Kęstutį Pūką apkaltos link pasiuntė neregėtu greičiu

Seimas nutarė nesiterlioti su seksualiniu priekabiavimu kaltinamu 64-erių kauniečiu Kęstučiu Pūku – vakar parlamentarai be diskusijų pritarė specialiosios komisijos išvadoms ir siūlymui pradėti apkaltą.

 Vienintelis „prieš“ balsavo jam metamus kaltinimus neigiantis K.Pūkas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Vienintelis „prieš“ balsavo jam metamus kaltinimus neigiantis K.Pūkas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-03 07:45, atnaujinta 2017-05-03 07:47

Sprendimai pritarti specialiosios komisijos išvadoms ir pradėti apkaltą K.Pūkui buvo priimti rekordiškai greitai – neatsiradus nė vieno norinčio kalbėti, parlamentarai apsisuko trumpiau nei per pusvalandį.

Už nutarimą pradėti apkaltą ir kreiptis į Konstitucinį teismą (KT), kad jis nuspręstų, ar K.Pūkas pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, balsavo 106 parlamentarai, tik vienas susilaikė.

Už išvadas balsavo 92 Seimo nariai, du susilaikė.

Vienintelis „prieš“ balsavo jam metamus kaltinimus neigiantis K.Pūkas.

Politikos naujokas šypsojosi ir kraipė galvą, kai komisijos vadovė „valstietė“ Dovilė Šakalienė dėkojo kolegoms už balsavimo rezultatus: „Aš didžiuojuosi mūsų priimtu sprendimu.“

D.Šakalienė taip pat pranešė ketinanti kreiptis į teisėsaugą dėl bandymų daryti jai spaudimą – esą K.Pūkas ją bandė papirkti, siūlydamas jam priklausančių žiniasklaidos priemonių paslaugas, o išgirdęs neigiamą atsakymą pagrasino teismais.

Nedrįso cituoti liudytojų

Seimo komisija praėjusią savaitę nusprendė, kad K.Pūkas savo veiksmais sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Anot D.Šakalienės, pasitvirtino įtarimai, kad parlamentaras būsimus darbuotojus rinkosi pagal lytį, išvaizdą, amžių, asmeninio gyvenimo aplinkybes.

Apklaususi du nuo K.Pūko galbūt nukentėjusius asmenis, kurių tapatybės nusprendė neatskleisti, taip pat pasinaudojusi kitų asmenų prokurorams duotais parodymais komisija padarė išvadą, kad politikas žemino moteris – joms pateikdavo vulgarius klausimus, aptarinėjo intymias kūno vietas.

„Aš dėl tokių veiksmų tiesiog sustingdavau. Man susidarė įspūdis, kad atlikdamas tuos veiksmus, kurie man sukeldavo išgąstį, susikaustymą, jis jautė malonumą“, – vienos moters žodžius priminė D.Šakalienė.

Kitų liudytojų parodymų ji net nedrįso cituoti ir pasiūlė kolegoms juos pasiskaityti.

Visaip žemino moteris

Seimo narys taip pat kaltinamas lygiateisiškumo principo pažeidimu.

Anot D.Šakalienės, K.Pūkas dėjosi visagaliu, turtingu ponu, pabrėždamas savo aukštesnį statusą ir turtinę padėtį: „Jis sakė, kad už Seimą aukščiau tik dangus, gyrėsi, kad prezidentė spaudė jam ranką.

Jis žemino moteris, sakydamas, kad jos yra žemesnio rango individai. Apie savo buvusią padėjėją nuolat kalbėjo, kad ji šlykšti, sena, stora, didžiavosi, kad ją išvarydavo iš kabineto, nes negalėdavo žiūrėti.“

Politikas taip pat kaltinamas, kad kišosi į nukentėjusių asmenų privatų gyvenimą, reikalaudavo plauti grindis Seimo nario bute, šveisti vonią, gaminti maistą, rūpintis vaistų gėrimo grafiku.

Lietė ir lygino su kate

Komisijos nariams viena buvusi Seimo nario padėjėja papasakojo ir apie seksualinio pobūdžio K.Pūko užuominas: „O tu skuti savo „mažytę“ ar palieki savo plaukučius?“

Ji taip pat teigė, kad parlamentaras ją keliskart lietė: „Paliesdavo tarsi gestikuliuodamas petį, ranką, nugarą. Aš įsitikinusi, kad jis tai darė tyčia, nes nebuvo jokio reikalo to daryti.“

Komisijos išvadose cituojama dar viena Seimo nario padėjėja dirbusi moteris: „O tu žinai, mano namas yra 500 kvadratinių metrų ir aš ten turiu katę, bet jai tas namas yra per didelis, ji vis pasimeta.

Tai ateina ir prišika pas mane į miegamąjį.

Tai atsimink: tu esi kaip ta katė – tau čia per didelė erdvė, per daug čia aukštai visi stovi ir tu čia šiki visur ne vietoje.“

Pasijuto sutryptas

Pats K.Pūkas aiškino, kad po tokių išvadų jaučiasi sutryptas ir pažemintas, o jam mesti kaltinimai išgalvoti: „Tai visiškas melas, nežinau, iš kur jie ištraukė. Aprašytos kažkokios išgalvotos nesąmonės, kad aš turiu katę, kurios neturėjau gyvenime.“

Politikas taip pat neigė bandęs spausti D.Šakalienę: „Aš jos nepažįstu, su ja neturiu nieko bendra.“

Vis dėlto jis tikėjosi apsiginti Konstituciniame teisme.

Laukia teismo procesas

D.Šakalienė vakar pripažino, kad su Seimo komisijai liudijusiais viešai neįvardijamais asmenimis nebuvo aptariama, kaip jie elgsis, jei apkaltos medžiaga pasieks Konstitucinį teismą.

„Valstietė“ tikisi, kad KT arba remsis komisijai jau duotais liudytojų parodymais, arba bus sudaryta galimybė jiems liudyti neatskleidžiant savo tapatybės.

Komisijos vadovė vylėsi, kad savo išvadą KT paskelbs dar per Seimo pavasario sesiją, tada parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.