Jau kuris laikas matome, kad pušų spygliai, per kuriuos buvo taip minkšta žengti, nušluoti nuo tako. Tai būtų pusė bėdos, nors kam gainioti techniką miško takui šluoti? Tačiau ši technika taką šluoja metaliniais šepečiais, kurie nugremžia ir medžių šaknis. Kodėl užkliuvo tas takas, virtęs purvynu? Šepečiai jį visai baigia nugremžti, sukėlė daugybę akmenų“, – piktinosi J.Sprindžiūnienė.

Anot vilnietės, blogai ir tai, kad taką šluojantis traktorius važiuoja per veją Architektų gatvėje ir ją visai ratais išmalė.

Keli vilniečiai dėl šluojamo Plikakalnio tako kreipėsi į Lazdynų seniūniją, tačiau ten paaiškino, kad tokių keistų darbų niekas neužsakė.

Įprato valyti traktoriais

Architektų gatvėje gremždami šaligatvius persistengia ir „Mano aplinkos“ tvarkytojai.

„Visą praėjusią vasarą šaligatvio tarpuose buvo priaugę žolių. Kiemsargis jų nei kastuvu, nei kauptuku net nemėgino nuskusti. Tačiau spalį atvažiavo traktorius, ir užvirė darbas.

Technika gremžė ne tik žoles iš tarpų, bet ir pačias trinkeles, jas kai kur išvartė. Kur nepavyko nugremžti, išlipęs iš kabinos traktorininkas kupstus kojomis paspardė. O išrautas žoles taip ir paliko ant šaligatvio. Kai palijo, visas šaligatvis virto purvynu“, – prisiminė vilnietis Vladas.

Jo nuomone, toks darbas yra savivaldybės turto naikinimas. Juk po kelių traktoriaus su šepečiais pasivažinėjimų šaligatvį teks keisti.

„Mano aplinkos“ vadybininkė Beata Krupina sakė, kad Architektų gatvėje buvo atliekami gracavimo darbai, kai metaliniais šepečiais išvalomi šaligatvių tarpai. Išrautos žolės nuo šaligatvio buvo surinktos.

O žiemą vilniečius stebino sniegą nuo šaligatvių valantys didžiuliai traktoriai. Jiems ne visur pavykdavo manevruoti, tad šepečiai ne tik nušluodavo trinkeles, bet ir iškapstydavo iš po sniego veją. Kur žiemą važiuodavo traktoriai, dabar puikiai matyti – žolė tose vietose neauga.

Taip šaligatvius valė net 28 traktoriai, ginkluoti verstuvais ir šepečiais.

Skaldė ir ledą, ir granitą

Kita kiemsargių darbo keistenybė – daužyti suledėjusias sniego krūvas kirtikliais ir kastuvais. Tai šią žiemą praeiviai galėjo stebėti net pačiame miesto centre – Gedimino prospekte.

Apsiginklavę šiais įrankiais vieną dieną kiemsargiai taip uoliai kapojo suledėjusias sniego krūvas, kad net žiežirbos lėkė.

Vilniečiai gūžčiojo pečiais: kodėl tokių darbų imamasi pačiu netinkamiausiu metu?

Arba sniego krūvas reikėjo išvežti anksčiau, kol jos dar nebuvo suledėjusios, arba kiek vėliau – kai sniegas ištiš ir jį bus paprasta sutvarkyti.

Praeiviai spėliojo: gal kiemsargiams taip liepta pasirūpinti, kad pavasarį darbo turėtų statybininkai?

Juk taip darbuojantis laužtuvais galima suskaldyti ne tik suledėjusį sniegą, bet ir granitines šaligatvio plyteles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.